Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Parents

”Ik ben samen met hem daarheen gevlogen.” – Matthijs van Schagen, vader van Max

”Ik ben samen met hem daarheen gevlogen.” – Matthijs van Schagen, vader van Max

Aan de andere kant van de wereld kwam zwemmer Max van Schagen voor het eerst in aanraking met de sport. Nu, zo’n tien jaar later is Max bezig aan een fantastisch avontuur en zwemt hij op hoog niveau, weer aan de andere kant van de wereld. Vader Matthijs is erg trots op zijn zoon en wordt door Max op de hoogte gehouden van zijn mooie ervaringen bij Lindsey Wilson College in Amerika.

Het begon allemaal in Dubai, waar Matthijs, de vader van Max, met zijn gezin woonde voor zijn werk. Matthijs: “Toen we in Dubai woonden ontdekte Max dat zwemmen erg leuk is. Tijdens de zwemlessen werd tegen Max gezegd dat hij wel goed kon zwemmen. Ze vroegen: ‘Zou je het niet leuk vinden om mee te doen aan de wedstrijden?’ Zo is hij in het schoolzwemteam terecht gekomen en vervolgens ging hij naar de Hamilton Aquatics zwemclub. Toen we teruggingen naar Nederland hebben we hem aangemeld bij een club in de buurt waar hij op landelijk niveau kon zwemmen.”

Eenmaal terug in Nederland bleek dat Max echt talent had voor zwemmen en dit zette hij door. Met het avontuur naar Amerika, kan hij zich nog verder ontwikkelen volgens Matthijs. “Een jongen die bij het team van Max zwom ging naar Amerika om te sporten en studeren. Toen kreeg Max ook het idee dat dit erg leuk is om te doen. Hij wil heel graag veel zwemmen, maar ook zijn tijd goed besteden aan school. De combinatie Amerika, studie en daarbij zwemmen was een hele mooie. Dus op een dag kwam hij met het idee thuis en vond hij het heel interessant om dat ook te gaan doen.”

Toen dit idee eindelijk werkelijkheid werd, vertrok Matthijs samen met Max naar Amerika. “Ik heb Max weggebracht, ik ben samen met hem daar heen gevlogen. Daar hebben we al gesproken met andere zwemmers en de coach. Ook hadden we een auto gehuurd om zo de omgeving alvast te verkennen. We hebben er zo goed mogelijk voor gezorgd dat Max op een prettige manier in Amerika terecht zou komen. Voor ons als ouders is het natuurlijk heel fijn om te weten waar hij terecht komt.”

Inmiddels is Max alweer een jaar in Amerika. Gelukkig is het voor Matthijs makkelijk om contact te houden met hem. “We hebben heel veel contact. We spreken elkaar twee of drie keer per week via Facetime om elkaar even te zien en even bij te praten hoe het allemaal gaat. Als hij belangrijke wedstrijden heeft belt hij vaker tussendoor omdat hij het toch wel erg leuk vindt om dat te bespreken met ons. De dingen die belangrijk zijn krijgen we altijd van hem mee, maar de dingen die hij niet wil vertellen natuurlijk niet. We krijgen veel mee, Max is een open boek, hij deelt veel over zijn school en sport en wat hij allemaal meemaakt daar. Ook over zijn sociale leven horen we veel, maar vast niet alles.”

Je krijgt veel in Amerika, maar er wordt wel veel verwacht van een student-athlete. Dat besefte Max ook goed. “Die professionele omgeving vindt hij het allerleukste. Ze trainen ‘s ochtends en ‘s avonds, er is een gym waar hij altijd heen kan en er wordt er serieus omgegaan met de sport. Ik heb ook tegen Max vertelt dat hij het scholarship heeft verdiend, dus dat de school dat betaalt. Dus ze verwachten ook prestaties en dat vindt Max erg prettig, daar kan hij goed mee omgaan.”

Maar qua sportprestaties doet Max het goed in Amerika, zo ziet ook zijn vader. “Hij heeft het naar zijn zin bij de school en in de omgeving. Het fijne aan zwemmen is dat het gebaseerd is op tijden, dus we kunnen alle mooie prestaties bijhouden hier. Een mooie prestatie was dat hij zich plaatste voor de Nationale kampioenschappen. Ook in Nederland heeft hij nationale kampioenschappen gezwommen maar in Amerika is dat toch wat grootser.”

In mei komt Max terug naar Nederland en neemt hij deel aan de regionale kampioenschappen, om zich vervolgens hopelijk te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen. “Hij kent natuurlijk alle jongens hier in Nederland die op zijn niveau zwemmen. Nu komt hij na een jaar voor even terug en dan is het interessant hoe hij zich kan meten met deze jongens. Hoe hij vooruit is gegaan en hoe die andere jongens vooruit zijn gegaan.”

En na dit avontuur? “Hierna hoop ik dat hij terugkomt met heel veel levenservaring, een mooi diploma en veel vriendschappen. Na deze jaren zijn de ogen altijd gericht op topzwemmen in Nederland. Dus hij zal ten alle tijden proberen om ook in Nederland mooie prestaties neer te zetten.”

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.