Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Olav Sieljes (Northeastern Junior College)

Even voorstellen … Olav Sieljes (Northeastern Junior College)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Olav Sieljes een handtekening onder zijn contract bij Northeastern Junior College uit Colorado. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Olav, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Olav, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Ik ben 17 jaar en woon samen met mijn ouders, zusje, zus en broer in Emmeloord. Kort geleden heb ik mijn HAVO examens aan het Zuyderzee College in Emmeloord met succes afgerond.

 

Waar speel je op dit moment?
Toen ik 6 jaar was begon ik met voetballen bij SC Emmeloord, een hele leuke en gezellige zondagvereniging. In mijn tweede jaar als C’tje ging ik naar de grote buurman van SC Emmeloord, Flevo Boys. Na twee succesvolle jaren in de C1 en B1 te hebben gehad (Bijna kampioen geworden in de 3e divisie, veel wedstrijden te hebben gespeeld tegen BVO’s en gescout te zijn geweest tijdens een wedstrijd tegen PEC Zwolle C1) besloot ik terug te gaan naar SC Emmeloord, maar nu naar de senioren. In eerste instantie sloot ik aan bij het 2e team, maar al redelijk snel werd ik naar het 1e team doorgeschoven, wat 2e klasse speelt. Ik speelde in beide teams, met het 1e zijn we op een nette 6e plek geëindigd, en met het 2e elftal hebben we zelfs promotie naar de Reserve Hoofdklasse afgedwongen!

 

 


Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Op mijn 14e begon ik er al over na te denken, het leek mij namelijk heel gaaf om in Amerika te voetballen!

 

Het idee begon steeds sterker te worden, tot mijn vader mij opeens vertelde over KingsTalent, ik was gelijk om en KingsTalent nodigde ons uit voor een informatieavond. Hierna wist ik het zeker, ik moest en zou dit proberen! Er moest een profiel aangemaakt worden met filmpjes daarop, ook moest ik twee keer naar Amsterdam voor Engelse testen. Het bijzondere was dat ik na drie uur lang Engels gehoord, gelezen en gesproken te hebben, zelf begon na te denken in het Engels, ik wist niet dat dat zo snel zou gaan. Hierna kreeg ik een e-mail namens David Groves van Northeastern Junior College, hij wilde mij er graag bij hebben. Na dit bericht was ik in extase en na een Skype-gesprek met David begon het proces. Inmiddels is alles geregeld en zijn we good to go.

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Toen de mogelijkheid zich voordeed zeiden mijn ouders gelijk: ‘Olav, zo’n kans moet je niet laten liggen.’ Mijn zussen en broer vinden het ook heel erg leuk voor me, maar ze gaan me wel heel erg missen hebben ze me verteld. Mijn vrienden reageerden ook heel erg positief, net als mijn teamgenoten en coaches. Laatst zij de coach van het 2e team nog: ‘Wat zou dat prachtig zijn Olav, dit is echt de droom van iedere voetballer!’

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Het lijkt me geweldig om zo intensief bezig te zijn met je sport, daarnaast spreekt de sportmentaliteit van de Amerikanen mij ook aan. Hiernaast lijkt het mij ook leuk om met andere culturen kennis te maken en die heb je in zo’n voetbalteam in overvloed.

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Northeastern Junior College is een school in Sterling, Colorado. Het is op ongeveer twee uur rijden van Colorado’s hoofdstad Denver. Het Northeastern is een Junior College, wat inhoud dat ik hier alleen de eerste twee jaar van mijn HBO-studie Marketing kan doen, hierna kan ik mijn studie afmaken in Nederland, of als ik na die twee jaar een andere Amerikaanse school vind, in Amerika. In Sterling ga ik op de campus bij de school wonen, met mijn toekomstige kamergenoot heb ik al contact, Mariano Escobedo uit Texas. Het team heeft vorig jaar een slecht jaar gekend, hierna is er een nieuwe coach aangesteld, David Groves. Hij heeft het hele team opnieuw opgebouwd, dus het hele team kent elkaar nog niet, ik vind het heel erg leuk om deel te mogen uitmaken van dit project!

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Ik hoop de eerste twee jaar van mijn Marketing studie hier te kunnen afronden, en hiernaast twee succesvolle jaren te hebben bij de Northeastern Plainsmen.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
De exacte datum weten we nog niet precies, maar dit zal begin augustus worden.

 

Het is nog een maand tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Het hele team heeft laatst een trainingsschema opgestuurd gekregen, veel en veel zwaarder dan de schema’s in Nederland. Momenteel ben ik bezig met dit trainingsschema, om zo fit mogelijk aan het seizoen te beginnen, ik wil namelijk niet tegen een conditionele achterstand aanlopen.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.