Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Yesin van der Pluijm: ”Zou het geweldig vinden om professioneel te gaan spelen.”

Yesin van der Pluijm: ”Zou het geweldig vinden om professioneel te gaan spelen.”

Excelsior Rotterdam raakt komende zomer twee talentvolle jeugdspelers kwijt. Eerder werd al bekend dat Joost Mangert de overstap maakt naar Simon Fraser University en nu is het de beurt aan teamgenoot Yesin van der Pluijm. De middenvelder van De Kralingers heeft een overeenkomt gesloten met Young Harris College, waar hij samen met Britt Verstegen de Nederlandse vlag zal vertegenwoordigen. Hoe is het nu met Yesin, zo’n twee weken na de bekendmaking van zijn overstap? Wij spraken hem en blikken vooruit op zijn avontuur in Amerika!

 

Yesin, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Yesin van der Pluijm, 19 jaar oud en aanvoerder van Excelsior U19. Momenteel woon ik in Rhoon Portland, een plaatsje tegen Rotterdam aan.

Zou je willen vertellen hoe je carrière tot dusver is verlopen?
Over mijn jeugdcarriere kan ik best positief zijn. Op mijn 7e werd ik gescout door Feyenoord bij de plaatselijke voetbalclub VV Nieuwenhoorn. Toen woonde ik nog in Hellevoetsluis. Ik begon in de Fjes en na een wedstrijd tegen Feyenoord die we met 3-6 wonnen, wat ik me nog als de dag van gisteren kan herinneren, kreeg ik een uitnodiging voor een stage bij Feyenoord. Blijkbaar was ik in positieve zin opgevallen bij de scouts.

Het moment dat ik van de interesse van Feyenoord hoorde kan ik me nog heel goed herinneren, als een droom die uitkwam voor een kleine Feyenoord fan. Mijn moeder stond bij m’n basisschool met een envelop, die ik mocht openen en ik erachter kwam dat ik bij mijn favoriete club werd uitgenodigd voor een aantal trainingen en een wedstrijd. Dit succesvol te hebben afgerond begon ik in de F1/F2 van Feyenoord. Hier heb ik tot en met de U17 gespeeld.

 

Feyenoord heeft me dus voor een heel groot deel gevormd tot de speler die ik nu ben. In deze bijna 10 jaar Feyenoord heb ik enorm veel geleerd en plezier gehad. Nationale en internationale toernooien, kampioenschappen, bij gastgezinnen in het buitenland verblijven, meedoen met Nederlandse jeugdelftallen u15 en u16 en uitjes zullen me altijd bijblijven. Het elke dag spelen bij je droomclub is geweldig. Erg gemotiveerd en genietend heb ik een geweldige periode uiteindelijk afgesloten om naar een nieuwe uitdaging te zoeken, mede doordat mijn schoolresultaten iets minder liepen.

Een stapje terug naar Excelsior U17 was de beste optie op dat moment. Na zon lange tijd was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bij Excelsior leerde ik naast het mooie voetbal ook de andere kant, keihard knokken voor de punten. In mijn 2e seizoen werd ik benoemd tot aanvoerder van de U19 en speelde ik veel mee met het 2e.

Als we jou zouden moeten vergelijken met een speler, welke speler zou dit dan zijn?
Haha, dat is een goede vraag. Als ik de mensen moet geloven die mijn wedstrijden veel bekijken heb ik qua speltype overeenkomsten met Sergio Ramos. Hij is net als ik aanvoerder, kopsterk ondanks het feit dat hij niet bijzonder groot is, heeft een goeie passing en is een echte teamspeler. Bovendien kan ik net als hij op verschillende posities spelen, zowel in de verdediging als net daarvoor. Toch zie ik hem meer als een CV, Wel scoort Ramos wat vaker dan ik, haha. Buiten kijf staat natuurlijk dat iedere voetballer ervan droomt om ooit zijn niveau te halen! Het is een ieder geval een geweldige speler!

Als echte verdedigende middenvelder kan je me het beste vergelijken met Marco Veratti, een felle en slimme middenvelder die het spelletje goed leest. Twee uitzonderlijke spelers waar ik veel naar kijk dus, vooral door de herkenning in het spel van beiden.

In het verleden heb jij een aantal bijzondere wedstrijden mogen spelen. Wat is jouw favoriete wedstrijd die je ooit gespeeld hebt? En waarom?
Ik heb inderdaad heel wat mooie wedstrijden mogen spelen, waar ik erg trots op ben. Tsja, ik denk dan toch de wedstrijd tegen FC Barcelona, simpelweg omdat dat mijn favoriete club is in het buitenland. Het had net zo goed Man City, Utd, Chelsea, PSG, Schalke 04, Bayer Leverkusen kunnen zijn, terwijl de wedstrijden tegen Japanse, Braziliaanse en Afrikaanse teams ook bijzonder waren omdat deze teams weer wat andere kwaliteiten hebben. Japanners die blijven gaan, technische Brazilianen of Afrikanen die een overlevingskracht hebben. Overal pik je wat van op.

Wie is de beste speler die je ooit tegenover je hebt gehad?
Als ik dan toch iemand moet noemen, kies ik voor Mathijs de Ligt, Justin Kluivert, Donyell Malen in Nederland. Uit het buitenland was Ricard Puig Van FC Barcelona erg goed, een beetje als Iniesta. Ook gasten die nu bij Man City op de bank zitten als Diaz vond ik wel goed.

 

En nu van Excelsior naar Young Harris! Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Via Joost, die al contact met jullie had, ben ik op ’t idee gekomen om in Amerika m’n sport en studie te gaan combineren. We hadden beide een tussenjaar voor het voetbal genomen om te kijken hoe ver we ’t met voetbal zouden schoppen. Toen ik van het idee hoorde klonk het best interessant in m’n oren.

Vervolgens ben ik me er in gaan verdiepen en na een gesprek op kantoor met Paul en Han (wat eigenlijk Joost z’n gesprek was, maar omdat ik dit ook als een optie zag ging ik ook mee) werd ik steeds enthousiaster! Vervolgens heb ik het er thuis over gehad, waar het positief werd aangehoord. Videomateriaal verzamelen, online komen en heel veel gesprekken via Skype met coaches volgden. Ook heb ik op de showcase meegedaan en sprak ik met wat coaches en spelers van universiteiten daar. Na een aantal maanden skypen en informeren besloot ik, na een goed gesprek met Mark McKeever, voor Young Harris College te kiezen. Het matcht het beste met mij.

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Er is heel positief op gereageerd, al is de stap natuurlijk wel spannend. Toch is er veel vertrouwen in de stap, mede door de omgeving waar ik in terecht ga komen. Een bewuste keuze dus.

Waar kijk je het meest naar uit in Amerika?
Eigenlijk wel naar alles, haha. Alles zal nieuw zijn en even wennen natuurlijk, maar de verschillende nationaliteiten waar je mee te maken krijgt in het team, de omgeving, de studie, de wedstrijden en wellicht wel de Nationals zijn dingen om naar uit te kijken. Dat je je studie en voetbal zo kan combineren zal een mooie ervaring zijn. Al met al kijk je natuurlijk het meeste uit naar de meerdere wedstrijden per week.

 

Wat kun je ons vertellen over Young Harris College, de universiteit waar jij na de zomer zult voetballen en studeren?
Young Harris College is een kleine school in een mooie omgeving. Het ligt midden in de natuur. Mede doordat het een relatief kleine school is heb ik voor Young Harris College gekozen.

Voor welke studie heb jij gekozen in Amerika en waarom?
Ik heb gekozen voor Business and Public Policy, ook wel Business Administration and management. Dit omdat deze studie het beste aansluit bij mijn VWO-diploma met de focus op business. Ik kijk er erg naar uit.

Wat zijn de doelstellingen die coach Mark McKeever heeft gesteld voor het elftal?
De coach heeft hoge verwachtingen, door de goede resultaten van de afgelopen jaren plus de inbreng van meerdere nieuwe spelers. De Nationals worden vaak bereikt, alleen het winnen ervan is de volgende stap. Daar gaan we voor.

Kun je ons eens vertellen hoe je schooljaar er na de zomer uitziet? Moet je veel trainen en wedstrijden spelen? Of heb je meer lessen?
In de fall, dus zeg maar van augustus tot december is het voetbalseizoen in volle gang met meerdere wedstrijden per week. Daardoor zal ik veel wedstrijden spelen en trainen. Desalniettemin zal ik ook op school m’n uiterste best moeten doen, want dat is ook zeer belangrijk in Amerika om überhaupt te kunnen sporten. Vanaf januari zal ik wat minder wedstrijden spelen en me dus nog meer op school kunnen richten.

Welke voorbereidingen heb je al getroffen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het avontuur in Amerika?
Ik train momenteel nog een weekje met Excelsior en dan is het seizoen daar afgelopen. Tot nu toe ben ik dus nog in training. Vanaf het moment dat het duidelijk is geworden dat ik naar Amerika ga is er wel nog meer nadruk gekomen op extra trainen in de vorm van krachttraining. Voordat ik ’t veld op ga duik ik altijd een uur de gym in om alvast te wennen aan de intensiteit die ik zal aantreffen in Georgia.

Tot slot, mijn tijd in Amerika is geslaagd als ik dit bereikt heb: …..
Het is een geslaagde periode geweest als ik plezier heb gehad en mezelf heb ontwikkeld. Kortom, ik wil mijn Business diploma halen en op voetbalgebied is de Nationals winnen een mooi doel. Voor in de toekomst zou ik het geweldig vinden om professioneel te gaan spelen. Ik laat alles op me afkomen en ik ga ook zeker niet vergeten te genieten, want deze ervaring zal niemand me meer afpakken!!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.