Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Indy van Sas (Rio Grande University)

Even voorstellen … Indy van Sas (Rio Grande University)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Indy van Sas een handtekening onder zijn contract bij RIO Grande University Ohio. Begin augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Indy van Sas, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Indy, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Indy van Sas, ik ben net 17 geworden en ik kom uit Utrecht. Ik zit in 5 Havo op het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist. Ik woon op dit moment nog samen met  mijn ouders en mijn broertje in huis.

 

Waar speel je op dit moment?
Op dit moment speel ik als aanvoerder in de B1 van USV Hercules, we spelen in de 4e divisie, het seizoen is voor ons nu al afgelopen, we hebben het kampioenschap op een haar na gemist en ook hebben we geen periode kunnen bemachtigen. Naast mijn verplichtingen in de B1 heb ik regelmatig bij de A1 en onder 23 gespeeld.

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Afgelopen zomer kreeg ik een berichtje van KingsTalent met de vraag of het mij leuk leek om voetbal en studeren te combineren. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken, het was voor mij een unieke kans om het gene wat ik het liefst doe te combineren met school. Het was voor mij ook een ideaal moment, omdat ik een vervolgopleiding moest kiezen, daarbij lette ik erg op de mogelijkheid om voetbal met studeren te combineren. Dit was echter niet makkelijk te vinden. KingsTalent bood mij een optie waarvan ik alleen maar van kon dromen. Mijn ouders vonden het de eerste keer dat ze het hoorden ook onwerkelijk en vroegen mij hoe reëel het was. We zijn toen naar de informatieavond in het Philips stadion geweest. Op die avond werd voor ons door de verhalen van Paul en Han duidelijk dat we dit door moesten zetten. Op die avond werd ook duidelijk dat we mijn wedstrijden moesten filmen en dat ik de SAT en de Toefl testen moest afleggen. Mijn ouders hebben het filmen zelf gedaan en hulp gehad bij het monteren van het korte filmpje. Toen was er de mogelijkheid om mee te doen aan de Showcase bij VV Gemert en mezelf daar in de picture te spelen van de aanwezige coaches. Na afloop mocht ik op gesprek komen met Thomas Keen (assistent coach) en Jeremy de Hoog (speler) van Rio Grande University uit Ohio. Als ik slaag voor mijn HAVO mag ik mezelf speler van Rio Grande noemen!

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Dubbel, mijn ouders vinden het aan de ene kant moeilijk, ik ben immers de eerste in huis die uit huis gaat en dat al relatief jong. Aan de andere kant vinden ze het erg stoer dat het me gelukt is om mijn hobby en mijn ambities met voetbal te combineren met school. Mijn vrienden vinden het ook allemaal erg leuk, het moment dat zij hoorden dat ik naar de VS ging kreeg ik alleen maar positieve reacties, dit deed me natuurlijk wel wat.

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Ik heb eigenlijk altijd al iets met Amerika gehad. Het leven daar en dan met name het topsportklimaat dat daar zo duidelijk overheerst. Ik hoop dat ik daar het maximale uit mezelf te halen. Ik ben overigens nog nooit in Amerika geweest en dan ga ik nu gelijk vier jaar.

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Ik ga Rio Grande University, een middelgrote school (ong. 4000 leerlingen) in Ohio. Ik ga Small Business Management studeren. Ik ga op campus wonen en deel daar mijn kamer met een teamgenoot, met wie weet ik nog niet.

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Rio Grande is afgelopen jaar landskampioen (!) geworden in de NAIA, Ik hoop natuurlijk dat we dat jaar ook kunnen worden. Ik wil mezelf zo snel mogelijk in de basis knokken en een belangrijke schakel worden in het team. Natuurlijk moet ik ook op school goed mijn best doen, want ook bij Rio Grande geldt als je slechte cijfers haalt speel je niet.

 

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Ik vlieg 4 augustus naar Amerika om daar vervolgens op 6 augustus aan te sluiten bij de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

 

Het is nog ongeveer 2 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Op dit moment zitten mijn examens er net op. In Juni beginnen de selectietrainingen voor volgend seizoen weer, gelukkig mag ik hier nog wel aansluiten. Ook krijg ik binnenkort een schema waarop staat wat ik allemaal moet doen om fit te blijven en ga ik na mijn eindexamens 3/4 keer per week naar de sportschool om volgend jaar niet verrast te worden op fysiek aspect.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.