Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Iedereen was verrast!” Interview met Yenne Schepers

“Iedereen was verrast!” Interview met Yenne Schepers

Yenne Schepers heeft afgelopen zomer het thuisfront verlaten en is aan haar Amerikaanse avontuur begonnen. Ze is neergestreken in Missouri en sport en studeert aan de Central Methodist University. Hoe gaat het nu met Yenne?

Als eerst, hoe is het met je? Hoe bevalt het in Missouri?

Alles gaat goed hier! Alles is hier groter dan thuis: de universiteit, de reistijd naar bepaalde steden, de voedselporties en het weer is ook heel anders. In België is het nu kouder aan het worden, maar hier is het nog steeds 25 graden. Ook kan het zijn dat het hier de ene dag heel warm is en de andere dag ijskoud is en heel hard regent.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om studie en sport te gaan studeren in Amerika? Wat heeft KingsTalent hier voor rol in gespeeld?

Ik wist op voorhand al dat het heel moeilijk zou worden om mijn studies en sport te combineren in België, omdat je vaak tot laat les hebt. Ik wilde ook heel graag een totaal nieuwe weg inslaan en toen dacht ik direct aan naar het buitenland gaan. KingsTalent was de eerste website die ik vond die mij informatie gaf over studeren in Amerika. Ik was direct verkocht! Ik vulde een paar vragen in en twee dagen later namen ze contact met mij op om het proces te beginnen.

 

Hoe heb je het gehele traject met KingsTalent ervaren?

Ik had nooit naar Amerika kunnen gaan zonder hun hulp. Eerst moest ik een filmpje maken waarop je mijn volleybal skills kon zien en ik moest een SAT test en een DuoLingo test maken. KingsTalent heeft mij een aantal websites gegeven om te oefenen voor deze test en ze hebben mij geholpen om te registreren voor deze tests. Toen dit allemaal gedaan was, gingen ze op zoek voor de ideale universiteit voor mij. Nadat ik gekozen had voor Central Methodist University, heeft Han mij enorm veel geholpen met het financiële gedeelte en hij heeft mij voorbereid op het bezoek aan de ambassade. Het waren zoveel verschillende stappen!

 

Waarom heb je voor Central Methodist University gekozen?

Ik heb voor CMU gekozen omdat het een volleybalploeg is met enorm veel talent. We staan momenteel 10e in heel Amerika en we hebben de ambitie om nog hoger te gaan. De universiteit zelf staat ook hoog aangeschreven voor hun wetenschapsprogramma en als je dan Chemie wil gaan studeren, is dit ook een pluspunt. De campus sprak mij ook aan. Dit omdat het een grote campus is, maar toch ken je iedereen en raak je niet verdwaald. Natuurlijk was het financiële plaatje ook een belangrijk punt voor ons.

 

Is alles goed te combineren? Kun je alles een beetje bijhouden?

Tot nu toe valt alles nog mee. In het eerste jaar krijg je veel herhaling van de leerstof van de middelbare school met extra informatie. Het moeilijkste is het Engels, want zij hebben andere benamingen bijvoorbeeld bij wiskunde en chemie. Maar ook dit lukt allemaal als je je leerstof bijhoudt. Als je de betekenis van een woord niet weet, zoek je het op op het internet of je gebruikt een synoniem. Bovendien zijn de Amerikanen heel begripvol en helpen ze je hiermee.

 

Hoe reageerde je omgeving toen je met het grote nieuws kwam?

Iedereen was verrast! Je hoort vaak dat studenten naar het buitenland gaan om te studeren, maar Amerika is toch wel heel ver. Mijn familie vond het in het begin heel moeilijk, omdat ik enig kind ben en ik heb ook geen nichten of neven. Maar ze begrepen al heel snel dat dit een unieke kans was en dat ik deze met beide handen moest grijpen. Mijn vrienden en kennissen waren allemaal heel enthousiast en ze sturen nu nog steeds veel berichtjes om te vragen hoe het met mij gaat. En natuurlijk kijken ze uit naar Kerstmis, want dan keer ik eventjes terug om de feestdagen met mijn familie te vieren.

 

Wat is voor jou het grote verschil tussen sporten en studeren in Nederland en Amerika?

De combinatie is hier veel gemakkelijker. We trainen ’s ochtends en in de namiddag en alle lessen zijn hier op aangepast. Ja, het is heel vroeg opstaan en soms tot laat leren, maar dat is het allemaal waard. En het is helemaal niet zo dat sport het enige belangrijke is. Als je een slecht resultaat behaalt voor je toets, mag je niet meetrainen of soms moet je een wedstrijd overslaan.

 

Wat mis je het meest aan België? Wat juist niet?

De frieten en de wafels! Het eten is hier vooral gefrituurd en er is veel fastfood, wat af en toe wel leuk is, maar soms heb je liever iets gezonds. Ik mis ook mijn familie en vrienden. Soms is het moeilijk om met hun te bellen, want het is in België 7 uur later dan in Missouri. Natuurlijk mis ik ook het tennissen. Vorig jaar heb ik gekozen voor volleybal, dus moest ik stoppen met tennis. Ik mis het enorm! Ik hoop dat ik als ik terug kom een balletje met iemand kan slaan!

 

Dit is al weer de laatste vraag. Wat wil jij meegeven aan studenten die twijfelen om het avontuur in Amerika aan te gaan?

Eerst en vooral wil ik zeggen dat wij in België een totaal verkeerd beeld hebben van Amerika: Iedereen denkt dat het studeren daar gemakkelijk is, dat er alleen maar feestjes zijn en dat iedereen daar ‘The American Dream’ leeft. Dat is niet het geval. Het is hard werken, er komt veel druk bij kijken om te presteren, je hebt weinig vrije tijd en je speelt een teamsport wat ook niet altijd gemakkelijk is.

Natuurlijk krijg je er ook heel veel voor terug. Het is een echt avontuur en je ziet een stukje van de wereld. Je moet deze afweging voor jezelf maken. Als je beslist om het avontuur aan te gaan, wil ik je vooral deze tip meegeven: geniet van elk moment, grijp elke kans die je grijpen kan en blijf positief.

Zorg ervoor dat je een goede band hebt met je teamgenoten en vooral met je coaches en staff. Je coach is je vertrouwenspersoon, iemand waar je terecht bij kan als je een probleem hebt, volleybal gerelateerd, school gerelateerd, dat maakt niet uit. En vooral: geniet van elk moment en grijp elke kans die op je pad komt!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.