Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Met Twan Nieboer op jacht naar het nationaal championship

Met Twan Nieboer op jacht naar het nationaal championship

Nog een aantal weken en dan pakt Twan Nieboer zijn spullen en vertrekt naar Florida om daar een Student-Athlete te worden aan de Palm Beach Atlantic University. Na het afronden van zijn bachelor vertrekt hij om een master te starten in Florida! Wij zijn heel erg benieuwd wat zijn verwachtingen zijn en hoe hij zich daar zo goed mogelijk op voorbereid.

 

 

 

 

Hallo Twan, hoe gaat het met je? Zou je jezelf even kort willen voorstellen en vertellen wat je gaat doen?
Ja het gaat hartstikke goed! Ik ben een eenentwintigjarige centrale verdediger. De laatste jaren heb ik gevoetbald voor Be Quick 1887, daarvoor in de jeugdopleiding van FC Groningen. In de afgelopen vier jaar heb ik een geweldige tijd gehad tijdens mijn studie aan de Johan Cruyff Academy Groningen. Ik heb hier mijn bachelor gehaald, maar ik heb vooral geleerd dat mijn passie in de commerciële sportwereld ligt. Ik heb dan ook grote ambities in zowel het voetbal, als op commercieel vlak.

 

 

 

Om te beginnen, hoe ben je erbij gekomen om topsport en studie te gaan combineren in de VS? Hoe is het uiteindelijk tot stand gekomen?
Dat heeft meerdere redenen. Allereerst kom ik uit een basketbalgezin. Mijn vader, moeder en broer zijn/waren allemaal basketballers, en mede daardoor kijk ik al jaren veel naar de NBA, en de NCAA (basketbal). Ik vind de manier waarop de Amerikanen sport kijken/beleven geweldig. De enorme aandacht en passie voor de sport vind ik prachtig. Ik ben ook een enorme liefhebber van de NFL (American Football). Het lijkt mij geweldig op de passie van de Amerikaanse sport te beleven.

Daarnaast heb ik enorm veel zin om te leven als een prof. Mijzelf ontwikkelen is een belangrijk doel, ik verwacht dat ik dat heel goed kan doen door de vele trainingen en wedstrijden.

Afgelopen jaar had ik het doel al om naar de VS te gaan, maar vanwege de studie was het handiger om eerst mijn bachelor af te ronden, om vervolgens een master te doen in de VS. Dit jaar had ik het plan nog in mijn hoofd, en ik besloot het nog een keer te proberen. Via KingsTalent ben ik met verschillende coaches in contact gekomen. Al snel kwam ik in contact met PBA, en het contact was direct erg goed. Het team heeft het afgelopen jaar de Southern State Conference gewonnen, en is ook dit seizoen één van de favorieten. Voor mij een geweldige uitdaging.

 

Van Groningen naar West Palm Beach is best een grote stap, waar kijk jij het meest naar over te leven in Amerika? Wat verwacht je van het zijn van een Student-Athlete?
Het leven in Amerika vind ik nog erg moeilijk in te schatten. Ik ben zelf nog nooit in Amerika geweest, en ik vind het lastig om daar een inschatting van te maken. Wel weet ik dat op een prachtige locatie ga wonen in een mooi appartement. En het is het hele jaar door warm in Zuid-Florida!

Het leven als Student-Athlete lijkt mij prachtig. Ik combineer voetbal al jaren met studie. Ik probeer mijzelf op beide vlakken te ontwikkelen. In hoeverre het leven als Student-Athlete anders is dan ‘reguliere’ studenten weet ik niet zo goed.

 

 

Palm Beach Atlantic University ligt aan de kust in Florida, een pracht locatie. Wat weet je al over je school? Weet je al iets over je teamgenoten? Heb je al contact me ze gehad?
Ik weet dat het een relatief kleine universiteit is. Verder ga ik de MBA studeren (Master of Business Administration).

Daarnaast weet ik dat er jongens uit veel verschillende landen in mijn team zitten. Veel spelers komen uit Europa of Zuid-Amerika. Ik heb contact gehad met een aantal, maar uiteindelijk is iedereen nieuw voor mij. Ik kijk heel erg uit om mijn nieuwe teamgenoten te leren kennen.

 

 

 

Je bent een grote, sterke verdediger. Deze kwaliteit kun je waarschijnlijk goed gaan gebruiken. Zijn er nog andere kwaliteiten van jezelf die goed te pas gaan komen bij PBA?
Ik heb in mijn carrière veel kopgoals gemaakt en ik hoop dat ik met mijn kopkracht het verschil kan maken. Daarnaast hoop ik dat met mijn inzicht, leiderschap en winnaarsmentaliteit kan bijdragen aan mooie resultaten.

 

 

 

Je nieuwe coach omschrijft het voetbal wat PBA speelt als uniek. Ze spelen volgens hem hoog tempo voetbal met veel combinaties en korte passes. Spreekt jou dit aan? Heeft dit invloed gehad op je keuze?
Dit heeft zeker meegespeeld. Ik weet dat het voetbal anders is dan in Nederland. In Nederland hebben veel teams de intentie om verzorgd voetbal te spelen. Ik heb het idee dat veel teams in de VS erg resultaatgericht zijn, waardoor teams erg verdedigend spelen. De spelopvatting van PBA om combinatievoetbal te spelen spreekt mij erg aan omdat voetbal nog altijd een stuk leuker is als je zelf de bal hebt.

Echter is de winnaarsmentaliteit nog belangrijker. PBA doet elk jaar mee om het nationale kampioenschap en alles moet wijken voor dit doel.

 

 

 

In je carrière heb je tot nu toe al op hoog niveau gevoetbald zoals in de jeugd bij FC Groningen. Wat verwacht je van het niveau bij PBA?
Ik weet wel dat veel teamgenoten net als ik in een jeugdopleiding van een profclub hebben gespeeld. Ook heb ik een aantal filmpjes gezien, waarbij het niveau hoog lijkt. Ik verwacht dan ook een hoog niveau van het team.

 

Wat is je ultieme doel om te bereiken in de VS?
Mijn ultieme doel is om nationaal kampioen te worden. Alleen het idee dat het mogelijk is om nationaal kampioen te worden van zo’n groot land is al geweldig. En zodra we nationaal kampioen zouden worden betekent dit ook direct dat ik een goed seizoen heb gehad, waarin ik mij goed heb ontwikkeld.

 

Nog een aantal weken en dan is het zover. Welke datum vertrek je naar Amerika? Hoe werk je naar deze datum toe?
Ik vertrek op 1 augustus. In de afgelopen en de aankomende weken probeer ik zo fit mogelijk te worden. Daarnaast moet ik nog de laatste dingen regelen voor vertrek, en moet ik helaas afscheid nemen van een heleboel mensen.

 

Wij zijn ontzettend jaloers op de overstap die Twan maakt deze zomer. We wensen je enorm veel succes in de jacht naar het nationaal championship. Wij blijven je natuurlijk op de voet volgen!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.