Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Wees niet bang om de stap te maken” Interview met Nicole Panis

“Wees niet bang om de stap te maken” Interview met Nicole Panis

Dit keer gingen we in gesprek met Nicole Panis. Nicole voetbalt en studeert aan de Lamar University in Beaumont, Texas. Voordat ze naar Amerika vertrok kwam ze onder andere uit voor Ajax O19 en zelfs het Nederlands elftal O19. In dit interview neemt Nicole ons mee in haar verhaal en vertelt ze over haar verleden bij Ajax, haar eerste succesvolle seizoen, haar transfer, een dag als student-athlete van Lamar University en nog veel meer!

 

Hee Nicole! Voordat jij naar Amerika een indrukwekkende sport-cv opgebouwd. Wanneer en waarom besliste jij dat Amerika de juiste volgende stap in jouw academische en sportieve carrière werd?

Na een heel mooi jaar waarin ik heb gevoetbald voor het talenten team van Ajax was het tijd voor een nieuwe uitdaging. In het jaar dat ik bij Ajax voetbalde heb ik ook mijn sport en gezondheid MBO niveau 4 behaald en ik vond dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Ik was al van plan om een vervolgopleiding te doen, dus toen ik een oud klasgenoot sprak van de middelbare school die 1 jaar eerder naar Amerika was vertrokken, besloot ik dat dit het avontuur was dat ik wilde aangaan. Dit was tenslotte het juiste moment.

 

In eerste instantie tekende jij een contract bij the University of the Cumberlands. Na een enorm succesvol jaar in Kentucky stonden de coaches voor je in de rij. Uiteindelijk koos je voor Lamar University in Texas. Waarom?

Dit was een lastige keuze. Ik had veel aanbiedingen van verschillende universiteiten gekregen.  Nadat ik met alle coaches een basis gesprek had gehad, ben ik gaan kijken met welke coaches het gesprek het fijnste was. Ook keek ik hoe het team was, de ranking, de faciliteiten en natuurlijk de campus zelf. Het eerste gesprek dat ik voerde met de assistent-coach van Lamar verliep erg goed. We hadden veel contact en ook heb ik nog gebeld met de keeperstrainer om te horen wat hij precies zocht in een keeper. Uiteindelijk zat ik te twijfelen tussen Lamar University en een ander Universiteit. De reden dat ik toch voor Lamar koos, was omdat de coaches contact hadden gezocht met de coaches van The University of the Cumberlands. Hierbij had ik het gevoel dat ze graag wilden weten wat voor speler ik was en het werd voor mij duidelijk dat ze mij graag als keeper wilde hebben.

 

Na een bijzonder spannende periode kon je dan uiteindelijk ‘gewoon’ op het vliegtuig stappen.  In hoeverre had je ditmaal andere verwachtingen van je avontuur dan toen je naar Kentucky vertrok?

Het was inderdaad erg spannend, maar toen we groen licht kregen was ik erg blij dat ik toch kon vertrekken. Toen ik het eerste jaar op het vliegtuig stapte had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik was bang om fouten te maken met mijn Engels en ik had geen idee hoe het leven daar zou zijn. Toen ik afgelopen zomer op het vliegtuig stapte voelde het heel normaal om weer terug te gaan naar Amerika. Voor een groot deel wist ik wat me te wachten stond. Tuurlijk de omgeving is anders, maar de lessen en trainingen zullen voor een groot deel hetzelfde zijn.

En wat was je eerste indruk toen je aan kwam bij Lamar University?

Het eerste wat ik dacht was, wat is het groot! De University of the Cumberlands was een stuk kleiner, maar Lamar University is niet een van de mega universiteiten. Alle gebouwen zijn prima op loopafstand te bereiken. Voor de rest zag het er allemaal erg mooi en netjes uit. Het viel me ook op hoe groen de omgeving was.

Hoe is het om een staat als Texas thuis te kunnen noemen? Hoe is het leven in Texas? En wat zijn de grootste verschillen ten opzichte van Kentucky?

De meeste speelsters uit mijn team komen allemaal uit de buurt van de universiteit. Hierdoor ben ik al bij meerdere speelsters thuis geweest. Iedereen is altijd erg gastvrij en toen we moesten evacueren vanwege een orkaan staan alle speelsters ook open om je mee te nemen. Het grootste verschil tussen Kentucky en Texas is het landschap en de temperaturen. In Kentucky zat ik tussen de bergen en in Texas is het helemaal vlak. In de zomer is het op beide plaatsen erg warm, maar in de winter heb ik sneeuw gezien in Kentucky, in Texas daarentegen werd het niet kouder dan 25 graden.

Wat zijn voor jou de grootste en belangrijkste verschillen tussen sporten en studeren in Nederland en Amerika?

De combinatie van sporten en studeren in Amerika kom je nergens tegen in Nederland. Alles is goed op elkaar afgestemd. Het schoolsysteem in Amerika is heel anders dan in Nederland. Zo kreeg ik ook weer geschiedenis en wiskunde. Op voetbal gebied zijn er ook veel verschillen. Doordat je kamergenoten ook teamgenoten zijn krijg je een andere band met elkaar. Voor Amerikanen hoeft voetbal er niet altijd mooi uit te zien. Soms langer dribbelen of vaker een lange bal naar voren is geen probleem.

 

Hoe ziet een gemiddelde dag als student-athlete er voor jou uit?

Alle dagen zijn vrijwel hetzelfde. Onze conference is verplaats naar het spring semester, dus we speelden weinig wedstrijden. Maar ons trainingsprogramma ging nog volop door. In het begin van het semester moesten wij iedere ochtend een screening doen. Hiervoor moesten wij tussen 5.30 – 9.00 langs de fysio om een vragenlijst te beantwoorden en onze temperatuur werd gemeten. De maandag en woensdagen waren voor mij precies hetzelfde. Ik had school van 9.10 – 10.05. Daarna moes ik om 15.00 aanwezig zijn in de kleedkamer en om 15.30 begon de training tot ongeveer 17.45. Op de dinsdag en donderdag hadden we krachtraining van 6.45 – 8.15. Hierna had ik les van 11.10 – 14.05. De dinsdag middag waren wij altijd vrij van trainen. Dit vulde ik meestal in met een herstel sessie. Op donderdagmiddag hadden we weer training om 15.30. De vrijdag was ik vrij van school en had ik alleen training van 14.00 – 16.30. Zaterdag is onze vrije dag en zondag hadden we weer training van 19.00-21.00. Tussen mijn les en de training ben ik voornamelijk bezig met huiswerk en leren. Ik probeer meestal alles voor mijn training af te hebben zodat ik in de avond rustig aan kan doen, maar helaas lukt dit niet altijd.

Wat vind je leuk om te doen als je een vrije dag hebt?

Als ik een vrije dag heb vind ik het heerlijk om lekker uit te slapen. Een van de speelsters woont op 15 min rijden van de campus en hier ga ik regelmatig heen samen met mijn kamergenoot. Maar voor de rest doe ik rustig aan. Het is soms lastig om ergens heen te gaan omdat ik geen auto heb en in de buurt van de campus zijn niet heel veel activiteiten. Normaal gesproken organiseert de Universiteit wel activiteiten, maar vanwege covid-19 zijn deze allemaal afgelast.

Wat is je “favorite place to go” op campus?

Mijn “favorite place to go” is de science building. Het is een van de nieuwere gebouwen op de campus en heeft kleine kantoortjes waar je heerlijke je huiswerk kunt doen zonder gestoord te worden. Ook vind ik de rec-center een leuke plek om naar toe te gaan met wat teamgenoten. Hier hebben ze ook een klimwand waar je gebruik van kunt maken.

Wanneer is voor jou het Amerika avontuur geslaagd?

Mijn Amerikaanse avontuur is natuurlijk geslaagd als ik op het American Football veld sta samen met mijn vrienden en mijn diploma in de hand. Maar ook wil ik nog heel graag de conference winnen en de national championship bereiken.

Is er iets dat je absoluut nog gezien/ gedaan wil hebben voordat je terugkeert naar Nederland?

Ik zou heel graag een keer de grens willen oversteken naar Mexico om daar te kunnen surfen. Mijn kamergenoot gaat regelmatig daar heen, dus misschien dat ik wel een keer met haar mee ga. Ook zou ik na de 4 jaar graag nog iets langer blijven om nog meer de zien van Amerika. Of ik dit alleen ga doen om met iemand samen, dat weet ik nog niet. Maar ik zou graag nog meer plekken van Amerika willen zien.

 

Wat zou je iemand die nog twijfelt om naar Amerika te vertrekken mee willen geven?

Wees niet bang om de stap te maken. De vriendschappen die je opbouwt heb je voor de rest van je leven. Zorg er wel voor dat je je ouders er ook bij betrekt, maar uiteindelijk is het je eigen keuze en moet je er zelf 100% achter staan. Ga ook het gesprek aan met Kingstalent, met hun ervaring kunnen ze je helpen om de juiste stappen te maken.

Nicole, hartelijk dank voor je medewerking! We wensen je nog heel veel plezier in de VS!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.