Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

”Op dit avontuur ga ik altijd met een bijzonder gevoel terugkijken.” – Freke van Tilburg

”Op dit avontuur ga ik altijd met een bijzonder gevoel terugkijken.” – Freke van Tilburg

Hockeyster Freke van Tilburg vertrok in de zomer van 2021 naar Saint Joseph University. Na een bomvolle prijzenkast met een hoop awards is Freke onlangs begonnen aan haar tweede jaar bij de Hawks. Waar ze recent wederom een award wist binnen te slepen. Wij vroegen Freke het hemd van het lijf.

Allereerst, hoe ben je destijds op het idee gekomen om in Amerika te gaan sporten en studeren? En hoe ging je het proces in, wat verwachtte je ervan en hoe heb je het ervaren?

Ik had er van tevoren al wel eens van gehoord om te hockeyen en studeren in Amerika en dat leek me wel gaaf, maar had daar toen verder nooit iets mee gedaan. Tot ik in 2019 een DM van KingsTalent kreeg met de vraag of mij dit iets leek en dat leek mij natuurlijk super gaaf! Alleen was het voor mij net de verkeerde timing op dat moment. Ik zat middenin mijn eindexamen jaar, had net een vriend, was toegelaten tot HBO Fysiotherapie waar ik heel graag heen wilde en ik zat bij de selectie van Push Dames 1. Na twee jaar mijn opleiding te hebben gedaan, wat twee COVID jaren waren, wilde ik er even uit en een nieuwe uitdaging aangaan. Ik heb toen KingsTalent benaderd en vanaf toen is eigenlijk het balletje gaan rollen en is mijn proces gestart. Ik ben redelijk blanco het proces ingegaan en ik heb eigenlijk alles gewoon op me af laten komen. Het is best wel een lang en soms stressvol proces, maar dat is het uiteindelijk achteraf allemaal meer dan waard. Achteraf heb ik misschien zelfs wel spijt dat ik niet meteen na mijn middelbare school hierheen ben gegaan, want ik had toch wel graag de volledige 4 jaar gedaan in plaats van 2 seizoenen.

Welke dingen heb je buiten je studie en hockey om gedaan? Welke plekken heb je bezocht?

Mijn school, Saint Joseph’s University, zit in Philadelphia, dus samen met wat teamgenootjes gaan we soms daar de stad in om te shoppen en wat lekkers te eten. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk naar professionele wedstrijden te gaan zoals ijshockey, baseball, lacrosse en American Football. Verder ben ik tijdens thanksgiving met een vriendinnetje van het softball team een dagje naar New York geweest en later nog een keer samen met mijn ouders en zusje toen ze op bezoek waren. Afgelopen spring ben ik tijdens springbreak een weekje naar Miami geweest, wat ook echt een hele vette ervaring was! Daarnaast zie je tijdens het reizen voor uitwedstrijden ook veel, zo hebben we bijvoorbeeld met het team een leuke tour door het centrum van Boston gedaan nadat we daar een wedstrijd hadden. Eind september komen mijn ouders en zusje weer op bezoek en gaan we een dagje naar Washington DC, dus daar ben ik ook erg benieuwd naar. Heel leuk en bijzonder om op deze manier meer van de wereld te kunnen zien.

Je wist afgelopen seizoen maar liefst 14 goals te scoren en 6 assists te geven en dat terwijl je een verdedigster bent. Dit zijn erg indrukwekkende statistieken! Heb je voor het huidige seizoen verwachten? Wil je deze statistieken overtreffen?

Vorig jaar was alles natuurlijk nog een beetje nieuw en wennen soms in het begin, maar ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan onze teamprestaties. Het zou natuurlijk altijd mooi zijn om deze statistieken te kunnen overtreffen dit seizoen, maar voor mij zijn onze teamprestaties in het algemeen belangrijker. We hebben een heel goed seizoen gespeeld afgelopen jaar: we hebben onze conference gewonnen en hebben een aantal school/team records verbroken. We gaan er dit jaar weer alles aan doen om deze stijgende lijn voort te zetten, om onze conference weer te winnen en te eindigen binnen de final four van het land.

Als je iets vanuit Amerika mee naar Nederland zou mogen nemen, wat zou het dan zijn?

Dat is een lastige vraag. Altijd als ik terug naar huis vlieg voor winter- of summerbreak neem ik vaak wel wat cadeautjes mee voor de mensen thuis of lekkere snacks die ik hier veel eet, maar in Nederland niet te verkrijgen zijn. En gelukkig kan je tegenwoordig bijna alles wel online bestellen wat je niet in Nederland hebt. Maar als ik uiteindelijk een keuze zou moeten maken wat ik mee naar Nederland zou nemen, zouden dat natuurlijk mijn vriendinnen van hier zijn. Zodat ik ze kan laten zien waar ik vandaan kom en waar ik hockey en studeer.

Hoe kijken ze thuis mee naar jouw avontuur? Houd je veel contact met de mensen thuis?

Thuis vinden ze het allemaal super gaaf dat ik dit doe, ondanks dat we elkaar soms wel missen. Mijn ouders en opa en oma kijken bijna alle wedstrijden live mee vanuit huis, dus dat is heel leuk. Zo voelen ze toch nog een beetje dichtbij en kan ik alsnog naderhand de wedstrijd nabespreken met mijn ouders, wat ik in Nederland altijd deed. Daarnaast probeer ik altijd zo veel mogelijk contact te houden met mijn vrienden en familie thuis, maar dat gaat niet altijd even makkelijk door het tijdsverschil en mijn drukke schema met trainen, school en alle leuke dingen eromheen. Dus om de tijd facetimen we en vertel ik maar al te graag wat voor leuke dingen ik allemaal heb gedaan die week of wat er voor leuke dingen op de planning staan.

Wat is het gaafste wat je tot nu toe hebt meegemaakt? Iets wat je nooit meer gaat vergeten.

Het gaafste wat ik hier tot nu toe heb meegemaakt is toch wel de A10 championship winnen thuis op ons eigen veld. Heel veel mensen van de school kwamen ons aanmoedigen en het was echt een mega spannende wedstrijd tot in de laatste seconden. Dat je dan uiteindelijk die wedstrijd wint en kampioen wordt is echt een fantastisch gevoel en dat hebben we daarna dan ook uitgebreid gevierd met een goed feestje. Daarnaast is dit avontuur in het geheel natuurlijk iets wat ik nooit meer ga vergeten en waar ik voor altijd met een bijzonder gevoel op terug zal kijken.

Hoe zie jij jouw toekomst voor je? Heb je al plannen voor na je Amerikaanse avontuur?

Na mijn Amerika avontuur ga ik mijn studie fysiotherapie verder afmaken, waar ik voor Amerika al aan begonnen was, en ga ik weer hockeyen bij Push dames 1. Daarnaast is de planning dat er een paar Argentijnse en Amerikaanse vriendinnetjes naar Nederland komen en dat ik daarna hun weer kom bezoeken in Argentinië.

Dit is alweer de laatste vraag. Wat zou je mee willen geven aan jongens of meiden die een Amerikaans avontuur overwegen?

Het enige wat ik eigenlijk kan meegeven is: niet twijfelen, gewoon doen!! Het is echt zo’n vette ervaring, dus als je de kans krijgt, zou ik die altijd pakken. Als persoon leer en ontwikkel je je zo erg en je leert zo veel nieuwe mensen en verschillende culturen kennen, wat echt heel bijzonder is. Verder als je de stap eenmaal gezet hebt: geniet echt van elk moment, want de tijd vliegt zo voorbij. Probeer zo veel mogelijk te zien en leuke dingen te doen buiten je sport en school, want ook die ervaringen zijn uniek.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.