Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Van Brabant naar Tennessee met Maarten Brands

Van Brabant naar Tennessee met Maarten Brands

Maarten Brands weet wel wat het is om topsport te combineren met een studie. De afgelopen 8 jaar van zijn leven combineerde hij studie samen met topsport bij Willem II. Deze zomer stapt hij over naar Amerika om hier verder aan zijn topsport-droom te bouwen. Wij kijken met hem vooruit op zijn American Dream. 

 

 

 

Hallo Maarten, kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan wat doe je voor sport en waar heb je gespeeld?
Ik ben Maarten Brands, geboren in Breda en woonachtig in Bavel, een dorpje naast Breda. Op mijn 10ewerd ik gescout door Willem II en NAC, waarna ik moest kiezen voor welke club ik wilde spelen. Ik heb gekozen voor Willem II omdat op dat moment die jeugdopleiding een beter imago had. Ik heb hier tot mijn 18ejaar gespeeld. Daarnaast zat ik op het Koning Willem II college, een middelbare LOOT school, waar ik mijn havodiploma heb behaald. Daarna ben ik commerciële economie gaan studeren op Avans hogeschool in Breda. Uiteindelijk besloot ik om te stoppen bij Willem II omdat het niet meer te combineren was met mijn studie. Dit seizoen ben ik bij VV Bavel gaan spelen.

Een jaar geleden kwam ik in contact met KingsTalent. Han vertelde mij hoe zo’n Amerikaans avontuur eruit zou komen te zien. Vanaf dat moment raakte ik erg enthousiast en is het balletje gaan rollen. Op mijn showcase, die ik met KingsTalent had opgesteld, reageerden een aantal Amerikaanse universiteiten die interesse in mij hadden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Union University in Jackson, Tennessee.

Het komende jaar verwacht ik weer in een topsportklimaat terecht te komen waar het echt om presteren gaat. Eigenlijk net zoals het bij Willem II ging. Wel verwacht ik dat de faciliteiten en begeleiding nog beter zullen zijn, zeker wanneer ik de verhalen lees en hoor van de talenten die er nu al zitten. Ik kijk hier dan ook ontzettend naar uit!

 

 

 

Wat kan je ons vertellen over de universiteit waar je gaat studeren en het team waarbij je gaat spelen en heb je al contact met toekomstig teamgenoten?
De Union University waarvoor ik ga spelen en waar ik ga studeren ligt in het stadje Jackson, in de staat Tennessee. Het ligt precies tussen de twee grote steden Memphis en Nashville. Deze steden staan erg bekend om de muziek. Erg benieuwd hoe de sfeer er is. Een vriend van mij uit Breda, Bart Diepstraten, zit nu op deze universiteit. Door hem weet ik al enigszins hoe het er aan toegaat. Het schijnt wel een school te zijn waar het geloof een belangrijke rol speelt. Iets wat we in Nederland niet echt meer zo kennen.

 

Het is een heel traject wat je doorlopen hebt, wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet om de overgang naar de VS te realiseren?
Allereerst heb ik een showcase moeten maken waarin al mijn persoonlijke gegevens stonden, maar ook een in elkaar gemonteerde video van voetbalfragmenten zodat de coaches in Amerika deze konden bekijken. Daarna heb ik een aantal weken vele avonden met een aantal geïnteresseerde Amerikaanse coaches telefonisch gesprekken gevoerd.  Vervolgens heb ik de TOEFL-test gemaakt. Een Engelse toets die toelating geeft om überhaupt op de universiteit te mogen studeren. Daarna nog heel veel andere zaken wat betreft NCAA, school en bijvoorbeeld het regelen van het visum om daar te mogen verblijven.

 

 

 

Misschien een beetje een aparte vraag, heb je vaste rituelen voor een wedstrijd zoals dat je bijvoorbeeld eerst je linker schoen aan doet en daarna altijd je rechter. Zo ja wat zijn deze rituelen?
Eigenlijk heb ik niet echt vaste rituelen. Het enige is dat ik voor een wedstrijd altijd 2 bidons water drink met een banaan haha.

 

In Nederland is het maximaal ongeveer 3 uur rijden voor een uitwedstrijd, in de VS is het wel anders weet je wat voor uitwedstrijden je kunt verwachten en hoe je hier naartoe gaat?
Van Bart hoorde ik dat je soms wel 6/7 uur in de bus zit naar een uitwedstrijd. Ook heeft hij een keer in Florida moeten spelen. Ik neem aan dat ze toen met het vliegtuig gegaan zijn. Doordat je veel reist heb je minder tijd voor school. Ik denk dat je dus gedurende de busritten veel voor school werkt.

 

Heb je naast voetbal ook interesse in Amerikaanse sporten zoals basketbal of American Football? Zo ja heb je een voorkeur voor bepaalde teams?
Een aantal jaren geleden ben ik ook al eens in Amerika geweest. Toen heb ik onder andere basketbalwedstrijden en honkbalwedstrijden gezien, wat ik erg leuk vond. Verder is het voor mij vooral veel voetbal.

 

 

 

Weet je al wanneer je precies naar Amerika vliegt en hoe pre-season eruit ziet? Daarnaast ben je al bezig met jezelf voor te bereiden op de Amerikaanse manier van trainen?
Op 8 augustus vertrekt mijn vliegtuig richting the States. Ik heb van de coach al een boek van 78 pagina’s met oefeningen opgestuurd gekregen. Mijn voetbalseizoen hier stopt 26 mei. Vanaf dat moment zal ik dit programma dan ook gaan volgen om zo fit mogelijk aan te komen. Pre-season daar is maar erg kort, wat betekent dat ik conditioneel goed in orde moet zijn wanneer de eerste training begint.

 

Wij willen je hartelijk bedanken voor je tijd en tot slot wil ik je vragen wat jou uiteindelijk de stap heeft laten zeten naar de VS?
Het is voor mij de ideale kans om mijzelf door te ontwikkelen als voetballer maar vooral ook als mens. Doordat ik in een compleet andere omgeving terecht kom,  verwacht ik veel nieuwe dingen te leren. Ook het leven op de campus gaat er voor zorgen dat ik alles zelf moet doen. Dit zal een grote impact hebben op mijn zelfstandigheid. Daarnaast is het natuurlijk erg goed voor je Engels.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.