Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Jasper van Deelen: “Voor het eerst in negen jaar haalden we de nacompetitie.”

Jasper van Deelen: “Voor het eerst in negen jaar haalden we de nacompetitie.”

Basketballer Jasper van Deelen kwam in Amerika terecht bij een talentvol en ambitieus team. Bij Sussex County Community College is hij vol overgave bezig om zich te verbeteren in zijn sport. Daarnaast leeft hij ook met veel plezier aan de andere kant van de wereld, waar hij wordt behandeld als professioneel sporter.

Jasper zette vol sportieve ambities de stap naar Amerika. “Ik vond basketbal altijd al super leuk en ik wilde er ook echt goed in worden. Op een gegeven moment moest ik na de middelbare school een keuze gaan maken. Op dat moment hoorde ik van iemand van mijn school over KingsTalent. Toen had ik niet het idee dat het zou lukken en dacht ik vooral niet geschoten is altijd mis. Ik heb contact opgenomen en nu zit ik ineens hier.” Hij vervolgt: “De grootste reden waarom ik de stap heb gezet is beter worden en kennis maken met de Amerikaanse basketbalcultuur. Ik heb wel echt gemerkt dat het heel anders is dan in Nederland. Van tevoren had ik mezelf voorgenomen om niet teveel te verwachten. Maar stiekem heb je die natuurlijk toch. Ik verwachtte vooral dat je veel met je team bent en dat het niveau hoog en professioneel is.”

Dit bleek een goede keuze, want hij heeft het naar zijn zin in Amerika. “Het bevalt best goed, zeker het basketbal hier is echt leuk. Het was wel even wennen om in een nieuw land te zijn. In het begin was het seizoen ook nog niet begonnen, dus leerde ik mijn team nog niet echt kennen. Toen het seizoen op 1 oktober begon was ik wel snel gewend geraakt dus dat was heel fijn.”

Jasper moest ook wennen aan de professionaliteit in Amerika, maar tegelijkertijd geniet hij hier ook wel van. “Ik was wel verbaasd hoe het ging hier. Als je bijvoorbeeld ergens last van hebt, staat er direct een trainer klaar en een herstelplan. Ik had bijvoorbeeld last van mijn kuit en dan krijg je voor de wedstrijd nog een massage. Er komen best veel mensen kijken, alles is goed geregeld met een livestream, het veld ziet er op en top uit. Dus het is nog beter geregeld dan ik had verwacht. Het voelt soms een beetje alsof ik een professioneel atleet bent, zo wordt je behandeld en je leeft echt voor de sport hier.”

Niet alleen op sportief gebied is alles geregeld. “Ik woon hier samen met een teamgenoot van me uit Japan. Er zitten nog zes andere teamgenoten van mij hier op de campus. Alles is geregeld, ook het eten, dus dat is wel fijn. Als ik nu zou willen eten, kan ik daarheen lopen en eten dus dat bevalt wel goed.”

Ook maakte Jasper al een mooie prestatie mee en spreekt hij vol lof over zijn team. “Afgelopen seizoen haalden we de nacompetitie voor het eerst in negen jaar, maar ik denk dat er nog meer in zit. We hadden wat tegenslagen en verliespartijen dus dat zijn dingen die beter kunnen. Een van onze tegenstanders in de nacompetitie is kampioen geworden van ons niveau en tegen dit team hielden we ons echt goed staande. Dus we zagen echt dat we een goed team zijn en dat er volgend seizoen nog veel te halen is.”

Als Jasper terugkeert naar Nederland, is hij benieuwd wat hij heeft geleerd op sportief gebied. “Het lijkt me interessant om te zien hoe ver ik vooruit ben gegaan als ik terug ben in Nederland. Volgend jaar hoop ik bij een studentenvereniging in Groningen te gaan basketballen op een mooi niveau. Verder wil ik graag assistent-trainer worden bij mijn oude club. Ik merk nu hoe leuk dat is en dankzij gesprekken met mijn coach wil ik daar ook wel iets in bereiken. Ik ben benieuwd hoe ik er dan voor sta en wat ik heb verbeterd.”

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.