Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Updates

Captains Edition #3 – Kas van Eekelen

Captains Edition #3 – Kas van Eekelen

 Deze week hebben we weer een captains edition.. dit keer stelden wij de vragen aan Cardinal aanvoerder Kas van Eekelen! Kas is al het hele jaar een van de aanvoerders van de Cardinals en vult deze taak perfect in.. Kas heeft veel ervaring in het leiderschap. In de jeugdopleiding van NAC Breda was de middenvelder namelijk ook al aanvoerder en is met zijn routine dus de perfecte persoon voor de band bij Incarnate Word!

 

 

 

Je bent nu al tijdje aanvoerder van het team en draag dus een extra verantwoordelijkheid met je mee. Hoe ben je eigenlijk aanvoerder van het team geworden?
Bij ons was het zo dat twee van de drie aanvoerders vorig jaar hun laatste jaar speelden. Om die reden kwamen er dus twee posities open binnen het team. In januari vertelde de coach mij dat ik een van de nieuwe aanvoerders zou worden. Reden voor hem was mijn spel en daardoor positie binnen het team. Hij verwachtte dat ik daarmee een voorbeeld zou zijn voor de rest van het team.

 Heb je het leiderschap altijd al in je gehad? Waaraan merk je dat aan jezelf als speler en persoon?
 Ik ben vroeger meerdere keren aanvoerder geweest van een team. Ik denk dat ik als persoon buiten het veld niet zozeer altijd het hoogste woord wil hebben of het hardste wil schreeuwen, maar zodra we op het veld staan is winst het enige wat geldt. Verder probeer ik teamgenoten te helpen waar ik kan en met mijn spel de toon te zetten. Ik denk dat mijn ervaring bij een Nederlandse BVO daarbij helpt.

 

 

 

Wat voor type captain ben je in en buitenveld? Iemand die het team op sleeptouw neemt en voorop in de strijd gaat of iemand die de lijnen uitzet en het overzicht houdt? Met welke aanvoerder mogen we je vergelijken die in de internationale top speelt?
Zoals ik eerder al aangaf ben ik buiten het veld zeker niet altijd op de voorgrond actief. Ik houd graag het overzicht en probeer mijn stempel vooral als speler te drukken. Verder vind ik het belangrijk iedereen te begrijpen en goed met hen overweg te kunnen. In het veld zal ik nooit opgeven en altijd mijn best doen. Ik weet dat niet elke wedstrijd perfect kan zijn en daarom streef ik er naar altijd een voldoende te scoren en het team op die manier te helpen. Mezelf vergelijken met iemand in de internationale top is lastig, maar als ik iemand moet kiezen ga ik voor Iniesta bij Barcelona, op mijn eigen niveau uiteraard. Buiten het veld niet altijd in de spotlights, maar zodra hij aan de bal is laat hij zijn voeten spreken waarmee hij veel respect afdwingt.

Welke taken draagt een aanvoerder met zich mee in het veld? Voel je een bepaalde druk als je de band om hebt? Wat verwacht de coach van je als captain?
In mijn ogen heb je als aanvoerder in principe dezelfde taken als elke andere speler, iedereen kan zijn zegje doen en iedereen moet binnen zijn positie aan bepaalde zaken voldoen. Echter, daar bovenop komt dat er iets meer van je verwacht wordt in het wegzetten van de organisatie en de coaching. Verder is het belangrijk dat je teamgenoten positief benadert en niet afvalt.

 

 

 

Heb je als captain zijnde een hogere positie binnen het team, waaraan merk je dat?
Omdat wij als aanvoerders een verlengstuk zijn van de coach betekent dit dat spelers naar je toe komen met bepaalde dingen, persoonlijk of wanneer het om het team gaat. Het grootste verschil is denk ik de relatie met de coach, deze is een stuk persoonlijker in vergelijking met de rest van het team. We praten niet alleen veel meer over tactieken en opstellingen dan de rest, maar ook over persoonlijke dingen. Daarbuiten denk ik niet dat het heel veel anders is dan voor de gemiddelde speler en dat hoort ook zo, we staan immers uiteindelijk met zijn allen op het veld en moeten het samen doen.

Je hebt al wat routine opgebouwd als captain! Wat zou je jongens en meiden meegeven uit ervaring als tip voor potentiële captains?
Wat heel belangrijk is en iets wat ik zelf mee wil nemen naar komend jaar, is dat zelfs de kleinste irritaties zo snel mogelijk het team uit gewerkt moeten worden. Zeker wanneer je met veel verschillende culturen in een team zit, is het belangrijk dat iedereen op één lijn zit. Bij ons is dit niet goed genoeg gegaan dit jaar en met de mindere resultaten daarbovenop, zijn we een minder hecht team dan we hadden moeten zijn. Hoewel het nu beter is, is het waarschijnlijk te laat om het seizoen nog te redden. Winnen en verliezen doe je met zijn allen, en wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan zullen resultaten vanzelf komen.

 

 

Interessant om zo eens de belangrijke punten van een aanvoerder te weten, vooral van een aanvoerder met al veel ervaring van het leiderschap bij een BVO! Volgende week zetten we weer een nieuwe captain in het licht.. benieuwd naar meer dagelijkse avonturen en prestaties van onze talenten? Volg ons op Instagram!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.