Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Dion Viola (Olivet Nazarene University)

Even voorstellen … Dion Viola (Olivet Nazarene University)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Dion Viola een handtekening onder zijn contract bij Olivet Nazarene University, gelegen onder de rook van Chicago. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Dion Viola, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Dion, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Dion Viola, 19 jaar oud geboren in Gouda en opgegroeid in Amersfoort. Dit jaar volg ik geen opleiding, dit heb ik bewust gedaan omdat ik mijn Engels wil gaan opkrikken. Vorig jaar mei heb ik mijn HAVO-diploma gehaald op T’hooghelandt College in Amersfoort. Op dit moment woon ik nog thuis bij mijn ouders, kleine broertje (11) en oudere broer (20).

 

Waar speel je op dit moment?
Op dit moment kan ik met trots zeggen dat ik voor een van de beste amateur clubs van Nederland speel, Voetbal Vereniging IJsselmeervogels in Spakenburg. Dit jaar speel ik als rechtback in de A1 en bij Jong IJsselmeervogels (2e elftal). Binnenkort staan we in de bekerfinale met de A1.

Op mijn 5e ben ik begonnen met voetballen bij Hoogland, een lokale club in Amersfoort. Later ben ik gaan voetballen bij Asc Nieuwland. Die club speelt precies in de wijk waar ik woon dus dat leek mij leuker. Op mijn 15e ben ik gescout door VV IJsselmeervogels, wat voor mij heel apart was aangezien ik opeens in een stadion ging voetballen wat ik verder nooit eerder in mijn leven had meegemaakt. Het eerste jaar in de C1 verliep goed, ik kon me snel aanpassen aan het niveau en in de eerste beker wedstrijd tegen mijn oude club (Asc Nieuwland) scoorde ik meteen! In mijn 2e jaar bij IJsselmeervogels kreeg ik een uitnodiging om stage te lopen in Manchester. De stage liep goed, ik mocht blijven helaas waren de financiële middelen op dat moment niet goed genoeg om op jonge leeftijd te verhuizen naar het buitenland. Ik ben toen gewoon doorgegaan bij Vogels en mocht dat zelfde jaar nog mijn debuut maken bij Jong IJsselmeervogels.

 

 

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Vorig jaar mei kreeg ik een berichtje van KingsTalent. Zij vroegen of ik ooit had gedacht om mijn studie te combineren met topsport. In eerste instantie dacht ik “dit is reclame, dit kan niet”. Pas toen Han de Koning mij persoonlijk belde om het mij te gaan uitleggen klonk het verhaal heel geloofwaardig en zag ik een droom veranderen in een klein kansje. Mijn vader en moeder echter, geloofde er niks van totdat wij uitgenodigd werden bij een informatie bijeenkomst in het Phillips Stadion van PSV. Na de presentatie van Han en Paul waren ook mijn ouders volledig overtuigd en hebben we besloten ervoor te gaan.

Dit project koste heel veel tijd. Mijn wedstrijden moesten gefilmd en bewerkt worden zodat ik mijn skills kon laten zien op beeld. Daarnaast moest ik ook 90 minuten van mijn wedstrijd tonen zodat trainers uit Amerika ook mijn zwakkere punten op video konden zien. Het voetballen was het minst zware, aangezien ik ook een aantal Engelse testen moest maken. TOEFL en SAT testen zijn verplicht als je voor Amerikaanse College of Universiteit wil studeren. Ik heb mijn Engels op de HAVO afgesloten met een 5,4. Ik kon mijn borst wel natmaken want die testen zijn behoorlijk zwaar aangezien deze zowel voor native als voor buitenlanders gemaakt moeten worden. Geen uitzondering iedereen maakt dezelfde test. Ik heb er toen bewust voor gekozen om geen HBO opleiding te doen en mij te focussen op mijn Engelse testen.

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Mijn ouders zijn trots maar vinden het wel heel moeilijk. Ze willen dat ik deze stap maak maar vinden het lastig om mij los te laten, natuurlijk vind ik dit zelf ook want ik heb een vreselijk goede band met mijn ouders en familie. Maar zo’n kans krijg je maar 1x in je leven. Het moment dat ik het bekend maakte op Facebook kwam ik erachter dat iedereen het mij gunde. De reacties stroomde binnen en de waardering was er zeker. Dat gaf mij een goed gevoel want mensen hebben inderdaad gezien dat ik er hard voor had gewerkt en dat maakte mij wel trots.

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
De discipline en doorzettingsvermogen zijn van groot belang. Ik vind dat het mooiste wat er is. Om dit te bereiken heb je zowel discipline als doorzettingsvermogen nodig en dit heb je ook nodig als je op een Amerikaanse College wil studeren. 5 dagen school en in het weekend 2 wedstrijden. Je bent constant bezig en dat vind ik heerlijk maar je moet er maar van houden. Helemaal omdat ik een jaar niet heb gestudeerd ben ik zeer gedreven om weer in de boeken te duiken.

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Ik ga studeren op het Olivet Nazarene University in Bourbannais onder de rook van Chicago. Het is een middelgrote school met ongeveer 6000 leerlingen. Ik ga op het campus wonen maar waar en met wie is mij nog niet bekend. Ik ga Sport Management studeren.

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Op school gebied wil ik mijn Bachelor degree binnen hebben zodat ik in Nederland de officiers opleiding van de Korps Mariniers kan volgen, wat na het voetballen altijd al een droom voor mij is geweest. Op voetbal gebied wil ik samen met mijn teamgenoten kampioen worden en proberen een belangrijke schakel binnen het team te worden.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Vorig jaar begon de voorbereiding op 7 augustus. Dus ik verwacht rond deze periode mijn vlucht te pakken!

 

Het is nog ongeveer 4 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Ik was al goed aan het trainen zo’n 5 keer per week in de sportschool en 3 keer per week voetbal training plus wedstrijd. Maar ik ga in juni nog met vrienden en ouders op vakantie om het goed af te sluiten en daarna ga ik zwaar trainen in juli, de hele maand ga ik me klaar stomen voor Amerika zodat ik topfit naar ONU ga. Op dit moment ben ik er wel klaar voor maar ik wil er bovenuit springen dan ben je toch altijd een stapje voor.


1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.