Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Greatest Kings

MLS Superdraft: All you need to know

MLS Superdraft: All you need to know

Vandaag is het zo ver: de MLS Superdraft. De grootste talenten van college soccer krijgen een kans op professioneel voetbal in de VS. Maar wat is de Superdraft eigenlijk, hoe kom je hiervoor in aanmerking en hoe ziet de geschiedenis van deze Superdraft er uit? We hebben hieronder alles wat je moet weten over de MLS Superdraft op een rijtje gezet.

 

 

Wat is de MLS Superdraft?

De MLS Superdraft is een jaarlijks evenement waar teams uit de Major League Soccer (MLS) spelers kiezen die nieuw bij de competitie komen. Meestal is dit vanuit universiteiten, maar dit kan ook op andere manieren.

Dit is niet te vergelijken met Europa en daarom zullen we even een beeld schetsen. In Europa is het heel normaal dat alle professionele clubs een eigen jeugdopleiding hebben waar jaarlijks een aantal talentvolle spelers uit voortkomen die het eerste team mogen gaan versterken.
In Amerika zit dit anders in elkaar. De clubs daar zijn vaker afhankelijk van colleges en universiteiten voor het leveren van jong talent. Ieder jaar worden daarom de absolute topspelers van deze colleges en universiteiten afgevaardigd naar de MLS Superdraft. De MLS-teams mogen hier zelf een keuze maken welke jonge talenten ze aan hun teams toe willen gaan voegen.

 

Hoe gaat de Superdraft te werk?

De Superdraft bestaat uit 4 ronden. In iedere ronde mogen alle teams één speler kiezen.
Om te bepalen in welke volgorde de teams talenten mogen kiezen is een systeem bedacht:

  1. Als eerste mogen de team kiezen die nieuw zijn in de league
  2. Daarna mogen de teams kiezen die niet gekwalificeerd zijn voor de play-offs. Deze teams mogen kiezen op volgorde van de positie waar ze geëindigd zijn tijdens het seizoen.
  3. De teams die wel deel hebben genomen aan de play-offs zijn de volgende in de rij. Afhankelijk van de ronde van uitschakeling mogen de teams een keuze maken, met de vroegst afgevallen team als eerste en de laatst afgevallen teams als laatste
  4. De MLS Cup winner krijgt de laatste keuze speler.

De teams kiezen gedurende vier rondes dus de spelers die ze het beste vinden passen bij hun teams. Deze spelers krijgen dus een kans op professioneel voetbal. Ieder jaar zijn er andere teams die als eerste mogen kiezen en ieder jaar hebben de teams spelers nodig voor andere posities. Het zijn van een spits biedt dus bijvoorbeeld geen garantie op een vroege draft. De kansen in de draft zijn in principe voor iedereen gelijk en afhankelijk van de MLS-teams.

Net als bij de NFL Drafts krijgen teams de mogelijkheid om hun gekozen spelers te ruilen tegen andere teams.

 

 

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de MLS Superdraft?

Wanneer iemand in aanmerking komt is afhankelijk van twee dingen:

  1. Is de speler onderdeel van het Amerikaanse college sport system?
  2. Is de speler goed genoeg om in de MLS uit de voeten te kunnen?

Vaak is het zo dat alleen de spelers die de allerbeste scholen vertegenwoordigen een kans maken op de Superdraft. Ook kan het zijn dat MLS-clubs spelers nomineren voor de Superdraft, deze spelers krijgen dan ook een uitnodiging om deel te nemen. Van alle jongens die deelnemen aan het Amerikaanse College Sport system, worden jaarlijks zo’n 150 jongens geselecteerd voor de Superdraft.

 

De Superdraft bestaat uit 4 ronden. Tijdens iedere ronde kiest ieder team een speler die ze willen hebben. Welk team wanneer mag kiezen is afhankelijk van een combinatie van de play-off resultaten en de resultaten van het reguliere seizoen.
Het team met de laagste resultaten mag tijdens de Superdraft als eerste een keuze maken. Dit betekent dus dat de zwakste teams als eerste de optie krijgen om hun teams te versterken.

 

Geschiedenis van de Superdraft:

Tot het jaar 2000 was er een aparte draft. Alle spelers die afstudeerden kwamen terecht in de MLS College Draft. Alle spelers die al afgestudeerd waren konden apart gekozen worden in de MLS Supplemental Draft. In 2000 is er gekozen om deze twee samen te voegen tot één gezamenlijke Draft, de MLS Superdraft.
Vanaf het jaar 2000 is de Superdraft dus in het leven geroepen, en werd gezien als de primaire wervingsmanier van de league.

 

Sinds de invoering van de Superdraft zijn er tientallen spelers die vanuit college soccer zijn doorgebroken in de MLS. Er zijn zelfs spelers die het op de Europese velden professioneel hebben weten te maken.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Michael Bradley

Michael Bradley was de nummer 36! In de 2004 Superdraft. Bradley werd gekozen door de New York Red Bulls en miste zijn gehele eerste seizoen door een blessure. In 2006 verliet hij Amerika en kwam hij naar Nederland toe om te spelen voor SC Heerenveen. Hier werd hij al snel weggekocht door Borussia Mönchengladbach. Hij speelde nog bij Aston Villa, Chievo en AS Roma voordat hij terugkeerde in Amerika bij Toronto FC. Hij speelt hier nog altijd, en hij is momenteel aanvoerder van het voetbalteam van de VS. Bradley wordt beschouwd als één van de beste Amerikaanse spelers ooit.

  1. Clint Dempsey:

Dempsey was de nummer 8 op de 2004 Superdraft. Hij werd gedraft door New England Revolution en won in zijn eerste seizoen MLS “Rookie of the Year”. Vervolgens maalte hij de overstap naar de Europese velden, Fulham op precies te zijn. In zijn tijd bij Fulham wist hij zich in het Amerikaanse nationale elftal te spelen. In 2014 keerde hij terug naar de MLS om zijn carrière verder te zetten bij Seattle Sounders. Hier wist hij in 2017 de MLS cup finale mee te halen.

  1. Carlos Bocanegra

Carlos Bocanegra was de vierde keus in de 2000 MLS Superdraft. Hij werd tweemaal MLS “Defender of the Year” voordat hij vertrok naar Europa. Hier speelde hij bij Fulham, Saint-Etienne, Rangers en Racing Santander voordat hij besloot terug te keren naar Amerika om zijn carrière te beëindigen. In deze tijd speelde hij wel meer dan 100 wedstrijden voor het Amerikaanse elftal.

 

Hope you enjoyed. Vergeet niet om vandaag te kijken, de een livestream is te vinden op MLSSoccer.com!

 

 

 

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.