Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Greatest Kings

Mathijs Swaneveld deelt zijn verhaal over sporten en studeren in Amerika!

Mathijs Swaneveld deelt zijn verhaal over sporten en studeren in Amerika!

We hadden de eer om Mathijs Swaneveld enkele vragen te stellen over zijn avontuur in Amerika tot dusver. De oud-keeper van Sparta Rotterdam sport en studeert momenteel aan Virginia Tech en deelt zijn verhaal.

Zou je je even willen voorstellen, zodat de lezer een goed beeld krijgt van jou?

Mijn naam is Mathijs Swaneveld, ik ben 22 jaar oud, en ik kom uit Schoonhoven. Sinds januari 2018 actief voor de Virginia Tech Hokies.

 

In de jeugd heb je gespeeld voor Sparta Rotterdam. Na de U19 stapte je over naar Jodan Boys om vervolgens al na een half jaar naar Amerika te vertrekken. Hoe kijk je terug op die tijd?

Ik kijk erg positief terug op mijn tijd voor de Jodan Boys. Mijn laatste jaren bij Sparta waren in meerdere opzichten alles behalve top, en bij Jodan Boys heb ik het plezier in het spelletje weer teruggevonden. De overstap naar de VS kwam sneller dan gepland, maar de club was hier heel meegaand in, waar ik ze nog altijd dankbaar voor ben!

De overgang met een van de topscholen in de VS kwam enorm snel rond! Hoe is de beslissing om te tekenen voor VT tot stand gekomen?

Achteraf gezien heb ik misschien op bepaalde vlakken iets te snel de knoop doorgehakt en had ik over sommige dingen iets langer moeten nadenken of iets zwaarder hebben laten meewegen in mijn beslissing. Toch sprak de school mij heel erg aan en was de positie van het team toentertijd iets wat ik belangrijk vond. Virginia Tech was in tot 2017 nog niet een topteam zoals we dat nu zeker wel zijn. Ik wilde mezelf graag onderscheiden, wat bij Sparta vaak lastig was met slechts 2 schoten op doel.

Ondertussen ben je alweer bezig aan je 3e Wat is de mooiste sport herinnering die je hebt meegemaakt in de VS?

Het eerste dat mij hier eigenlijk te binnen schiet was onze overwinning tegen Notre Dame in mijn eerste seizoen. We speelden uit in South Bend, wat met de bus al snel 9 uur rijden is. Het was koud, het regende en er stond een aardig sterke zijwind, kortom k*t weer. De eerste helft hebben we de bal denk ik maximaal 2x naar elkaar overgespeeld voordat we hem weer verloren. Met de rust stonden we dus ook vrij terecht met 2-0 achter. In de rust probeerden onze coaches ons nog wat moed en motivatie in te praten, maar toen zij de kleedkamer verlieten keek iedereen elkaar aan alsof ze gek waren. Wij als team dachten dat als we het op 2-0 kunnen houden vinden we het allang goed hahahah. De tweede helft begon, en binnen 10 minuten stonden we 2-3 voor en uiteindelijk wonnen we met 2-5. Dit is voor mij persoonlijk zeker wel een van de meest bizarre wedstrijden die ik heb gespeeld.

 

Wat waren jouw verwachtingen van het avontuur? En zijn deze verwachtingen uitgekomen?

Eerlijk gezegd had ik zelf niet zo goed een idee van wat me te wachten stond. Dit kwam o.a. doordat het proces zo snel verliep en ik uiteindelijk eerder in de VS was dan gepland. Toch had ook ik de wel bekende films gezien dus dat was in grote lijnen hoe ik me college in de VS voorstelde. Eenmaal aangekomen werden mijn verwachtingen van de grootte van de campus en de faciliteiten wel overtroffen. Ook de buitenschoolse activiteiten vielen in de smaak!

Wat heeft het meest indruk gemaakt op je in je tijd bij Virginia Tech?

Ik vond het erg indrukwekkend om te zien hoeveel geld er omgaat in college sports in zijn algemeenheid. Bij Virginia Tech hebben we al super mooie faciliteiten, maar toch kom ik regelmatig op andere plaatsen waar het dan nog weer wat groter of mooier is. Echt bizar om te zien soms.

Je avontuur loopt alweer op zijn einde. Hoe zien de laatste weken/maanden er voor je uit?

De laatste weken zien er heel druk uit. Ik sta momenteel ingeschreven voor 18 credits zodat ik 18 December officieel mijn undergrad heb afgerond. Ik ben in deze laatste weken vooral in het proces om te kijken waar mijn toekomst nu ligt. Ik heb nog steeds het doel om professioneel te spelen dus dat is nu waar mijn focus ligt. Helaas met de onzekerheid in deze tijd met Covid-19 is de kans zeer aannemelijk dat ik er een extra semester aan vast plak om nog een seizoen te spelen, mezelf door te ontwikkelen, en hopelijk mijn kansen te vergroten.

Je bent uitgenodigd voor het SKC Combine van 13 tot 15 november. Wat is dit en wat kan je hier verwachten?

Dit is een player combine waar MLS en USL (tweede divisie) teams heen komen waar college spelers zich kunnen laten zien. Dit keer is het bij Sporting Kansas City (SKC). Helaas hebben wij de eerste ronde van het ACC tournament de 15e dus ik zal deze combine helaas aan mij voorbij laten gaan. Samen met mij nog een hoop gasten schat ik in omdat er nog 8 teams in de race zijn, die hoogst waarschijnlijk al hun spelers willen/gaan gebruiken.

Waar staat Mathijs Swaneveld over 10 jaar?

Dit is een lastige vraag op dit moment. Wie weet sta ik over 10 jaar ergens in de MLS onder de lat, misschien ben ik ergens op de Nederlandse velden te bewonderen, of misschien heb ik een normale baan ergens in Nederland. Mijn voorkeur gaat uit naar een van de eerste twee scenario’s haha. Vrouw en kinderen?? Wellicht, zou leuk zijn! Ik ben nooit een persoon geweest die ver vooruit gaat plannen. Ik leef redelijk van dag tot dag en wie weet wat er na het afstuderen op mijn pad komt.

 

Waar droom jij van? Los van alle mooie vrouwen op VT;) Geintje natuurlijk….

Een leven als profvoetballer zou me fantastisch lijken. Helemaal nu eindelijk het einde in zicht is qua schoolwerk. In de zomer heb je altijd een beetje het “profleven” want school is dan nog niet begonnen, maar zijn we al wel weer druk bezig voor de voetbal. Super hoor, ’s morgens wakker worden en bezig zijn met je sport, het goede leven.

Als student-athlete, blonde jongenman uit Nederland. Hoe ben je met al het vrouwelijk schoon omgegaan? Is het echt waar dat de student-athletes in trek zijn bij het vrouwelijk schoon in de VS? Don’t lie to me boy hahaha

Dit is een hele goede vraag hahaha! Het is ECHT waar! Voor alle (jonge)mannen die afreizen naar de VS durf ik te garanderen dat ze een leuke tijd tegemoet gaan. Een buitenlander met een accent die aan sport doet…..? Kan niet mis gaan hahahaha.

Wat vond je van de begeleiding van KingsTalent in de afgelopen 3 jaar dat je in de VS hebt gestudeerd en gevoetbald?

Ik vond de begeleiding goed. Eenmaal aangekomen en als alles zijn draai heeft gevonden is de begeleiding een stuk minder intensief (wat logisch is). Maar ik vind Kingstalent altijd heel erg betrokken met hun talenten. Via o.a. social media zie je een hoop van alle andere talenten wat heel leuk is om te zien vind ik zelf.

Wat zou je iemand willen die nog twijfelt om naar Amerika te vertrekken mee willen geven?

Ik zou het gewoon doen man! Persoonlijk heb ik me op elk gebied als mens ontwikkeld. Een stukje zelfstandigheid, mentale weerbaarheid, fysiek ga je groeien, en je gaat gewoon een super leuke tijd tegemoet, ongetwijfeld.

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.