Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Na PEC Zwolle nu op Avontuur in de VS met Steyn van Ark

Na PEC Zwolle nu op Avontuur in de VS met Steyn van Ark

Steyn van Ark verruilt PEC Zwolle voor Amerika. De ex-aanvoerder van U19 van PEC en nu speler van Jong Zwolle verruilt het blauwwitte tenue voor het tenue van de landskampioen University of Charleston. Hij speelde zelfs enkele wedstrijden bij het eerste van PEC in de voorbereiding van de eredivisionist. We kijken met Steyn vooruit op zijn grote avontuur in de States en de keuze voor Amerika in plaats van Zwolle. 

 

 

 

Steyn, stel je even voor. Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Steyn van Ark, 20 jaar oud en ben momenteel 2dejaars student Sportkunde op Hogeschool Windesheim in Zwolle.  Ik woon nog bij mijn ouders in Zwolle.

 

Je speelt bijna 10 jaar voor PEC Zwolle! Een prestatie van formaat om elk jaar in de opleiding te mogen blijven en zelfs benoemd te worden tot aanvoerder. Hoe heb je deze opleiding ervaren?
In één woord geweldig. Ik heb echt een hele mooie tijd bij PEC Zwolle gehad, ze hebben mij in al die jaren niet alleen als voetballer gevormd maar ook zeker als mens en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Naast het voetbal heb ik de middelbare school doorlopen bij het CSE (Centrum voor Sport en Education), hier zitten alleen topsporters op. Dit was in nauwe samenwerking met PEC Zwolle. Het vele trainen was dan ook ideaal te combineren met mijn school, waardoor ik in vijf jaar mijn HAVO diploma heb kunnen halen.

Het begon allemaal voor mij 12 jaar geleden toen ik voor het eerst werd uitgenodigd voor destijds nog FC Zwolle, voor de voetbalschool. Helaas was ik toen na een paar rondes afgevallen maar er kwam voor mij het jaar daarop een nieuwe kans, die heb ik met beide handen aangegrepen, na veel rondes overleefd te hebben mocht ik na een jaar aansluiten bij de talentengroep. In de talentengroep trainde ik één keer in de week met FC Zwolle en trainde en speelde ik verder mijn wedstrijden bij W.V.F. (mijn amateurvereniging). Na twee jaar het volledige voortraject doorlopen te hebben kreeg ik een brief dat ik officieel bij FC Zwolle mocht gaan voetballen in de D-jeugd. Dit was voor mij de eerste stap naar mijn droom, ik wilde niks anders dan profvoetballer worden.

 

 

 

Dit was voor mij het begin van negen jaar PEC Zwolle, elk jaar hadden we aan het eind van het jaar een gesprek of we mochten blijven of helaas de club moesten verlaten. Ik heb dan ook heel veel jongens zien komen en gaan. Van ons team in de D1 waren er uiteindelijk in de A1 nog maar vijf over. Na 7 jaar in de jeugdopleiding gespeeld te hebben heb ik nog 2 jaar in de beloften gespeeld. In de A1 was ik inderdaad aanvoerder waar wij ons dat jaar hebben kunnen handhaven in de eredivisie, wat ook onze doelstelling was. Op zich hecht ik niet heel veel waarde aan de status van aanvoerder zijn. Ik denk dat ik aanvoerder werd omdat ik met mijn type spel makkelijk andere jongens kan meenemen. Het is mooi dat we in die periode ons hebben kunnen handhaven in de eredivisie. Al met al heb ik in al die jaren echt een hele mooie periode gehad, en heb ik mij als voetballer goed bij PEC Zwolle kunnen ontwikkelen. Natuurlijk is het bij mij met ups maar ook met downs gegaan en heb ik ook echt een paar lastige seizoenen gehad maar heb mij er gelukkig altijd doorheen kunnen knokken. Uiteindelijk overheerst er vooral een goed en trots gevoel dat ik 9 jaar deel uit heb mogen maken van favoriete club PEC Zwolle.

 

Deze zomer mocht je zelfs aansluiten bij het eerste van PEC Zwolle. Een droom die uitkomt?
Nouja aansluiten bij de eerste selectie is een groot woord, ik heb de eerste drie weken van de voorbereiding mee mogen draaien met de eerste selectie. Het was een super mooie ervaring en ik heb in die 3 weken ook mijn officieuze debuut mogen maken voor PEC Zwolle. Als kleine jongen ging ik altijd al naar de wedstrijden van PEC Zwolle, het was dan ook een droom die uitkwam toen ik mijn officieuze debuut mocht maken. Dat is nu vooral achteraf natuurlijk op dat moment smaakte dat nog naar meer en wilde ik zo snel mogelijk ook mijn officiële debuut maken. Ik heb echt mogen ruiken aan het profvoetbal alleen kwam helaas op dat moment te kort om echt te kunnen aansluiten bij de eerste selectie.

 

 

 

Wat zijn de hoogtepunten van 9 jaar PEC?
Mijn hoogtepunten zijn natuurlijk de prijzen die ik met PEC Zwolle gepakt heb; we zijn twee keer gepromoveerd en ben één keer kampioen geworden. Maar mijn absolute hoogtepunt is mijn officieuze debuut geweest. Na al die jaren jeugdopleiding en dingen die je hebt moeten laten voor de voetbal, is dat een mooie ervaring om mee te maken.

 

Toch heb je besloten om na deze periode het boek te sluiten en naar Amerika te vertrekken deze zomer. Hoe ben je hiertoe gekomen en hoe ben je in contact gekomen met KingsTalent?
Ongeveer z’n twee jaar geleden heb ik van KingsTalent een berichtje gehad over studeren en voetballen in Amerika, op dat moment zat ik nog op mijn plek bij PEC Zwolle dus was dat voor mij nog niet aan de orde. Alleen het is altijd wel in mijn hoofd blijven hangen. Halverwege dit seizoen wilde ik verder gaan kijken wat ik met de voetbal wilde gaan doen, ik heb toen op dat berichtje gereageerd. In eerste instantie wilde ik er eerst wat meer informatie over om te kijken of ik dit wel wilde, maar vanaf het eerste gesprek was ik eigenlijk al heel enthousiast en is het heel snel gegaan.

 

 

 

Het ging allemaal reuze snel je overgang! Kun je hier iets meer over vertellen?
Ik denk ongeveer 3 weken nadat ik met jullie had gesproken kreeg ik een appje van jullie dat er een trainer was die mij wilde gaan bekijken. Dit was Dan Stratford de hoofdtrainer van University of Charleston. Hij wilde graag samen met zijn assistent-trainer naar Nederland komen om een training en een wedstrijd van mij te bekijken. Eerst hebben we in het hotel afgesproken om een kopje koffie te drinken en kennis te maken. Dit gesprek gaf mij eigenlijk al zo’n goed gevoel dat ik wist dat ik dit wel graag wilde. Hierna hebben ze een training en wedstrijd van mij gekeken, na de wedstrijd kreeg ik een aanbieding die ik eigenlijk niet kon weigeren. De aanbieding heb ik ook geaccepteerd en zo speel ik aankomend jaar voor de Golden Eagles.

 

 

 

Je versterkt deze zomer het University of Charleston men’s soccer team. De landskampioen van het afgelopen jaar… Wow! Wat gaaf! Had je zelf verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan?
Jaa heel gaaf! Ik kijk er ook naar uit om daar te beginnen, kan eigenlijk niet wachten. Uuhhm nouja ik wist eigenlijk niet echt wat ik ervan kon verwachten maar dat het zo snel ging had ik inderdaad nooit verwacht. Ik was nog bezig met mijn promotiefilmpje en toen had ik al een aanbieding op zak. Dat ging echt heel snel. Het feit dat ik daar mijn huidige opleiding kan voortzetten en afmaken maakt het plaatje helemaal compleet. Ik heb er echt heel veel zin in.

 

 

 

 

 

 

In Amerika ga je je studie vervolgen… Want naast topsport bij PEC heb je altijd wel je studie gevolgd. Knap hoor. Welke studie ga je in Amerika doen?
Ja klopt, ik heb na mijn HAVO wel een tussenjaar gehad, maar na één jaar begon het toch wel weer te kriebelen om lekker naar school te gaan. Naast mijn voetbal heb ik het altijd heel belangrijk gevonden om ook school te volgen en te gaan studeren. Ik volg momenteel opleiding Sportkunde en ga in Amerika Sport Business studeren. Dit sluit goed aan bij mijn opleiding Sportkunde.

 

 

Hoe zijn de reacties van familie en vrienden?
Iedereen reageert eigenlijk heel positief op deze stap en ze vinden het mooie kans en een geweldige ervaring dat ik dit ga doen. Ik woon nog thuis dus het zal voor mijn ouders, zus en broertje wel een hele stap zijn dat ik van thuis wonen ineens in Amerika woon, voor mijzelf natuurlijk ook.  Mijn vrienden zijn ook heel enthousiast met deze stap vooral dat ze mij even niet meer hoeven te zien natuurlijk ;), haha nee gekheid. Mijn vrienden vinden het ook een mooie stap en een geweldige ervaring. Ik zie mijn vrienden nu wel een paar keer in de week die ga ik ook zeker daar wel missen.

 

 

 

Wanneer vertrek je naar de VS?
Ik vertrek 5 juli naar Cuba om samen met een vriend op vakantie te gaan, vanaf Cuba pak ik 28 juli het vliegtuig naar West Virginia. Ik heb een mooi trainingsschema van de trainer gekregen dus zal ook zeker blijven trainen op vakantie zodat ik fit aankom in Charleston!

 

Wat wil je bereiken in de VS?
University of Charleston heeft afgelopen jaar de Nationals gewonnen dus ons doel is dan ook om aankomend seizoen de Nations weer te winnen. Verder wil ik mij als voetballer door ontwikkelen en een basisplaats veroveren dit seizoen. Ik ga niet zo zeer naar Amerika om nog profvoetballer te worden, ik ga mijn stinkende best doen en dan zie ik wel waar het schip strand. Mocht dat er wel uitkomen is dat natuurlijk geweldig en zal ik het zeker niet laten want dat is en blijft toch altijd mijn droom. Maar dat is niet mijn hoofddoel, ik wil mijn studie zo snel mogelijk afronden en vloeiend Engels leren spreken en schrijven. Mijn Engels is nu namelijk nog niet echt om over naar huis te schrijven, dit zal vooral in het begin een hele uitdaging voor mij worden. Het is natuurlijk naast het voetbal ook op maatschappelijk gebied een hele ervaring en dat heeft ook zeker meegespeeld in mijn keuze.

 

 

Wat is je favoriete sportmoment?
De bekerfinale die PEC Zwolle met 5-1 won van AJAX in 2014. Samen met vrienden ben ik naar de Kuip geweest om de wedstrijd te zien, heel Zwolle was bijna afgereisd naar Amsterdam. AJAX was natuurlijk favoriet voor deze wedstrijd, maar PEC Zwolle speelde zo goed en vaagde AJAX helemaal weg. De sfeer en de hele beleving bij deze wedstrijd was echt fantastisch!!

 

https://www.youtube.com/watch?v=RDJIapcQ5_M

 

Onze volgers willen alles van je weten… Daarom nog wat ongebruikelijke en/of ongemakkelijke vragen…
Heb je voordat je het veld opgaat nog speciale rituelen?
Nee ik heb eigenlijk geen rituelen, daar ben ik misschien iets te nuchter voor. Ik moet wel vaak ik de warming-up nog even naar binnen om te plassen maar dit wil ik geen ritueel noemen, ik moet gewoon naar de WC ;))

 

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken? En reken maar dat we dit gaan doen;)?
Haha jaa dat is een goeie, ik denk dat ik dan toch voor een mooie vrouw ga ;)))

 

 

Waar kan je absoluut niet tegen?
Ik ben zelf wel iemand die altijd met beide benen op de grond is blijven staan maar heb ook jongens meegemaakt die denken dat ze heel wat zijn. Kan natuurlijk ook een kwaliteit zijn want die hebben vaak wel overal lak aan, wat ik misschien wel mis en soms wel iets meer mocht hebben. Maar ik kan niet zo goed tegen jongens die zichzelf heel wat vinden en niet kritisch naar zichzelf kunnen kijken.

 

 

 

Hieronder leggen we je enkele keuzes voor… Aan jou de keuze!

Trump of Kim Yong Un
Amerikaanse oostkust of westkust
Houseparty of Club
Ochtend of avond
Aanwezig of op de achtergrond
Goal o fassist

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.