Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Voetbal is het belangrijkste wat je doet, naast school.” Interview met Guus Wolters

“Voetbal is het belangrijkste wat je doet, naast school.” Interview met Guus Wolters

Guus Wolters heeft zijn club KVV Quick’20 verlaten voor een Amerikaans avontuur bij de Point Skyhawks. Guus is inmiddels enkele weken in the States en is begonnen aan zijn avontuur bij Point University in West Point Georgia. Wij hebben de middenvelder gesproken over zijn bevindingen in the States. Hieronder lees je het verhaal van Guus!

Naar welke school ga je? Kan je iets over deze school vertellen? 

Ik ga naar Point University in West Point, Georgia. Dat is een klein plaatsje op 45 minuten van Atlanta. Ik speel in het voetbalteam van de school. De school zelf is voor Amerikaanse begrippen redelijk klein en dat zorgt ervoor dat men heel hecht is en iedereen elkaar kent. Ik woon op de Campus in een dorm samen met een Duitser, een Koreaan en een Engelse. Point University is een NAIA school en ze draaien de laatste jaren goed mee in hun Conference (AAC).

 

Vanaf welk moment wist je dat je voor deze school zou kiezen? 

Vanaf Januari ben ik in contact geweest met Point. Ik heb veel met de coaches gesproken en ze gaven mij een erg goed gevoel. Vanaf eind Januari was het definitief dat ik naar Point University zou gaan. Dan begint het hele proces van aanmelden voor de school, aanvragen van een visum en nog heel veel andere documenten en formulieren die ik moest voltooien. Ik heb gedurende deze hele periode goed contact gehouden met de coaches en ook al met een aantal teamgenoten. Dat is erg fijn want zo weet je al een beetje met wie je te maken krijgt en kan je al kennis maken met je nieuwe teamgenoten. De school heeft mij ook goed geholpen met alles en het hele proces is eigenlijk erg goed verlopen.

 

Waarom heb je besloten om dit avontuur in Amerika aan te gaan? 

Ik wist nog niet zo goed wat ik na het vwo wilde gaan doen en zat dus erg te twijfelen over welke studie ik zou gaan doen. Ik wilde ook graag blijven voetballen en die combinatie is in Nederland helaas best moeilijk. Reizen en de wereld bekijken is ook iets wat ik graag wilde doen en met deze combinatie komt dat eigenlijk allemaal naar boven. Ik ben achter het Amerikaanse college leven gekomen door veel verhalen te lezen op internet. Mijn tante is een aantal jaren terug ook naar Amerika gegaan om daar studie met volleybal te combineren. Deze verhalen spraken mij allemaal heel erg aan en dus heb ik me aangemeld bij KingsTalent om te kijken of dit voor mij ook mogelijk was. Na een aantal telefoongesprekken en ook een gesprek op kantoor bij KingsTalent wist ik zeker dat ik dit wou doen. Ik kreeg een heel helder beeld van hoe dit avontuur er uit ging zien en dat maakte mij erg enthousiast. In goed overleg heb ik dus besloten om hier vol voor te gaan en dat heeft goed uitgepakt

 

Hoe reageerden je vrienden en familie op jouw aanstaand avontuur in Amerika? 

Mijn vrienden en familie vinden het allemaal heel gaaf dat ik dit avontuur aan ga. Natuurlijk gaan ze me ook wel missen, maar ze vinden het vooral heel mooi voor mij. Als het weer mogelijk is dan komen een aantal vrienden of familieleden misschien nog wel langs om mij te bezoeken. Mijn ouders hebben me samen met Han en Paul ook veel geholpen bij het proces om uiteindelijk ook daadwerkelijk naar Amerika te gaan. Dat is namelijk best veel werk en dat moet zorgvuldig gebeuren.

 

Waar moet je het meest aan gaan wennen als je in Amerika begint, denk je?

Ik denk dat ik vooral moet wennen aan een hele nieuwe omgeving met allemaal mensen die je nog nooit gezien hebt. Je begint eigenlijk een heel ander leven op een hele andere plek. Ook zal ik moeten wennen aan het weer want het is daar in de zomer heel warm en benauwd en dat is in Nederland wel anders… Nog iets nieuws is de combinatie van sport en studie op een school. Je doet eigenlijk alles in naam van de school en je bent dus eigenlijk 24 uur per dag op de campus. De sportcultuur zal ook heel anders zijn, maar daar kijk ik vooral heel erg naar uit. Denk bijvoorbeeld aan de reistijden voor uitwedstrijden die hier toch wel heel anders zijn dan in Nederland. Natuurlijk niet te vergeten is dat je niet meer bij je vrienden en familie bent en dat is natuurlijk erg wennen. Ik zal de feestjes in het weekend in het mooie Oldenzaal ook erg gaan missen.

 

Wat spreekt je het meest aan van de Amerikaanse cultuur? 

Het professionele leven. We trainen elke dag en soms wel 2 keer per dag. Voetbal is eigenlijk het belangrijkste wat je doet daar, naast school natuurlijk. Ook het feit dat je de hele school vertegenwoordigt en er veel publiek bij wedstrijden komt spreekt mij erg aan. College sports is enorm groot in Amerika. Wat ook nieuw voor mij is, is de opzet van het seizoen. Je speelt eerst gewoon een seizoen en daarna ga je naar de play-offs en uiteindelijk de nationals. Je speelt dus veel wedstrijden die een knock-out principe hebben en dat zijn altijd de beste wedstrijden naar mijn mening. Wat ik ook leuk vind is dat er heel veel verschillende sporten op de school zijn en dat je dus ook andere teams van de school kan aanmoedigen en bekijken.

 

Wat zijn je verwachtingen qua sportbeleving in Amerika? 

Wij hebben een heel internationaal team met in totaal 13 verschillende nationaliteiten dus dat is al heel bijzonder. Ik denk ook dat we een sterk team hebben en goed mee gaan draaien bovenin de conference. Qua sportbeleving verwacht ik dat het heel professioneel is en dat we veel moeten reizen voor wedstrijden, soms wel ruim 9 uur! Ook lijkt het me heel gaaf om tegen andere teams met weer verschillende nationaliteiten en misschien wel Nederlanders te spelen. Ik ben ook erg benieuwd naar het niveau en hoe dat te vergelijken is met het niveau wat ik in Nederland altijd heb gespeeld. Ik hoop dat we zo lang mogelijk mee blijven doen en zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Ook verwacht ik wel een beetje het beeld wat je vaak in films ziet dat er veel publiek is, cheerleaders, muziek etc.

 

Ben je klaar voor jouw American Dream? 

Ik ben er zeker klaar voor! Alles is geregeld en ik ben volledig voorbereid op mijn Amerikaanse avontuur.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.