Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

De routinier op het middenveld van de Salem Tigers.. Captain Sjoerd Schobbers!

De routinier op het middenveld van de Salem Tigers.. Captain Sjoerd Schobbers!

Hij heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld voor de Salem Tigers en keert dus aan het einde van het jaar terug naar huis.. aanvoerder Sjoerd Schobbers! Sjoerd is de afgelopen 2 seizoenen de trouwe aanvoerder geweest van de Tigers en is uitgegroeid tot een échte routinier.. dat Schobbers het team nu verlaat zal een dan ook een aderlating zijn voor de Tigers. Sjoerd weet zijn team altijd de juist richting op te sturen.. hij weet als geen ander hoe een captain moet handelen in bepaalde situaties! Lees het nu in captains edition #4…

 

 

 

Je bent nu al tijdje aanvoerder van het team en draag dus een extra verantwoordelijkheid met je mee. Hoe ben je eigenlijk aanvoerder van het team geworden?
In augustus 2017 sloot ik aan bij het men’s soccer team van Salem University. Op dat moment was ik 22 jaar oud. Een relatief jonge leeftijd maar toen al de oudste van het team, en dat zorgde ervoor dat ik wat meer ervaring had dan mijn andere teamgenoten. Voordat ik naar Amerika vertrok had ik al vier jaar ervaring opgedaan in het 1e team van HVCH. Die ervaring heb ik mee kunnen nemen naar Amerika waarna ik die ook probeerde te delen. Dat werd al snel opgepikt door de coach waarna ik snel een van de vier captains werd, zoals ze dat wel vaker doen hier in Amerika. Onze eerste aanvoerder was op dat moment bezig aan zijn laatste seizoen waardoor er in springseason (januari tot en met april 2018) al een nieuwe aanvoerder gekozen werd. Na mijn winterbreak in december en januari kwam ik terug en werd ik verkozen tot eerste aanvoerder van de Salem Tigers! Tot op de dag van vandaag ben ik met trots aanvoerder van dit team. Eind november rond ik mijn Master Business & Management af waarna ik terugkeer naar Nederland. Op dat moment zal een nieuwe aanvoerder gekozen worden.

 

 

 

Heb je het leiderschap altijd al in je gehad? Waaraan merk je dat aan jezelf als speler en persoon?
Als aanvoerder had ik al enige ervaring in Nederland bij HVCH o23. Ik ben altijd al wel een speler geweest die veel praat, zowel binnen als buiten het veld. Daarnaast ga ik ook altijd voor de volle 100% tijdens een wedstrijd. Ik denk dat het belangrijk is als een aanvoerder om de toon te zetten en een voorbeeld te zijn voor anderen. het is een natuurlijk iets voor mij wat ik probeer over te dragen naar mijn teamgenoten.

Wat voor type captain ben je in en buitenveld? Iemand die het team op sleeptouw neemt en voorop in de strijd gaat of iemand die de lijnen uitzet en het overzicht houdt? Met welke aanvoerder mogen we je vergelijken die in de internationale top speelt?
Ik ben iemand die voorop gaat in de strijd, 100% inzet toont, zijn voeten laat spreken en veel probeert te communiceren. Ik probeer mijn teamgenoten altijd te helpen, binnen en buiten het veld. Dat verwachten ze ook van mij. Als oudste van het team en iemand met de meeste ervaring probeer ik het team op sleeptouw te nemen maar tegelijkertijd ook de lijnen uit te zetten en overzicht te behouden. Dit is een belangrijke taak als captain om ervoor te zorgen dat de speelwijze en tactiek op de juiste manier worden uitgevoerd. Verder vind ik het belangrijk om als aanvoerder goed met iedereen om te kunnen gaan. Praten over voetbal of juist over hele andere dingen vind ik belangrijk om tot een goede band te komen.

Het is moeilijk om mijzelf met een aanvoerder uit de internationale top te vergelijken. Maar als ik kijk naar mijn kwaliteiten en eigenschappen denk ik dat ik te vergelijken ben met James Milner van Liverpool, natuurlijk wel op mijn eigen manier en niveau. Hij is een speler die altijd voorop gaat in de strijd, nooit opgeeft en als maar door kan blijven gaan. Ik kan mijzelf wel vinden in die eigenschappen. Zeker nadat ik deze week de ‘Iron Man award’ heb mogen ontvangen van het team.

 

 

 

Welke taken draagt een aanvoerder met zich mee in het veld? Voel je een bepaalde druk als je de band om hebt? Wat verwacht de coach van je als captain?
Allereerst vind ik het belangrijk om te zeggen dat een aanvoerder niet hoger moet staan dan andere spelers in een elftal. Ja, van een aanvoerder moet/mag net iets meer verwacht maar zo heeft elke speler bepaalde taken/verantwoordelijkheden om uit te voeren. Ik zie mijzelf als koppeling tussen coaches en de spelersgroep. De spelers en coaches verwachten dan ook veel van mij als aanvoerder. Binnen het veld is het vooral mijn taak om de organisatie te behouden, bij te sturen waar nodig en het team op sleeptouw te nemen. Daarnaast is communicatie heel belangrijk, zowel binnen als buiten het veld om te zorgen voor een goede teamspirit. Het dragen van de aanvoerdersband zorgt alleen voor gezonde druk. Ik wil graag verantwoordelijkheid nemen en als aanvoerder kan/mag ik die ook nemen. Het zorgt voor een stukje extra motivatie.

 

 

 

Heb je als captain zijnde een hogere positie binnen het team, waaraan merk je dat?
Zoals ik net al vermelde vind ik het belangrijk om als aanvoerder een koppeling te zijn tussen coaches en de spelersgroep en niet persé hogere positie te hebben. Vaak komt dat wel samen dat je als aanvoerder ook een hogere positie binnen het team hebt. Zo wordt ik bijvoorbeeld altijd betrokken wanneer de ‘travellist’ gemaakt wordt, wie er in de basis staan, tactiek en formatie. Verder wordt er door de coaches ook vaak om advies gevraagd. Ik probeer dan zo goed mogelijk mijn mening te geven waarna we gezamenlijk een besluit kunnen nemen. Mijn relatie met de coaches is een stuk persoonlijker dan die van andere teamleden. 

 

 

 

Je hebt al wat routine opgebouwd als captain! Wat zou je jongens en meiden meegeven uit ervaring als tip voor potentiële captains?
Allereerst is het denk ik van belang om je niet meer of beter te voelen dan andere teamleden. Als captain moet je zorgen dat je het verlengstuk bent van de spelers naar de coaches en omgekeerd. Voetballen doe je met een team en je moet er voor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Vervolgens is het als aanvoerder belangrijk om het team op sleeptouw te nemen en de lijnen uit te zetten. Verder is het ook van belang om altijd positief blijven, zelfs als het even tegenzit. Als aanvoerder heb je en voorbeeld functie dus het is van belang om je teamgenoten het goede voorbeeld te geven. Op het begin is het misschien nog moeilijk maar een goede aanvoerder te zijn. Je wordt het ook niet van de een op de andere dag. Het is een proces en elke wedstrijd helpt om beter te worden.

 

 

 

Sjoerd weet wat het is om leiding te geven over zijn manschappen! Lijkt jou dat nou ook iets of beschik jij al over een leidersvermogen? Meld je dan aan en wie weet treed jij in de voetsporen van Sjoerd! Voor meer dagelijkse avonturen en prestaties; volg ons op Instagram!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.