Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Greatest Kings

Interview met Marios Lomis: onderweg naar de MLS

Interview met Marios Lomis: onderweg naar de MLS

Marios Lomis vertrok in de zomer van 2017 naar Amerika om zijn droom na te jagen. Hij ging spelen voor Creighton University en dat werd een succes, want waar alle andere talenten terugkeren naar Nederland na hun studie, bleef Marios in Amerika. Hij kreeg een contract aangeboden bij North Carolina FC, een profclub. Marios vertelt ons hoe zijn avontuur heeft beleefd en hoe hij bij een profclub in Amerika terecht is gekomen. 

 

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat je de keuze maakte om naar Amerika te gaan voor sport en studie. Wat gaf voor jou de doorslag om te gaan?

Wat mij de doorslag gaf, was de combinatie van sporten en studeren op een professionele wijze. Ik studeerde naast het voetbal aan de Universiteit van Amsterdam en speelde bij v.v. Noordwijk op goed niveau, maar om het te combineren was af en toe wel lastig. Waar leg je de nadruk op, want ik was ambitieus in het voetbal, maar wilde tegelijkertijd mijn diploma halen. De V.S. was daarom een ideale combinatie, omdat alles in staat wordt gesteld voor jou als student-athlete om te presteren en tegelijkertijd ligt de nadruk ook op het behalen van je diploma.

Vond je het lastig om Nederland achterlaten en kan je aangeven wat je dacht het meeste te gaan missen?

Ik vond het niet zozeer lastig, want ik wilde een buitenlands avontuur na het halen van mijn diploma. Ik dacht dan ook dat ik mijn familie en vrienden het meeste zou missen, en dat merk je ook wel in de eerste weken. Maar daarna wen je er ook wel weer aan en bedenk je goed waarom je de keuze hebt gemaakt om te vertrekken. Dus dat vraagt een stukje reflectie op de keuzes die je maakt.

Je maakte de overstap naar Creighton University, waarom koos je voor die school?

Creighton University toonde aan het begin gelijk hun interesse aan mij. De coaches vroegen gelijk om een skype-gesprek en daar kreeg ik een goed gevoel bij. Het is jarenlang een van de betere ‘soccer-programs’ in de V.S. Daarnaast boden zij mij een full-scholarship aan en dat was een ideale uitgangssituatie om daar kosteloos mijn studie en sport te combineren.

Wat was je sportieve hoogtepunt bij Creighton?

Mijn sportieve hoogtepunt was een wedstrijd waarin ik twee keer scoorde en daar stond toevallig een zaakwaarnemer te kijken waar ik een goede indruk op maakte. Na het seizoen benaderde hij mij via de coaches met de vraag om samen te werken. Hij dacht namelijk dat ik goede kansen had om professioneel te voetballen in de V.S.

Je maakte de overstap naar een profclub in Amerika, hoe is dat tot stand gekomen?

De zaakwaarnemer waarmee ik in contact kwam ging langs verschillende clubs om mij aan te bieden. De meeste USL-clubs hebben in de winter vaak invitation-only try-outs, ook wel ‘combines’ genoemd. North-Carolina F.C. had destijds zo een drie daagse combine waar 34 spelers aan mee deden. Ik ging daar heen met een doel: het afdwingen van een contract. De eerste dag maakte ik gelijk een goede indruk op de toenmalige coach. Diezelfde dag belde hij mij zaakwaarnemer om zijn interesse te laten horen. De resterende dagen doorliep ik vrij goed en kreeg een contract aangeboden samen met twee andere spelers uit die combine. Het contract dat ik destijds tekende was voor een seizoen met een optie voor een tweede seizoen. De club wilde mij behouden voor het tweede seizoen en lichtte de optie in.

 

Je contract loopt na dit seizoen, heb je al een idee waar je volgend seizoen gaat spelen, of misschien anders geformuleerd: wat zijn je doelen voor de toekomst?

Nu mijn contract is afgelopen ben ik zogenaamd transfervrij. Dat geeft mij wat speelruimte naar andere clubs toe. Ik heb namelijk goed gepresteerd de afgelopen twee seizoenen, waardoor ik verschillende aanbiedingen van USL-clubs heb gekregen. Ook North-Carolina F.C. wil mijn contract vernieuwen. Momenteel zit ik in de fase waarin mijn zaakwaarnemer met de verschillende clubs praat en ik mijn opties aan het afwegen ben. Mijn doel is om een heel goed seizoen te draaien bij een USL-club, waarin ik minimaal 20 goals scoor en vervolgens een contract afdwing bij de MLS.

 

Wat is het mooiste dat je hebt gezien in Amerika en wat zou je nog graag willen zien?

Het mooiste voor mij was het zien van verschillende plekken in de V.S. Met het mooiste, wat indruk op mij maakte, toch wel New York City. Die stad heeft een bepaalde energie dat ik nergens anders heb ervaren. Als student-athlete kom je op veel verschillende plekken in de V.S. en dat is voor iemand die van reizen houdt een groot voordeel. Dat is een stad die ik graag weer eens zou willen bezoeken.

 

Laatste vraag: wat zou je meewillen geven aan talenten die twijfelen om te gaan?

De afweging om de stap te maken is voor ieder talent verschillend. Ik zou daarom willen meegeven, om jezelf goed af te vragen waarom je die stap wil zetten. Wil je uiteindelijk professioneel gaan spelen, of wil je een hele rijke ervaring hebben? Want die rijke ervaring ga je zeker hebben. Je gaat er namelijk alleen op uit, dus jij stapt uit jouw veilige omgeving en daarmee leer jij veel dingen over jezelf. Daarnaast kom jij in een andere wereld terecht wat echt mooi is om mee te maken. Zeker als student-athlete ben jij eenmaal een bevoorrecht persoon om de campus. Elke sporter die zijn studie belangrijk vindt en tegelijk wil focussen op zijn sport, raad ik aan de stap naar de V.S. te zetten.

Marios, bedankt voor je tijd en veel succes alvast komend seizoen!

Op de hoogte blijven van dagelijkse updates uit Amerika? Bekijk eens onze Instagram! @kingstalentnl

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.