Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Olav Sieljes (NJC) … First Weeks

Olav Sieljes (NJC) … First Weeks

Olav Sieljes is bij Northeastern Junior College binnengekomen als jongste speler in de selectie. Desalniettemin is hij door coach David Groves gebombardeerd tot aanvoerder van de 33-koppige selectie! Wat een eer! Ondertussen is de school begonnen en volgen (uit-)wedstrijden zich in hoog tempo op… Eens kijken of Olav tijd kan vrijmaken om terug te kijken op zijn start bij NJC.

 

Je zit alweer bijna twee weken in the States. Hoe bevalt het je?
Het bevalt me echt heel goed hier, de eerste week heb ik echt m’n ogen uitgekeken! Het team bestaat uit een aardige groep jongens met een hoog niveau, het team is helemaal nieuw en niemand kent elkaar dus echt. Hierdoor trekt iedereen met elkaar op. Af en toe is was het wel even wennen om je familie niet om je heen te hebben, maar gelukkig hebben alle internationale spelers dat wel en praten we er ook over met elkaar.

 

 

 

Kan je wat meer vertellen over je school & omgeving?
Het Northeastern Junior College is een school waar alleen de eerste twee jaar van een HBO-Opleiding wordt gegeven. Het Northeastern is in Sterling, Colorado en op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Denver. De omgeving is totaal anders dan dat ik gewend ben, in Nederland is het normaliter niet zo heel warm, en de plaats waar ik woon ligt zelfs onder zeeniveau. Hier zit ik echter op ongeveer 1000 meter hoogte en trainen we elke dag met ongeveer 32 graden Celcius. De eerste conditionele testen en trainingen waren dus wel even zwaar, maar ondertussen ben ik er al wel aan gewend.

 

 

Hoe zag je eerste week/weken eruit? Wat heb je zoal gedaan?
De eerste drie dagen verbleef ik met m’n vader in Denver. Echt de stad verkennen was er niet bij, we waren vooral aan het bijkomen van de jetlag, maar wat ik heb gezien, was heel bijzonder. Eerder dacht ik dat die typisch Amerikaanse straten en snelheidsborden alleen in films voorkwamen, maar dat is dus niet zo! Daarna gingen we naar Sterling, eerst ingecheckt in mijn kamer op de campus en toen de campus gaan verkennen, is allemaal super mooi en gaaf! De volgende dag begonnen de trainingen. De eerste twee weken, toen school nog niet begonnen was, trainden we twee á drie keer op een dag, twee keer in de ochtend, een om 7:00 uur en een om 10:00 uur, en vervolgens een in de middag om 14:00 uur. De eerste paar dagen liep ik dus geregeld met spierpijn over de campus.

 

 

 

Hoe ziet er een dag als student-athlete op een college uit?
De lessen zijn ondertussen begonnen, dus trainen we nu elke dag één keer. Eerst starten we de dag met ontbijt in het cafetaria om 7:00, vervolgens volgt iedereen zijn lessen, de lessen duren ongeveer tot 11:00. Vervolgens is er lunch om 11:30 en trainen we om 13:00. Na de training gaan we naar het dinner en hebben we in de avond vrij, in deze tijd moeten we vervolgens leren en huiswerk maken.

 

Heb je leuke teamgenoten? Hoe groot is het team?
Het team is heel erg leuk en van een hoog niveau, de selectie is heel erg groot en bestaat uit ongeveer 33 spelers. Niet iedereen hiervan heeft een scholarship. Vorig seizoen heeft het Northeastern alles verloren, het vervolg was dat de trainer werd ontslagen en dat de hele selectie over de kop ging. De nieuwe coach is David Groves, een geboren Noord-Ier en groot liefhebber van de Europese manier van spelen, hierom heeft hij ook een aantal Europese spelers gehaald: Twee Fransen, een Duitser en mij. Ook zit er nog een Australiër in de selectie. Voor de rest bestaat het team vooral uit Hispanics, maar ook hebben we een geboren Ghanees en Hondurees in het elftal. Bijna niemand kende elkaar aan het begin, dus iedereen trok met elkaar op met als gevolg dat we in een korte tijd al een hecht team zijn geworden. In Amerika is het normaal om klaar te zijn met High School op je 18e, de meesten zijn dus 18 jaar of ouder, inclusief de internationale spelers. Ik ben dus de jongste van het team, maar dat is geen probleem. Wel ben ik door de coach benoemd tot aanvoerder dit seizoen, hij was onder de indruk van mijn spel en ziet in mij de een leider van de ploeg! Hier ben ik heel blij mee, ook omdat aanvoerder zijn een belangrijke betekenis is in Amerika.

 

 

 

Is pre-season zwaar? Hoe is de intensiteit?
Zoals ik al vertelde was het vooral trainen, veel en met een afwisselende intensiteit. Dit is ook wel nodig, anders zouden er te veel blessures vallen. De coaches houden goed rekening met het herstel van de spelers. De voeding wordt hier ook op afgestemd. Ook hebben mijn kamergenoot en ik laatst een ijsbad genomen, dit schijnt goed te zijn voor het herstel van de spieren.

 

Wat is het niveau?
Het niveau is erg hoog, al kun je wel zien wie er echt is gescout door David om te komen en wie niet. Maar wanneer wij met de beste spelers spelen en nog wat extra trainen en wedstrijden spelen, denk ik wel dat ons team het niveau van 3e divisie junioren haalt.

 

 

 

Wat valt je op? Waar kijk je van op? Bijzondere dingen meegemaakt?
Het verschil in sommige oefeningen tussen Nederland en Amerika valt me op. We deden op een gegeven moment een pass oefening in een ruit, met één man in het midden. Deze werd ingespeeld en vervolgens moest de man in het middenkaatsen en een bepaalde looplijn maken. Voor alle buitenlanders was dit niet moeilijk om te begrijpen, omdat we dit soort pass oefeningen heel vaak hebben gedaan. Echter begrepen de meeste Amerikanen deze ruit niet, en vertelde een Amerikaan me dat dit de eerste keer in hun leven was dat ze zo’n soort pass oefening deden.
Wat ook bijzonder was, was dat we laatst een partijspel deden en er opeens een slang over het veld heen ging. De meeste Amerikanen waren bijzonder geïnteresseerd in het beest, terwijl ik nog nooit een slang wild gezien had en schreeuwde: Kill it! Kill it!

 

Wat staat er de komende weken op het programma?
Komende weken is een druk programma, deze week heb ik bijvoorbeeld drie wedstrijden. De eerste is gisteren gespeeld tegen Snow College, met een redelijke 2-2 als resultaat. M’n kamergenoot Mariano is niet heel lekker begonnen aan het seizoen, hij haalde namelijk een rode kaart in deze wedstrijd. Donderdag vertrekken we naar Wyoming om tegen het Western Wyoming Community College te spelen, een dag later is de wedstrijd tegen Utah State University. Vier dagen later is er weer een wedstrijd tegen het Northwest Kansas Technical College (2-2).

 

KingsTalent wenst Olav veel succes in de verdere voorbereiding en competitie! Voor meer achtergronden over Olav check
– Olav Sieljes signs at Northeastern Junior College, Sterling CO
– Even voorstellen … Olav Sieljes (Northeastern Junior College)

 

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.