Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Greatest Kings

Player of the Week – Marios Lomis (Creighton)

Player of the Week – Marios Lomis (Creighton)

Marios Lomis verliet het kleine Bennebroek om te gaan voetballen en studeren in Omaha, Nebraska. Hij verruilde hoofdklasser VV Noordwijk voor Creighton University men’s soccer. Creighton geldt al jaren als één van de sterkste teams in het Amerikaanse College Soccer. Met de Bluejays beleefde de topschutter van Noordwijk een wisselvallig seizoen. Deze week kijken we mee in zijn American Dream. Een drukke week want hij is slechts 1 volle dag ‘thuis’ in Nebraska, de rest van de week vloog hij heel Amerika door voor een aantal cruciale wedstrijden.

 

 

 

Monday 10/30, Rest day
Deze week hebben we de laatste reguliere wedstrijd. Namelijk, we spelen met Creighton een wedstrijd tegen Georgetown in Washington D.C. op woensdag. Vandaag is een rustige dag met een middagtraining 3:30 pm en een avondklas van 6:00-9:00 pm. Ik sta op in mijn eigen kamer, koffie is gezet door mijn huisgenoot en ontbijt wat. Ik woon op campus op de universiteit waar ik een eigen kamer heb, een zogeheten ‘dorm room’. Samen met drie andere huisgenoten (waarvan twee teamgenoten) delen wij een groot appartement met een eigen woonkamer, keuken en twee badkamers. Je kan dus redelijk je eigen gang gaan in je kamer en huisje. Na mijn ontbijt studeer ik wat, soms ga je naar een algemene studieruimte op campus waar veel studenten zitten om je wekelijkse opdrachten te maken. Je hebt hier op campus een Starbucks waarmee je met ‘dining dollars’ kan betalen. Je hebt hier namelijk een systeem waarmee je kan bepalen hoeveel maaltijden je per week krijgt en hoeveel dining dollars je krijgt. Hoe minder maaltijden, hoe meer dining dollars. Ik had 12 maaltijden per week gekozen en kreeg daarbij $450 dining dollars voor het gehele eerste semester. Hiermee kan je dus op campus naar een Starbucks gaan of een klein supermarktje om wat boodschappen te halen. De maaltijden worden verzorgd in de cafetaria’s. Nu heb ik nogal een hoge standaard wat eten betreft, maar niettemin is het voedsel niet echt van hoogstaande kwaliteit. Er is wel veel, en gevarieerd eten. Dus je krijgt voldoende vitamine binnen en daarnaast heb je voor de sporters veel plekken zoals, de ‘weightrooms’ waar voldoende eten is, fruit, groente en snacks. Vaak is het ook dat de voetbal onze lunch verzorgt als we een uitwedstrijd hebben, dus dat wordt allemaal goed geregeld.

 

 

Tuesday 10/31, Travel day
Vandaag reizen we af naar Washington D.C. De hoofdstad van Amerika en waar Georgetown een prachtige campus heeft. We vliegen in de ochtend, we verzamelen in de kleedkamer en zorgen dat onze koffers zijn ingepakt. Aangezien we donderdagochtend weer terugvliegen hoeven we niet al teveel mee te nemen. Voor vertrek wordt iedereen er even aan herinnerd of alles is meegenomen: ‘Cleats? Shinguards? Passports for the internationals? And don’t forget your soccerrbrain!’ Aldus de assistent-coach. Op het vliegveld krijgen we ‘per diem’, wat geld om op het vliegveld wat te eten. We vliegen met een normaal passagiersvliegtuig en in de middag komen we aan op het vliegveld in Washington D.C. We worden naar het hotel gebracht waar we voorzien worden van een lunch. Vaak regelt de teammanager dat het eten naar ons hotel wordt gebracht. We rusten wat in het hotel en maken ons klaar voor een jog en een stretch om klaar te zijn voor de wedstrijd morgen. In de avond hebben we een diner met het team. Dit is vaak van tevoren gereserveerd. Na het diner rijdt onze buschauffeur ons langs de pracht en pralen van Washington D.C. Het is echt een gave stad met prachtige architectuur, maar ook veel groen. Daarnaast is het er heel schoon en netjes. Een aangenaam gebied om te verblijven lijkt mij zo. Na de bezienswaardigheden worden we weer naar het hotel gebracht om een goede nachtrust te krijgen. Het is nog niet heel laat, dus je vermaakt jezelf en je teamgenoten met een kaartspel.

 

 

 

Wednesday 11/01, Gameday
Gameday, we spelen in de middag, 2:00 pm. We staan op, eten een goed ontbijt 9:00 am en maken ons klaar voor de wedstrijd. Onze fysio reist uiteraard mee en als je een behandeling nodig hebt of getapet moet worden kan je bij hem langskomen. 12:00 pm verzamelen we in de lobby en worden we met de bus naar de campus van Georgetown gebracht. Een prachtige campus met een goed grasveld. We maken ons klaar voor de wedstrijd. Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen voor de wedstrijd. Rechterschoen eerst… dat soort dingen. Maar goed, de focus is er en iedereen benadert de wedstrijd op zijn eigen manier. Persoonlijk ben ik vrij ontspannen voor de wedstrijd, probeer ik een goede warming-up te doen en zodra de wedstrijd begint gaat de knop om. Het college soccer is over het algemeen vrij dynamisch. Het gaat op en neer. Dat komt enerzijds omdat de college athletes flink getraind worden, maar tegelijkertijd ook omdat je onbeperkt mag wisselen in het spel. De eerste helft kan je gewisseld worden om vervolgens in de tweede helft weer te spelen en daarnaast kan je in de tweede helft gewisseld worden en later in de tweede helft weer spelen. Bizarre regel als je het mij vraagt. Namelijk, het komt de wedstrijd niet ten goede, het oogt daarom ook soms een beetje slordig, maar tegelijkertijd is het wel attractief, omdat het dus op en neer gaat.

 

 

 

Voorafgaand aan de wedstrijd worden de spelers zoals gebruikelijk opgenoemd en elke keer wordt het nationale volkslied vol lof gezongen. Dit is ook een gebruikelijke gewoonte, voorafgaande aan de wedstrijd wordt door de stadionspeaker iedereen gevraagd om op te staan, hun pet af te doen en zijn gelaat richting de ‘Star springled banner’, ofwel de Amerikaanse vlag te richten. Helaas verliezen we de wedstrijd, maar gelukkig hebben we ons geplaatst voor het Big East Tournament waarvan de kwartfinale aanstaande zaterdag plaatsvindt. Na de wedstrijd keren we terug naar het hotel om ons klaar te maken voor een teamdiner. De volgende ochtend vliegen we vroeg terug naar Omaha, omdat we zaterdag alweer een wedstrijd hebben in Queens, New York.

 

 

 

Thursday 11/02, Travel day
Teruggekomen op campus in Creighton van de reis uit Washington D.C., is het voornamelijk uitrusten want de volgende dag vliegen we naar New York. We hebben geen training vandaag, maar we besluiten als team om wat voor onszelf te doen. Zo ga je bijvoorbeeld even de ‘lifting room’ in om te herstellen van de wedstrijd van gisteren. Je loopt wat uit, of je fietst een beetje en vervolgens doe je een stretch. Met zoveel wedstrijden kort op elkaar, is het cruciaal dat je je lichaam goed verzorgt. En hier zijn de faciliteiten daarvoor ultiem. Alles hier staat in het teken van optimale prestatie, bij elke sport. Het is aan jou als sporter om daar gedisciplineerd mee om te gaan en gebruik van te maken. De volgende ochtend vertrekken we weer naar het vliegveld in Omaha om te vliegen naar Queens, New York waar we tegen St. Johns spelen in de kwartfinale van het Big East Tournament.

 

 

Friday 11/03, Travel day
Het is altijd een plaatje om de skyline van New York te zien vanuit het vliegtuig. Dit zijn toch wel de mooie ervaringen die je opdoet als student-athlete. We zijn hier al eerder in het seizoen geweest en gelukkig konden we toen down-town New York bezoeken. Helaas vandaag is daar geen tijd voor, omdat morgen alweer een belangrijke wedstrijd centraal staat. Niet zomaar een wedstrijd, dit toernooi is een knock-out fase. Het kan dus zomaar de laatste wedstrijd van het seizoen zijn. De enige manier om ons te plaatsten voor het NCAA-eindtoernooi is door het Big East Tournament te winnen. De plaatsing hangt af van je plaats op de ranking en helaas zijn we met Creighton te ver gezakt op de landelijke ranking door een aantal verloren partijen, waardoor we dit toernooi MOETEN winnen. Aangekomen in het hotel, kleden wij ons om en maken we ons klaar voor een zogenaamde ‘walk-through’. Hierbij ga je de dag voor de wedstrijd naar het veld om het te inspecteren, visualiseren, noem het maar op. Je doet wederom en kleine jog and stretch. We keren hierna terug naar het hotel en vervolgens hebben we een team diner. De wedstrijd de volgende dag begint 5:00 pm.

 

 

Saturday 11/04, Gameday, Conference first round
Gameday, de tweede wedstrijd deze week. Zoveel intensieve wedstrijden kort op elkaar was in het begin wel degelijk even wennen. Gaandeweg wordt het gewenning.  En door goed voor je lichaam te zorgen kan je steeds weer presteren op het veld. We hebben vandaag een ontbijt om 9:00 am, 12:00 lunch en ‘pre-game diner’ 2:30 pm. Na het diner pakken we onze spullen in het hotel en bereiden we ons voor op de wedstrijd. Je luistert naar goede muziek, dat helpt mij persoonlijk om in een goede stemming te komen. Vervolgens doen we dezelfde voorbereidingen, spelers worden opgenoemd en het nationale volkslied wordt weer uit volle borst meegezongen. De wedstrijd wordt verloren en het voetbalseizoen is helaas voorbij. Een grote teleurstelling voor het team. Je wil als team natuurlijk zover mogelijk komen in het toernooi voor landelijke prestige. Helaas konden wij het dit seizoen niet afdwingen. De volgende ochtend vliegen we weer terug naar Creighton. Je begrijpt dat dit een zure terugreis is. Maar het is wat het is, het voetbalseizoen is voorbij en het semester eindigt hier 15 december. De aankomende dagen zal de focus op de studie liggen om de vakken af te ronden aan het eind van het semester. Het leven op campus gaat gewoon door. Je pakt je studie op, je blijft je lichaam verzorgen en onderling met het team zullen we alsnog blijven voetballen. Want de voetbalverplichtingen zijn voor nu voorbij.

 

 

Sunday 11/05, Travel day
We vliegen in de ochtend terug naar vanuit New York naar Omaha. De laatste dag van de week. De teleurstelling zit er nog wel in. Maar er is meer dan alleen voetbal. Zoals eerder gezegd, je pakt je studie op. Het volgende semester begint in januari. Voor mij is het nog even de vraag of ik het tweede semester wil blijven, omdat je alleen maar traint en je studie doet. Ik had maar een jaar speelgerechtigdheid als student-athlete. Het volgende seizoen kan ik dus niet spelen. De coach wil mijn studie voor het tweede semester vergoeden en misschien kan ik de studie online vervolgen. Volgende week heb ik een gesprek met de coach en dan zal ik de mogelijkheden bespreken met betrekking tot de studie en voetbal. Wat betreft voetbal, zijn er mogelijkheden om professioneel hier te spelen. Daarvoor zou je try-outs kunnen spelen, omdat je senior bent, dus geen collegespeler meer bent en je dus in de kijker kan spelen bij een professionele club. Dit ligt in het verschiet en het is voornamelijk even afwachten wat de mogelijkheden zijn om een weloverwogen beslissing te nemen. Al met al, is deze ervaring enorm waardevol voor mij geweest. Voor mijn ontwikkeling als persoon, maar ook als voetballer. Alles staat in het teken van de sport, dus je moet jezelf een topsportmentaliteit toe eigenen om jezelf te verbeteren als speler. Omdat je ver van huis bent, in een andere omgeving en te maken hebt met toch een andere cultuur, zal je jezelf soms in oncomfortabele posities vinden, waarbij je jezelf goed gaat leren kennen. Je gaat reflecteren op je keuzes die je maakt, wat doe je eraan om beter te worden als voetballer. Dit soort reflecties hebben mij enorm geholpen om meer uit mijn prestaties te halen. Hier haal je dan uiteindelijk voldoening uit. Tegelijkertijd heb ik enorm genoten van al de ervaringen die hier op mijn pad zijn gekomen. Waar mijn toekomst ligt is nu nog even onzeker, maar wat er ook mag gebeuren, ik zal hierin een keuze maken en daar volledig achter staan.

 

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.