Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Interview Anke Wijnbergen: ”Het noorderlicht is echt een hele bijzondere ervaring.”

Interview Anke Wijnbergen: ”Het noorderlicht is echt een hele bijzondere ervaring.”

Anke Wijnbergen vertrok deze zomer niet naar Amerika, maar naar Canada! Hier speelt ze nu voor het vrouwenvoetbalteam van Keyano College. Ze heeft het erg naar haar zin en geniet volop van deze geweldige ervaring. We hebben Anke geïnterviewd om te vragen waarom ze voor Canada koos en hoe het leven daar bevalt!

Anke is heel positief over het proces dat ze heeft gehad met KingsTalent. “Vanaf het eerste gesprek met Pim voelde ik me heel erg op mijn gemak en gehoord. In het uitzoeken van de school was er heel veel persoonlijk contact, dagelijks zelfs. Daarna heeft KingsTalent enorm geholpen met al het papierwerk, zoals het visum en het vertalen van Nederlandse gegevens naar het Engels. Dat was allemaal heel ingewikkeld geweest zonder hen, en daar ben ik heel blij mee.”

Toen Anke haar omgeving vertelde dat ze in Canada wilde gaan sporten en studeren, reageerde ze erg enthousiast. “Iedereen is echt alleen maar positief geweest. Iedereen vond het zo’n gaaf concept, en ondanks dat het eerst heel ver weg en onrealistisch leek, waren mijn vrienden en familie heel betrokken bij mijn keuze en hebben ze me nooit laten twijfelen of dit iets is wat ik wil of niet. Iedereen vertelde me dat ze dit precies iets voor mij vonden en dat ze me misschien gingen missen, maar dat ze 100% zeker waren dat dit een topervaring zou worden, en gelijk hebben ze!”

Het leven in Canada bevalt haar goed. “Het is een heel verschil met Nederland, maar wel heel leuk. Alles is groter en overal wordt de auto voor gepakt, dat is wel echt even wennen. Als ik voorstel om even naar de supermarkt te lopen (5 min), word ik al raar aangekeken.” Het grootste en gaafste verschil is volgens Anke wel de natuur: “Wat voor mij heel bijzonder blijft, is de natuur en de wilde dieren hier. We hebben al meerdere keren onze training moeten pauzeren om een vos weg te jagen, en tijdens een vrijwilligersdag op de golfbaan reden we 5 meter naast een beer. Voor iedereen hier is dat de normaalste zaak van de wereld, maar ik ben er steeds helemaal enthousiast over. Het noorderlicht is natuurlijk ook echt een hele bijzondere ervaring. We hebben nu al drie avonden gehad waarin het te zien was, waarvan één echt heel spectaculair was. Het was er in alle kleuren en bewoog helemaal.”

Ook zijn er verschillen op sportief gebied, gaat Anke verder: “Het grootste verschil is de intensiteit. In het voorseizoen trainden we 2x per dag, terwijl ik in Nederland 2x per week trainde. Daarnaast hebben we ook nog extra sessies over bijvoorbeeld voeding, videosessies of wat we in de sportschool moeten doen.”

Ze is erg te spreken over haar avontuur in Canada, aangezien het altijd al een droombestemming voor Anke is geweest. Dus vroegen we haar wanneer dit avontuur nu echt geslaagd is: “Eigenlijk is dat het nu al,” vertelde ze. “Ik heb zoveel geweldige mensen ontmoet, en mijn passie voor voetbal is nog groter geworden. Ik wist niet dat dat kon, haha. Het is zo bijzonder om zo ver weg te leven, maar op dit moment geniet ik er enorm van. Het grote doel met ons team is om dit jaar de Nationals te halen, maar dat is wel echt een droom.” Haar team speelt voor Anke ook een grote rol in haar leven op dit moment: “Buiten het voetballen om is het ook echt zo leuk. De meiden voelen eigenlijk gewoon als een soort mini-familie, en we wonen allemaal dicht bij elkaar, dus zijn eigenlijk elke dag wel samen.”

Anke is er zelfs zo enthousiast over dat ze het plan heeft om langer in Canada te blijven: “Ik was eerst van plan om dit als een tussenjaar te doen, maar ik ben er nu al van overtuigd dat ik volgend jaar zeker nog een jaar voor Keyano wil spelen. Het team voelt nu al als een familie, en ik kan me niet eens voorstellen dat ik hier maar voor één jaar zou zijn. We zijn nu druk bezig met het voetbalseizoen, en vanaf december begint futsal (zaalvoetbal), dus tot maart zijn we nog druk met voetbal bezig.”

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.