Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Highlights

Het verhaal van Job Derksen na zijn avontuur in de USA

Het verhaal van Job Derksen na zijn avontuur in de USA

De voetbalcarrière van Job Derksen is de afgelopen jaren nogal veranderd. Van KSV BWO naar HSC’21 en vanuit daar het grote avontuur aangegaan in het grote Amerika bij de Olivet Nazarene Tigers in Illinois, Chicago. Inmiddels is hij terug uit Amerika en maakt hij tegenwoordig zijn speelminuten bij FC Twente. Wij spraken hem en zijn benieuwd naar zijn verhaal en bevindingen over het leven in Amerika.

 

Voordat je naar Amerika vertrok stelde je vast dat de sportbeleving in Amerika in jouw ogen uniek is en dat ONU prachtige faciliteiten heeft. Hoe kijk je achteraf terug op je periode in Amerika en voldeed het avontuur aan de verwachtingen die je vooraf had?
Ja het voldeed zeker aan mijn verwachtingen. Ik heb een geweldige tijd gehad in Chicago. Op het gebied van voetbal maar zeker ook op alle andere vlakken.

Ja, want in ons vorige gesprek verwachtte je dat je niet alleen op sportief vlak zou groeien, maar ook op persoonlijk vlak. Wat kun je ons hierover vertellen? Ben je jezelf ergens tegengekomen (in negatief opzicht)? En wat heb je echt geleerd over jezelf?
Wat betreft voetbal ben ik wel tegen een aantal dingen aangelopen. Ik ben een speler die graag meedenkt in alle processen die in een team lopen. Waar ik achter ben gekomen is dat de Amerikaanse sportcultuur toch iets anders in elkaar steekt dan de Nederlandse. Ondanks dat ik goed met mijn coach kon opschieten zat hij niet te wachten op mijn mening over bijvoorbeeld onze tactische opvatting. Ik merkte dat ik er wel moeite mee had dat daar niks mee gedaan werd. De hiërarchie in Amerika is een stuk anders, de coach zegt wat en daar moet je het mee doen. De Nederlandse coaches die ik heb gehad wilde juist graag dat je meedenkt. Op persoonlijk vlak ben ik alleen maar gegroeid. Ik heb heel veel nieuwe vrienden gekregen en ben een stuk zelfstandiger geworden.

Je hebt nu de overstap gemaakt naar Jong FC Twente, een prachtige club om je carrière voort te zetten. Heb je nog veel contact met je oud-ploeggenoten bij ONU?
Ja die spreek ik nog regelmatig! We zijn zelfs plannen aan het maken om elkaar deze zomer te zien in Europa of Brazilië (waar onze captain vandaan komt)

Waarom heb je besloten om niet langer in Amerika te blijven, maar de kans om voor Jong FC Twente te spelen gelijk gegrepen?
Als liefhebber van het spelletje  is het toch altijd mijn droom geweest om het profvoetbal nog in te rollen. Als je dan de kans krijgt om bij Twente te gaan voetballen dan moet je daar geen 2 keer over nadenken. Ik vond het wel erg lastig om het mijn teamgenoten te vertellen. Vooral Max Jasper, omdat wij ook samen zouden vliegen en we nog wat plannen hadden tijdens onze tussenstop is Lissabon.

Je traint momenteel al een tijdje mee bij de selectie van Jong FC Twente. Wat vind je van de groep en wat zijn je verwachtingen bij Jong FC Twente?
Het is een goede groep met veel talent. Iedereen probeert elke dag het beste uit elkaar te halen. Daarnaast is het gewoon heerlijk om elke dag 1 of 2 keer te trainen en je volledig te focussen op het voetbal. Het niveau ligt erg hoog. Vooral op zaterdag als we trainen met een combinatie van het 1e en jong Twente.

 

 

En hoe voelt het om terug te zijn in het vertrouwde Nederland?
Toch wel lekker! Ik heb mijn familie en vrienden wel gemist. Daarnaast heb ik het Nederlandse voetbal ook gemist. Daar zit toch wel wat meer voetbal in.

Moest je erg wennen aan Nederland toen je terugkwam of waren er andere dingen waar je aan moest passen toen je eenmaal terug was in Nederland?
Nee, na een paar dagen voelde het eigenlijk al alsof ik nooit ben weggeweest. Op het gebied van voetbal was het wel aanpassen. Hier proberen ze toch wat meer in de combinatie te voetballen. In Amerika speelden we vaak wat optimistischer.

Wat mis je het meeste aan Amerika en wat mis je zeker niet?
Ik mis “the lads” toch wel hoor. Zo noemden we onze groep. We waren  als groep erg hecht. Een paar Amerikanen en eigenlijk alle internationale voetbal en tennis spelers. Dit was een groepje van ongeveer 10 man. Met de voetbal waren we erg serieus maar hadden zo nu en dan ook wel tijd voor een feestje. Ook mis ik de tripjes die we daar regelmatig maakten. Uitstapjes naar een grote State school of downtown Chicago. Ik ben zelfs nog met Max Jasper een paar dagen naar Miami geweest.

 

Tot slot:
Wat zou je mee willen geven aan student-athletes die twijfelen om te gaan?
In een vorig interview heb ik het volgende gezegd: “The biggest adventure is to live the life of your dreams.”

Ik denk dat het voor veel mensen onwerkelijk klinkt om te verhuizen naar de verenigde Staten en daar een nieuw leven op te bouwen voor een bepaalde tijd. Om eerlijk te zijn vond ik het hartstikke spannend om de stap te maken. Toch krijg je alleen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan in je leven. Ik kan zeggen dat het mij alleen maar mooie dingen heeft gebracht. Ik heb een geweldige ervaring gehad en ben op elk vlak gegroeid als persoon. Daarvoor is een bedankje aan KingsTalent zeker op zijn plaats. Die hebben het proces en mijn avontuur erg goed begeleid.

Bedankt voor dit interview Job en erg veel succes bij Twente, topper!

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.