Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Voormalig student-athlete en huidig profvoetballer Job Derksen vertelt…

Voormalig student-athlete en huidig profvoetballer Job Derksen vertelt…

Voormalig student-athlete en talent van KingsTalent, Job Derksen, neemt ons mee in zijn avontuur. Van zijn tijd in Amerika, tot terugkomst in Nederland, tot zijn huidige professionele voetbalcarrière in het zonnige buitenland. Alles komt aan bod in dit interview dat we met Job mochten houden!

Hallo Job! Je hebt één jaar gestudeerd in Amerika aan de Olivet Nazarene University. Kan je ons wat vertellen over je ervaringen daar?

Ik heb daar gestudeerd aan de Olivet Nazarene University en ik heb daar echt een super tijd gehad. Veel wedstrijden gespeeld, veel vrienden gemaakt en gegroeid als mens. De mogelijkheid gekregen om kennis te maken met nieuwe culturen en nationaliteiten, en natuurlijk om veel met voetbal bezig te zijn.

Je gaf in een vorig interview aan dat je enorm onder de indruk was van alle faciliteiten die de Amerikaanse colleges hebben. Kan je hier eens wat meer over vertellen?

De faciliteiten op mijn school zijn echt te bizar voor worden. De faciliteiten van FC Twente of Glacis United komen niet in de buurt van wat ze bij ONU Tigers allemaal hebben. Bij ONU hadden we 3 gym’s, ijsbaden, een herstelbad, recovery boots, meerdere fysiotherapeuten en meerdere super strakke voetbalvelden. Ook kregen we veel begeleiding in de sport, maar ook met de studie.

 

Je hebt bij de Olivet Nazarene Tigers een succesvol jaar gekend. Hoe kijk je terug op de prestaties van dit seizoen? Was je tevreden, of waren zowel jij als het team nog hongerig naar meer?

Wij hebben de finale van de play-offs bereikt. Op zich is dit een knappe prestatie maar toch sta je aan het einde met lege handen. Wat dat betreft waren we zeker teleurgesteld en hongerig naar meer.

Je gaf eerder aan een leuk team te hebben met veel internationale spelers, waaronder een aantal Nederlanders. Hoe was je band destijds met deze jongens? En hoe is deze band nu?

Ja, ik heb daar echt vrienden voor het leven gemaakt.

Heel lang kennen we elkaar eigenlijk niet maar ons contact was zo intensief omdat we samen ontbeten, lunchen, trainen, dineren en samen onze vrije tijd besteden. Ik spreek de jongens nog meerdere keren per week. We hadden plannen om dit jaar samen nieuwjaar te vieren maar we hebben besloten dit in verband met COVID niet te doen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit later nog wel een keer gaan doen.

Met Mike en Max heb ik ook regelmatig contact. Max doet het erg goed en scoort bijzonder veel doelpunten als middenvelder. Mike is op het moment geblesseerd maar als hij weer fit is weet ik zeker dat hij het ook goed gaat doen.

Wat mis je het meest aan Amerika en je tijd als Student-Athlete?

Het meest mis ik de vriendschappen die ik daar heb opgebouwd. Chicago als stad was ook fantastisch, dat mis ik ook wel.

Je verruilde de Nederlandse velden voor de Amerikaanse. Deze worden vaak als zeer verschillend ervaren. Hoe heb jij dit ervaren en hoe heb je je hierop voorbereid?

Ja, dit is zeker een groot verschil. Ik wist dat het Amerikaanse voetbal erg fysiek is en dat je veel wedstrijden speelt. Het is dus echt heel belangrijk dat je super fit je college avontuur begint. Over het algemeen beschikken spelers, opgeleid met de Hollandse school over meer voetballend vermogen. Daarmee zou je als Nederlandse speler wat extra’s kunnen brengen denk ik.

 

Na ‘slechts’ één jaar besloot je terug te keren naar Nederland om professioneel voetbal te gaan spelen. Kan je ons meenemen in dit proces?

Ja, tijdens mijn kerstvakantie kon ik een aantal keer meetrainen bij FC Twente. Dit beviel aan beide kanten goed en hebben besloten dat ik hier het seizoen zou daar afmaken. Op dat moment was het voetbalseizoen in Amerika al klaar dus was de keuze nog wat gemakkelijker. Daarnaast zag ik het zeker als een stap omhoog. FC Twente is ook altijd mijn clubbie geweest.

Ook dit avontuur was al snel weer voorbij, dit had iets te maken met een stap naar buitenlands profvoetbal. We zijn allemaal heel benieuwd naar dit verhaal! 

Ja, bij FC Twente kwam er een geheel nieuwe staf en directie. Deze kozen helaas voor andere spelers. Voordat dit mij bekend was had ik al contact met een club uit Gibraltar, Glacis United. Dit is uiteindelijk mijn nieuwe club geworden. Er waren wel wat meer opties zoals in de keuken kampioen divisie of in de Oostbloklanden maar Glacis United kwam met de beste voorwaarden. Gibraltar is een schiereiland tussen zuid Spanje en Afrika wat behoort tot het verenigd koninkrijk. Het is een heel bijzonder eiland waar bijvoorbeeld ook veel apen los rondlopen..

 

Ook het stadion ligt tussen een landingsbaan van het vliegveld en de bekende rots van Gibraltar. Het is wel wennen dat er een vliegtuig kan landen zo’n 40 meter achter het doel. De Gibraltar premier league zit de laatste jaren in de lift en heeft dit jaar maar liefst 4 tickets voor Europees voetbal. Ik heb hier een fantastisch leven. We trainen vaak 2 keer per dag en tussendoor genieten we van het lekkere weer en het strand.

Mijn familie staat gelukkig achter mijn keuze om mijn geluk te volgen. Nu in Gibraltar is het natuurlijk wel gemakkelijker om eventjes heen en weer te vliegen dan naar Chicago.

 

Hoe denk je dat je jaar in Amerika heeft bijgedragen aan je carrière als voetballer?

Dit heeft zeker wat bijgedragen. Ik ben hier fysiek beter geworden. Als centrale verdediger ga je in een wedstrijd college soccer bijvoorbeeld zo’n 20 keer per wedstrijd de lucht in voor een kopduel. Daarnaast was ik in de derde divisie in Nederland een jonge speler in vergelijking met mijn teamgenoten en in Amerika was ik een van de ervaren jongens. Zo leer je wel verantwoordelijkheid te nemen.

Het is denk ik moeilijk te zeggen of dit ook gelukt was als ik bij HSC Haaksbergen was blijven voetballen. Mijn seizoen in Amerika heeft me in ieder geval completer gemaakt als voetballer en ook zeker als mens.

Job, ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd! Als laatste vraag: Wat zou jij mee willen geven aan iedereen in Nederland die interesse heeft in een sport/studie in Amerika?

Ik heb in mijn eerste interview met jullie al een keer gezegd dat je naar mijn mening alleen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan. Daarnaast is het zijn van een student-athlete is erg bijzonder. Je bent een student, topsporter en vertegenwoordiger van de school.

Ik wil jullie ontzettend bedanken voor de goede begeleiding!

 

Wij van team KingsTalent willen Job ook hartelijk bedanken voor zijn tijd en moeite om dit interview mogelijk te maken!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.