Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Belevenissen Spring Season: Thom Derks

Belevenissen Spring Season: Thom Derks

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van ‘hun’ talenten in de Verenigde Staten nauwgezet in de gaten dit seizoen. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden over hen. Begin augustus 2015 zijn zij vertrokken om te gaan studeren en sporten in Amerika. Ondertussen is het fall seizoen ten einde en zitten we volop in het Spring season. We nemen Spring Season onder de loep met Thom Derks en kijken alvast vooruit naar volgend seizoen…

 

 

In de periode tussen december en januari is het winterbreak. Wat heb je in deze periode gedaan?

Vanaf 11 december kreeg ik vakantie en ben ik met twee Mexicaanse teamgenoten en een teamgenoot uit Cleveland, naar Cleveland afgereisd. We zijn op vrijdag en zaterdag uit geweest om vervolgens op zondagochtend te gaan “tailgaten” bij de Cleveland Browns. Ook wat vrienden van mijn teamgenoot gingen mee dus we waren met een hele groep. Tailgating is dus ’s ochtends rond 7:00 uur naar de parkeerplaats van het stadion gaan om worsten van de barbecue te eten en bierspellen te doen voordat de wedstrijd begint.

 

 

Foto: Tailgate party!

 

Wij kwamen aan om 8.00, en de wedstrijd begon om 13.00. Het was de eerste NFL wedstrijd die ik ging bekijken. Uiteindelijk kwamen we 45 minuten na aanvang van de wedstrijd pas aan in het stadion, we hadden niet door dat het al 13.00 uur was geweest. Geen ramp verder want zo’n wedstrijd duurt toch wel bijna drie uur. De Cleveland Browns stonden ergens onderaan maar op die dag wonnen ze, kon geen toeval zijn! Het was een geweldige ervaring. De maandagochtend was zwaar, maar de Mexicanen en ik hadden een vroege vlucht naar Mexico. In Mexico ben ik de eerste week in Merida verbleven bij een teamgenoot thuis. Daarna zijn we naar Cancun gegaan en ben ik begonnen aan een rondreisje door het zuid-oosten van Mexico, Guatemala en Belize. Tijdens die rondreis had ik ook nog een online les, maar dat was wel goed te combineren. Op 19 januari kwam ik weer terug en moest ik nog even hard aan school werken. In de eerste week van februari begonnen de andere lessen weer. Ik heb erg genoten van deze vijf weken “winterbreak”.

 

Het officiële seizoen is ten einde. Spring season is in volle gang. Hoe beleef je Spring Season?
Na de winterbreak had iedereen wel wat schade in te halen van de kerst en het niks doen tijdens de vakantie. Dan heeft het merendeel van het team ook wel echt de discipline om minstens vijf keer in de week naar de gym te gaan. Dat is ook wel nodig want er wordt niet rustig aan opgebouwd met de trainingen die eind februari startten. We begonnen de trainingen met twee avonden op indoorvelden en twee ochtenden (6:00 uur!) conditie training. Die conditietrainingen waren gruwelijk, vooral het opstaan om 5:30. Nu het weer wat beter is en de velden beschikbaar zijn, trainen we twee avonden buiten, hebben we nog op woensdag die 6:00 uur conditie training. Verder blijft iedereen ook voor zichzelf werken in de gym. Vanaf april spelen we ook nog iedere week een wedstrijd, in totaal zijn het er vijf.

Tijdens springseason is school het belangrijkste, in tegenstelling tot het fallseason. Als je nu les hebt tijdens de trainingen dan gaat de les voor. Dat was eerst niet zo.

 

Al druk bezig met volgend seizoen?
Voor volgend seizoen zijn ze nu bezig met het recruiten van nieuwe spelers. Er komt een Nederlander, Australiër, en iemand uit Trinidad en Tobago bij, voor zover ik weet. Verder is iedereen bezig om fit te blijven en trainen we nu al gericht met de potentiële starters voor volgend jaar.

 

Wat is de planning voor de komende maanden?
In februari ben ik een weekend in New York geweest om samen met een vriend de stad te verkennen. De afgelopen weken is er ook een aantal keer bezoek geweest. Lars is met zijn teamgenoten in totaal drie dagen hier geweest en vorige week tijdens mijn springbreak kwamen nog eens twee vrienden uit Nederland langs. In Erie hebben we St. Patricksday gevierd en op zaterdag zijn we samen met mijn Mexicaanse huisgenoot naar Pittsburgh gereden.

 

 

Foto: Thom in Pittsburgh.

 

Daar hebben we een auto gehuurd en hebben we Chicago bezocht. Een andere teamgenoot die terugkwam van het Ultra Music Festival in Miami sloot in Chicago bij ons aan. Met zijn vijven zijn we een paar dagen in Chicago gebleven en op woensdag zijn we naar Lars gegaan in Urbana. Vanuit Urbana hadden we Columbus nog bezocht. We zijn tot zondagochtend bij Lars gebleven en toen terug naar Erie gereden. Het was een geweldige springbreak. Eind april ga ik nog met dezelfde twee teamgenoten naar Seattle toe.

 

Hoe gaat het op school?
In het fall semester had ik een 3.75 GPA (hoogste is 4.0). Omdat ik ook volgend seizoen zeer waarschijnlijk hier blijf ben ik overgestapt naar een andere Master studie, Organizational Leadership. Deze studie rond ik dan af in mei 2017. Ik zit in de klas met mijn assistent coach, verder zijn er veel andere atleten en mensen die naast hun studie ook een voltijd baan hebben.

Ik moet voornamelijk papers schrijven en presentaties geven. Ik vind het niet erg om te doen. In het begin vond ik dat wel lastig maar ik leer er erg veel van.

 

 

 

 

Wat ga je doen na de zomer?
Na de zomer keer ik zeer waarschijnlijk terug hier naar Erie. Het is alleen nog wat papierwerk en dan is het zeker. Ik heb nu een jaar kunnen wennen aan het niveau en aan het leven hier. Ik ga mijn Master hier afronden en er nog zo’n mooi jaar van maken.

 

Krijg je veel mee over hoe de samenstelling van het team volgend jaar eruit ziet? Kan er weer een gooi gedaan worden naar het kampioenschap?
Soms krijgen we wel wat te horen over nieuwe spelers en nemen de nieuwe spelers ook contact met ons op. Er zijn een aantal belangrijke spelers afgestudeerd na dit jaar, maar dat heeft ieder team wel. We gaan zeker weer voor een topklassering want dat moet ook dit jaar te doen zijn. We hebben volgend seizoen wel meteen een lastige start met vijf verre uitwedstrijden (waaronder naar Lars’ Urbana). Daar moeten we goed uitkomen want het bepaalt veel voor het verloop van het seizoen.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.