Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Greatest Kings

Marios Lomis gaat ook bij de profs door met het maken van goals

Marios Lomis gaat ook bij de profs door met het maken van goals

Marios Lomis vertrok in de zomer van 2017 aan zijn grote avontuur. Met de topscorers titel in de Hoofdklasse A bij Noordwijk op zak vertrok hij naar Creighton University; powerhouse in het Amerikaanse college voetbal. Daar speelde hij zich in een half jaar in de kijker van USL profclub North Carolina FC. En ook hier weet hij het net te vinden… In een persoonlijk interview met een ware doelpuntenmaker.

 

 

He Marios, wat een jaar is het voor jou! Een jaar geleden streed je nog om het kampioenschap van de Hoofdklasse met je club Noordwijk. Een jaar later ben je, via Creighton University, profspeler in de VS! Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?
Inderdaad al bijna een jaar achter de rug sinds ik de stap heb gemaakt om te studeren en voetballen in de V.S. Het afgelopen jaar heb ik enorm genoten van de ervaring die ik heb opgedaan, en heb ik ondervonden hoe goed het voor mijn ontwikkeling is geweest als persoon en voetballer. Ik wilde een avontuur in het buitenland en tegelijkertijd bezig zijn met voetbal. Voetballen op het hoogste niveau als college speler was voor mij daarom een ideale stap. Ik heb van augustus tot december het ‘college leven’ mogen meemaken, door heel Amerika gereisd om te voetballen en tegelijkertijd gestudeerd. Zoals ik zei, voor mijn ontwikkeling als persoon was dit goed, omdat je jezelf simpelweg beter leert kennen in een andere omgeving. Je ziet hoe je reageert op bepaalde omstandigheden, hoe je er mee omgaat en dat geeft toch een inzicht in hoe je je opstelt als persoon. Vanuit dit perspectief leer je jezelf als voetballer ook beter kennen, en die ontwikkeling heeft mij geholpen om beter te worden. Daardoor heb ik uiteindelijk ook een profcontract kunnen afdwingen. Al met al, een heel leerzaam jaar en ervaring rijk jaar.

 

 

 

Wat heeft het afgelopen jaar de meeste indruk op je gemaakt?
Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is de mindset die nodig is om professioneel te voetballen. Het heeft natuurlijk grotendeels met kwaliteit te maken, maar het mentale aspect is zo belangrijk. Voetballers houden zich vaak bezig met de vraag wat ervoor nodig is om prof te spelen. Is het onwil, een beetje geluk hebben, blessurevrij zijn of gewoon op het juiste moment pieken? Er zijn zoveel factoren die een rol hierin spelen. Het enige wat ik erover kan vertellen en heb ervaren in de afgelopen tijd is dat je jezelf een mindset kan aanleren die je erbij helpt te behalen wat je voor ogen hebt.

 

 

 

 

Terugkijkend op je tijd op college, bij Creighton University, hoe kijk je terug op je prestaties aldaar?
Terugkijkend op mijn tijd bij Creighton kan ik zeggen dat ik mezelf heb ontwikkeld op mentaal en fysiek gebied. Het was een ander soort voetbal dan dat ik gewend was, het seizoen was intensief, je speelde 20 wedstrijden in twee en een halve maand. Ik was niet fit genoeg om een topprestatie te leveren. Met een topprestatie doel ik op 15 goals en jezelf in de MLS draft te plaatsen. En dat was iets wat ik wel voor ogen had, en gedurende het seizoen kwam ik erachter dat daar veel meer voor nodig was. Toch wist ik mezelf goed te ontwikkelen, begon ik te scoren en werd ik belangrijk voor het team.

 

 

Je speelde in het team met een immens stadion (+/- 6.000 toeschouwers). Vloog heel Amerika over om wedstrijden te spelen. Hoe is het om onderdeel uit te mogen maken van zo’n team?
Om deel uit te maken van een college team was een gave ervaring. Je hebt als student-athlete en bevoorrechte positie op campus. Er wordt veel voor je geregeld en alles wordt in staat gesteld om een topprestatie te leveren.

 

 

 

De faciliteiten bij Creighton waren echt van hoog niveau waar menig professionele voetbalclubs jaloers op zullen zijn. De wedstrijden bij Creighton waren inderdaad drukbezocht en dat was mooi om mee te maken. Natuurlijk is het mooie van alles dat je op veel mooie plekken komt, omdat je zoveel reist. We kwamen op plekken als New York, Washington DC tot aan Californië.

 

 

 

 

Uiteindelijk heb je de overstap gemaakt naar de profs. Wat een stap is dat! Wij zijn gigantisch trots dat je deze stap hebt kunnen maken. Ondertussen ben je ook nog bezig met het afronden van je studie (online). Is het lastig om dit alles te combineren?
Uiteindelijk ben ik uitgenodigd voor try-outs bij North Carolina FC  (USL, tweede prof-niveau in de V.S.) waarin ik een profcontract heb weten af te dwingen. Dat gaf mij natuurlijk een goed gevoel en voldoening vanuit al het harde werken. Ik heb het zo weten te regelen dat Creighton mijn studie doorbetaalt waardoor ik mijn master MBA in een jaar kan doen. Ik heb nu een maandje vrij omdat spring semester is afgelopen. Vanaf begin juni tot begin augustus volg ik nog drie vakken en dan studeer ik af. In de periode dat ik hier nu voetbal ben ik blijven doorstuderen inderdaad. Ik kan het vrij goed combineren, want je bent op de club en traint van 9:00-1:00 dan heb je paar keer in de week extra krachttraining van 2:00-3:00.

 

 

 

Je bent nu speler van North Carolina FC. Je hebt de eerste doelpunten al achter je naam staan! Wat zijn je ambities verder?
Het is voor mij de eerste prof ervaring en het bevalt mij goed. Ik wil mij als voetballer door blijven ontwikkelen en een betere voetballer worden. Je bent elke dag bezig met je sport en je merkt dat je moet letten op de details om beter te worden. Waar kan ik net even een stapje beter in zijn om het verschil te maken. Als spits wil je scoren, dus  mijn ambities zijn voor dit seizoen om zoveel mogelijk rendement te hebben met goals en assists. Tot nu toe heb ik twee goals en twee assists, wat niet slecht is uit 7 wedstrijden. Ik wil nog niet echt te veel in de toekomst kijken, wat ik wil bereiken en waar ik uiteindelijk wil voetballen. Ik kijk het per seizoen aan. Begin augustus studeer ik af en het seizoen zal eindigen rond oktober/november. Aan de hand van hoe goed ik het doe dit seizoen, kan ik bepalen wat de mogelijkheden zijn en waar ik de meeste voldoening uit haal.

 

 

 

 

Wanneer mogen we je weer op de Nederlandse velden bewonderen?
Dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Daar wil ik ook niet teveel mee bezig zijn. Het helpt mij om te focussen op dit seizoen en vanuit daar zien we wel verder. Uiteindelijk houd ik ervan om te voetballen en doe ik het met plezier. Waar ik precies zal eindigen en mijn carrière ga vervolgen, tijd zal het leren. Met North Carolina FC heb ik een contract voor dit jaar met een optie tot een tweede seizoen. In overleg zullen we kijken wat we precies willen.

 

 

 

Jij bent natuurlijk ervaringsdeskundige voor de talenten die deze zomer de overstap maken naar de VS… Heb je nog tips voor hen?
Vraag jezelf af waarom je de stap hebt gemaakt. Ga er met een open houding in, leef van dag tot dag en geniet van de ervaring. Zullen vast momenten zijn waarin je heimwee zal hebben, maar het is het allemaal waard. De ervaring die je opdoet is zo waardevol in zoveel opzichten. Dat is iets te blijven onthouden als je daar bent.

 

 

 

 

 

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.