Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Catching up with Cato Hom (Minot State University)

Catching up with Cato Hom (Minot State University)

Dit seizoen is Cato Hom begonnen aan haar grote avontuur. Voetballen en studeren aan de overkant van de oceaan, in Amerika! Na een pittige voorbereiding is Cato helemaal gesetteld in North Dakota. Met de Minot Beavers is ze ondertussen gestart aan de competitie. Een mooi moment om gezamenlijk terug te kijken op haar ervaringen.

 

 

 

Hi Cato, hoe zijn de eerste weken voor je geweest?
Goed! De eerste week was even wennen met twee keer per dag zware training, maar nu school en het seizoen zijn begonnen is de training wat lichter geworden en heb ik het heel erg naar mijn zin.

 

 

 

Ben je inmiddels al een beetje geaard in North Dakota?
Ik denk van wel! Ik heb het heel leuk met allemaal nieuwe vrienden en vriendinnen. Er bestaat geen saai moment, er is altijd wel iemand in de buurt om iets leuks mee te doen dus ik verveel me nooit.

Dat het nu nog 20 graden is i.p.v. -40 is ook fijn.

 

Je combineert voetbal en studie in Minot, hoe is de stad en omgeving? Heel anders dan Nederland?
Heel anders! Minot is een vrij klein stadje en heel anders dan Utrecht. Gebouwen staan ver uit elkaar en er wonen lang niet zoveel mensen. Een groot deel van de populatie bestaat uit de studenten van Minot State University.

 

 

 

Kan je ons vertellen hoe een week van Cato er nu ongeveer uit ziet?
Doordeweeks hebben we elke dag training van 6 tot 9 uur ’s avonds en dan nog twee keer per week gewichten om 7 uur ’s ochtends. Ook hebben we een keer per week study hall met het team om ervoor te zorgen dat we allemaal ons huiswerk doen. In het weekend hebben we meestal twee wedstrijden. Thuiswedstrijden zijn heel erg leuk met veel publiek en support. Bij uitwedstrijden reizen we met de bus (soms wel 10 uur lang), slapen we in hotels en gaan we met z’n allen uiteten.

In onze vrije tijd doen we vaak dingen met het team, de meeste teamgenootjes wonen off-campus dus dan gaan we bijvoorbeeld naar hun huizen voor s’mores – of movie night.

 

 

 

Hoe bevalt het om na een tussenjaar weer te studeren, en dat in de VS?
Mijn major is athletic training en dat is wel een lastige studie met een aantal moeilijke vakken zoals anatomie en fysiologie dus dat was in het begin even wennen, maar ik heb maar 6 vakken dus het is redelijk overzichtelijk.

 

Heb je de verleiding van de vele fastfoodketens nog kunnen weerstaan?
Ik woon nu nog on campus, dus dat betekent dat ik het meestal moet doen met eten uit de kantine en dat is niet altijd even goed. Vaak gaan we dan ook na training met de auto ergens eten halen of eten we bij teamgenootjes thuis.

 

Hoe ben je opgevangen in het team?
Heel goed! We hebben dit jaar een heel jong team met 10 nieuwe freshman, dus in het begin was er een beetje verdeeldheid tussen de nieuwe en oudere meisjes, maar dat gaat nu steeds beter. Ik kan het heel goed vinden met iedereen en iedereen is heel supportive.

 

 

 

Veel verschillende nationaliteiten?
In het team ben ik met nog een ander Nederlands meisje de enige buitenlander. Op de rest van de school zitten wel nog veel international students, ik ga bijvoorbeeld heel veel om met een meisje uit de Dominicaanse Republiek en met een meisje uit Japan.

 

Hoe is het niveau daar? Kan je goed bijbenen?
Het niveau is wel wat hoger dan wat ik gewend was in Nederland en de speelstijl is heel anders. Het is bijvoorbeeld veel fysieker en ze spelen wat minder tactisch. In het begin was dat even omschakelen, maar het gaat nu steeds beter. Voordat ik hier kwam heb ik een paar maanden atletiek en krachttraining gedaan en dat heeft zeker geholpen.

 

De eerste wedstrijden van de conference zitten er inmiddels ook al op, hoe zijn de eerste resultaten?
De resultaten zijn nog wat wisselvallig. We hebben een grote groep freshman en dat is te merken in het veld, omdat we nog niet zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Ze zijn dat hier helemaal niet gewend, want vorig seizoen werd er niet een keer verloren. Er heerst dus wat frustratie af en toe, maar het gaat met de wedstrijd beter.

 

 

 

Matchen je verwachtingen met je daadwerkelijke ervaringen in Amerika?
Het overtreft mijn verwachtingen! Ik heb het heel erg naar mijn zin en de eerste weken zijn heel goed gegaan.

 

Hoe is de beleving rondom vrouwenvoetbal daar?
Heel anders, er wordt meer gegeven om vrouwenvoetbal dan om mannenvoetbal. We hebben bijvoorbeeld alleen een vrouwenteam hier en geen mannenteam. Wedstrijden trekken heel veel publiek en de hele stad kent ons team.

 

Wat mis je het meest uit Nederland?
Ik mis mijn familie en vrienden natuurlijk heel erg. Ook mis ik huisgemaakte maaltijden, want bijna alles hier is kant en klaar en het is hier normaler om buiten de deur te eten dan gewoon thuis.

 

Hoe zien de komende weken er voor je uit?
Dit weekend spelen we twee thuiswedstrijden en daar heb ik heel veel zin in! We hebben nu niet meer zoveel uitwedstrijden dus dat is fijn. Qua school heb ik een paar toetsen op het programma dus ik moet even aan de bak.

 

 

 

Bijna een jaar geleden begon je avontuur met KingsTalent. Je meldde je aan op onze website. Nu een jaar verder. Heb je er spijt van deze keuze te hebben gemaakt?
Zeker geen spijt! Ik had dit nooit willen missen en dit is een goede stap is geweest.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.