Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Jurren van der Gun (Olivet Nazarene University)

Even voorstellen … Jurren van der Gun (Olivet Nazarene University)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Jurren van der Gun een handtekening onder zijn contract bij Olivet Nazarene University uit Bourbonnais. Begin augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Jurren van der Gun, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Jurren, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Jurren van der Gun, 20 jaar, geboren en getogen in Vleuten (Utrecht). Ik heb in 2014 mijn HAVO diploma gehaald en ben vervolgens Small Business & Retail Management gaan studeren. Daar heb ik, waar ik ook wel erg blij mee ben, mijn propedeuse behaald. Ik woon samen met mijn moeder in Vleuten. Mijn broer Dion (24) woont op kamers in de binnenstad van Utrecht, waar ik regelmatig langs kom. Mijn vader, mijn trouwste supporter, is eind 2011 overleden.

 

Waar speel je op dit moment?
Ik heb afgelopen jaar bij VV De Meern gespeeld, in De Meern. Als eerstejaars senior kwam ik uit voor het eerste elftal van de zondag, dat Hoofdklasse speelt. Mijn positie was hier centrale verdediger of verdedigende middenvelder. Ook heb ik regelmatig wedstrijden met het 2e gespeeld, dat reserve 1ste klasse speelt. Bij het 2e team stond ik altijd aanvallende middenvelder. Met de ZO1 zijn we gehandhaafd en met ZO2 zijn wij doormiddel van nacompetitie gepromoveerd naar reserve hoofdklasse.

Het hoogtepunt tot nu toe in mijn carrière is dat ik 6 jaar(2007-2013) in de jeugd van FC Utrecht heb mogen voetballen. Discipline en teamgeest was voor ons heel belangrijk. Als ik een ding moet kiezen wat mij toch wel heel erg is bijgebleven is het de finale op een internationaal toernooi in Ierland, tegen het nationale team van Ierland. De wedstrijd hebben wij helaas met 3-1 verloren, maar met een assist op mijn naam, de vele toeschouwers en een bikkelharde wedstrijd is het iets om nooit meer te vergeten. Wedstrijden tegen teams als Real Madrid en Internationale zijn natuurlijk ook goud waard.
De onderstaande foto is van het internationale toernooi in Ierland (ik ben de 7e van de onderste rij).

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Ik kwam de organisatie KingsTalent tegen op Facebook. De titel ‘Voetballen en studeren in Amerika!’ trok mij gelijk aan. Ik ben samen met mijn moeder en mijn broer naar de informatieavond geweest in het Philips stadion(15 april 2015), ik was om. Vanaf dat moment is er veel gebeurd. Om mijn profiel zo snel mogelijk te verspreiden tussen coaches in Amerika ben ik de laatste wedstrijden van seizoen 2014-2015 gelijk gaan filmen. Deze beelden zijn dan ook te zien:

 

 

Ik heb meerdere Engels toetsen moeten doen, scholen in Amerika hanteren namelijk ook verschillende toelatingseisen. Daarnaast ben door KingsTalent uitgenodigd om een wedstrijd te komen spelen in Gemert waar Amerikaanse coaches aanwezig waren. Bij deze wedstrijd speelden er zo’n 25 jongens die allemaal een Amerikaanse droom hadden. Een moment waarop je dus goed moest presteren. Ik maakte deel uit van de zwarte partij en wij hebben die wedstrijd met 3-1 gewonnen. Met een assist, een goal en verder goed spelende wedstrijd was ik erg tevreden. Na de wedstrijd werd ik direct uitgenodigd om met meerdere coaches van verschillende University’s te spreken.

 

Ik heb in het totaal met meer dan 10 coaches, door heel Amerika, contact gehad. Toen eenmaal duidelijk was dat ik voor Olivet Nazarene University ging, begon het papierwerk. Er komt erg veel bij kijken, denk aan een visum, punten overzetten van mijn HBO naar de Amerikaans school, scholarship, gezondheidstesten, enz. Maar ook hele kleine dingen, zoals een rugnummer kiezen en mijn kledingmaat doorgeven. Nu de vertrekdatum in zicht is, is het zeker niet voor niks!

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Toen ik het idee eenmaal in mijn hoofd had, wist mijn moeder dat ik het niet meer los zou laten. Ze vind het heel leuk dat ik dit avontuur aan ga, maar ze zal mij ontzettend missen. Toen het wat meer vastigheid ging krijgen, ging het verhaal als een lopend vuurtje. Binnen no-time wist iedereen ervan. De reacties die ik erop heb gekregen waren allemaal positief. Vaak hoorde ik: “Dit is een kans die je moet pakken!” of “Wat tof dat je dit gaat doen!”. Ik heb door de leuke reacties er nog meer zin in gekregen.

Op de foto hieronder is te zien dat ik mijn contract onderteken. Mijn moeder en opa staan letterlijk en figuurlijk achter mij.

 

 

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Voetbal in Amerika wordt steeds populairder. Dit gaat gepaard met de sterke Amerikaanse sportmentaliteit. Iets wat moeilijk te vergelijken is met hoe de sport in Nederland wordt beleefd. Ik verwacht in Amerika erg veel te gaan leren, niet alleen de stof die ik aangeboden krijg vanuit de school. Maar ook het voor mijzelf zorgen, de Engelse taal en de nieuwe omgeving zullen mij veel bijbrengen.

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
De school, de campus en de sportvelden zijn allemaal bij elkaar. Het kan gezien worden als een klein dorp. Dit ‘kleine dorp’ ligt in Bourbonnais, net onder de grote stad Chicago. Een plattegrond van dit ‘kleine dorp’ is hieronder te vinden. De studie die ik ga volgen is International Business, natuurlijk helemaal in het Engels, dus dat is een uitdaging. Doordat ik hier al 2 jaar HBO heb gestudeerd en voldoende punten heb gehaald, krijg ik in Amerika één jaar vrijstelling, kan ik mijn diploma daar in drie jaar behalen.

Door mijn voetbalkwaliteiten heb ik een erg goede scholarship/beurs aangeboden gekregen. Mijn school, huisvesting, eten, verzekeringen en ga zo maar even door, worden door de school betaald. Er zal dus tot in de puntjes voor mij gezorgd worden. Wel zal ik goede cijfers moeten halen, anders zit voetballen er niet in.

 

 

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Voor het eerste jaar wil ik er een top seizoen van maken. Elke wedstrijd winnen is het doel. Het lijkt mij erg leuk om een belangrijke speler te worden in het team, dit zal ik dan wedstrijd na wedstrijd moeten bewijzen. Wat ik ook erg belangrijk vind is mijn persoonlijke ontwikkeling en dat ik het diploma haal na 3 jaar.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Ik heb mijn ticket afgelopen week geboekt. 8 augustus vertrekt mijn directe vlucht naar Chicago! Twee dagen later sta ik op de trainingsvelden om top fit te worden voor het voetbalseizoen. Ik heb genoeg tijd om even te settelen en in het trainingsritme te komen, want 31 augustus is de eerste schooldag.

 

Het is nog ongeveer 2 weken tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Ik ga nu sinds anderhalve maand naar de sportschool, dat is wel nodig, want in Amerika is snelheid en kracht erg belangrijk. Ik vertrek deze week naar Duitsland om vakantie te vieren met vrienden. Na mijn vakantie ga ik hard aan de slag om aan mijn conditie te werken en mijn koffer te pakken!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.