Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Dat is een droom die uitkomt” Yesin van der Pluijm

“Dat is een droom die uitkomt” Yesin van der Pluijm

Yesin van der Pluijm wordt profvoetballer! Nu zijn avontuur bij Young Harris College er op zit, gaat hij een nieuw avontuur beginnen bij Colorado Springs Switchbacks. Wij spraken Yesin over zijn afgelopen avontuur en nieuwe uitdaging!

Als eerst; hoe is het met je?

Hartstikke goed. Ik heb in december mijn diploma’s in Management en Finance gehaald en nu is het tijd om een nieuwe deur te openen.

 

Ik val meteen met de deur in huis. Je hebt een profcontract getekend! Deel alsjeblieft je ervaring hierover met ons

Dat is een droom die uitkomt voor mij. Sinds ik een kleine jongen was heb ik altijd al gedroomd om voetbal mijn beroep te maken en dat ik dat dan kan doen hier in Amerika is iets speciaals.

  

Een geweldige prestatie na een geweldig seizoen. Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen?

Afgelopen seizoen was erg succesvol met het winnen van de PBC Conference en het PBC Tournament. Alleen door uitschakeling na penalty’s in de NCAA’s hebben we helaas niet de NCAA’s kunnen winnen. Gezien onze nationale ranking, het enorm talentvolle team dat we hadden, en het vertrouwen van niet alleen onszelf maar eigenlijk iedereen die je sprak qua verwachtingen m.b.t. wie de Nationals zou gaan winnen, is het jammer dat we dat niet hebben kunnen doen. Ik ben wel enorm trots op de ploeg en denk dat wij – als enige team in het land dat nog ongeslagen was (18-0-2) – kunnen terugkijken op een heel goed seizoen.

 

Het betekent ook dat je tijd bij Young Harris tot een einde is gekomen. Neem ons mee in jouw carrière als speler en aanvoerder van het men’s soccer team van Young Harris.

Als freshman kwam ik binnen in een heel goed team, waarvan vier of vijf jongens professionele contracten tekenden. Ik begon op de bank en langzaamaan veroverde ik mijn plekkie in het team. Als sophomore had ik een heel goed seizoen en trok ik de lijn door die ik had ingezet als freshman. Ik speelde alles, was belangrijk voor het team en was erg blij met het seizoen, wat zich uitbetaalde met het aanvoerderschap als sophomore in de spring. Aan het einde van de zomer, voordat ik mijn junior seizoen in zou gaan, scheurde ik mijn voorste kruisband en mensicus op twee plaatsen af, dus ik moest me gaan richten op de comeback. Deze periode was enorm leerzaam en ik heb mijn tijd genomen om goed terug te komen. Uiteindelijk ben ik een jaar later terugkomen, met dank aan God en alle mensen om mij heen. Mijn laatste seizoen is enorm goed verlopen. Aan het begin van het seizoen had ik met mijn coach een plan om rustig aan terug te komen, maar eigenlijk heb ik na twee invalbeurten meteen weer 90 minuten gespeeld, twee keer per week. Dit seizoen was erg speciaal voor mij persoonlijk met de comeback en successen die zijn behaald, maar de drive en consistency dat het team had maakte dit team speciaal.

 

Hoe ben je ooit op het idee gekomen om te gaan voetballen en studeren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan?

Ik was klaar met mijn middelbare school en had nog één jaar te spelen in de onder 19 van Excelsior. Ik richtte me dus volledig op dat jaar om hopelijk een contract af te dwingen. Dat mocht niet zo zijn en daarom ben ik meegegaan op gesprek met voormalig teamgenoot Joost Mangert, die mij vertelde over KingsTalent. Het klonk goed en ik wilde meer weten. Na een aantal gesprekken had ik wel het gevoel dat ik dit avontuur aan kon gaan. Ik stapte erin met het idee dat je het altijd kan proberen en mocht het nou tegenvallen om welke reden dan ook, dan kan je altijd teruggaan. Nu kijk ik hierop terug met een lach, wetende dat het een enorm goede stap is geweest.

 

Wat heeft KingsTalent hierin voor jou betekend?

KingsTalent heeft mij in contact weten te brengen met scholen. Ook is er een highlight video gemaakt voor mij en al het papierwerk werd een stuk makkelijker met hulp van KingsTalent. Ik heb ook deelgenomen aan de Showcase waar coaches mij konden zien en met mij konden spreken na afloop. Uiteindelijk had ik mijn match gevonden in Young Harris College na veel gesprekken met scholen.

 

Je hebt een nieuw avontuur voor de boeg. Bij een nieuw avontuur horen nieuwe doelstellingen. Heb je al doelstellingen voor jezelf gesteld?

Ik zal weer het jonkie zijn in het team. Dit ben ik de afgelopen seizoenen niet geweest. Dus dat zal anders zijn, omdat ik nu met oudere spelers zal spelen. Ik heb daarbij nieuwe doelstellingen, maar allereerst ga ik genieten van wat er op mijn pad komt en elk moment dat ik ga beleven in Colorado.

 

Wat is voor jou het grote verschil tussen leven in Nederland en leven in Amerika?

Dat is een goede vraag. Ik weet niet zo goed hoe het is om in Nederland te leven, dat is alweer een tijdje geleden, haha. Nee, ik denk dat – losgezien van de duidelijke cultuurverschillen – het grote verschil is dat voetbal hier echt opkomend is en in Nederland is het sport nummer één, voor al een lange tijd. Je merkt dat er heel veel nieuwe teams aan het ontstaan zijn en dat Amerikanen het steeds leuker gaan vinden. Al blijft American Football wel sport nummer één voor een lange tijd, denk ik.

 

De laatste vraag al weer. Wij zien jou nu als deskundige. Welke wijze raad wil jij meegeven aan jongens en meiden die overwegen om de stap naar Amerika te gaan zetten?

Ik denk dat het belangrijk is dat je je gevoel volgt. Je zult nooit te weten komen hoe iets zal zijn, totdat je die eerste stap zet. Het is een grote stap naar Amerika. Alleen als je het mij vraagt een heel goede, gezien alle ervaringen die je opdoet hier. Amerika heeft me al veel gegeven tot de dag van vandaag.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.