Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Ik beleef het als een voorrecht om dit te kunnen doen” Floris van Nijnanten

“Ik beleef het als een voorrecht om dit te kunnen doen” Floris van Nijnanten

Fall season zit er op voor Floris van Nijnanten. Hij heeft een goed seizoen achter de rug met de NSU Sharks. Wij spraken hem over zijn bevindingen!

Als eerst; hoe is het met je? Hoe bevalt het in Florida?

Met mij gaat het heel goed hier in Fort Lauderdale. Zeker in deze periode van het jaar waarin het heerlijk weer is.  Je moet je voorstellen dat het hier in de koudste maanden van het jaar altijd nog 18 à 20 graden is. Florida is dan ook een staat waar buiten Amerikanen zelf mensen uit de hele wereld op vakantie gaan. Grootste gedeelte van het jaar loop je in je korte broek en met je hoofd in de zon. Wie wordt daar niet blij van? J In Florida is ook van alles te zien en te beleven. Denk aan steden als Miami, de Keys en aan de Everglades.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om sport en studie te gaan combineren in Amerika? Hoe reageerde je directe omgeving hierop?

Het idee om in Amerika te gaan studeren kwam eigenlijk nadat ik de jeugdopleiding van NAC heb verlaten. Ik had toen al eens een bericht van Paul gekregen op verschillende sociale mediakanalen, maar destijds was ik hier helemaal nog niet mee bezig. Toen ik de jeugdopleiding van NAC uiteindelijk had verlaten, ben ik me gaan oriënteren en kwam ook KingsTalent op in mijn gedachten. Ik kende een paar jongens die al in Amerika speelden of er mee bezig waren. Ik zat toen in mijn eerste jaar Bedrijfskunde in Rotterdam. Ik wilde in ieder geval blijven studeren en voetballen op een goed niveau. Ik heb Paul toen een bericht gestuurd. We hebben toen een eerste gesprek gehad bij KingsTalent in Gemert. Ik was eigenlijk meteen heel enthousiast. Ik liep naar buiten met een glimlach en zei tegen mijn ouders: ‘’Dit ga ik doen’’.

Iedereen om me heen was ook onmiddellijk heel enthousiast. Op dat moment heb je alleen nog geen idee waar je terecht gaat komen. Na een showcase in December ben ik met verschillende universiteiten in contact gekomen. Na verschillende videogesprekken met coaches heb ik uiteindelijk gekozen voor Nova Southeastern University in Fort Lauderdale.

 

Wat heeft KingsTalent hierin voor jou betekend?

Persoonlijk wist ik eerst helemaal niets over mogelijkheden om sport en studie te combineren. KingsTalent heeft mij daar in eerste instantie erg enthousiast over gemaakt en verteld over alles wat erbij komt kijken. De ervaring en de verhalen van Paul hebben mij mede doen beslissen. Mijn ouders vonden het ook prachtige kans. In het administratieve traject heb ik veel hulp en ondersteuning van Han gehad. Op sociale media van KingsTalent staan altijd leuke verhalen en kan je ook andere sporters volgen die naar Amerika zijn gegaan.

 

We hebben beelden gehad dat je ouders in Florida waren. Hoe was het om ze weer te zien?

Dat klopt en ze hadden achteraf ook nog een de beste week uitgezocht. In November 2021 mochten Europeanen voor het eerst weer naar Amerika reizen. Mijn ouders hebben toen meteen geboekt. Ik studeerde destijds al ruim een jaar in Florida, maar door het inreisverbod (Corona) kon ik dat niet ter plaatse delen met mijn familie. Daarom was het fantastisch en prachtig om mee te maken dat mijn ouders in November naar Florida kwamen. Ik kon eindelijk laten zien waar en met wie ik woonde, hoe de campus in elkaar zat, waar ik elke dag trainde, hoe de stranden waren etc. etc..

De timing kon niet beter, omdat we toen de halve finale van de Sunshine State Conference speelden. In de laatste 3 minuten scoorde ik eerst de gelijkmaker (1-1), en wonnen we in de laatste minuut met 2-1.  De gewonnen finale tegen Tampa hebben zij ook nog kunnen zien. Voor ze weer naar huis gingen zeiden mijn ouders: “wij begrijpen nu nog beter waarom jij het zo ontzettend naar je zin hebt”.  Dat vond ik een heel mooi en bijzonder moment.

 

Je hebt een goed seizoen achter de rug! Hoe kijk je hierop terug?

We hebben zeker een ontzettend goed seizoen gespeeld. Van de ruim 200 Universiteiten hebben we uiteindelijk de laatste vier (Final Four) gehaald met de halve finale in Colorado Springs. Ik voel me ontzettend gelukkig en bevoorrecht als ik hierop terugkijk. Ik heb in mijn voetbalcarrière nog nooit een seizoen gehad waarbij ik ook naast het spelen zo ontzettend veel gelachen heb en plezier heb gehad. Wij zijn een ontzettend hecht team. We zien elkaar echt als vrienden en niet allemaal teamgenoten. Dat gevoel van vriendschap en samen hetzelfde doel nastreven heb ik nooit eerder gehad. Je woont met elkaar, je studeert met elkaar, je sport met elkaar, je gaat uit met elkaar. Het klinkt heel cliché, maar het is echt zo. Het voelt als een soort van familie.

 

Wat is voor jou het grote verschil tussen voetballen en studeren in Nederland en in Amerika?

Voor mij persoonlijk is het voetballen het grootste verschil. Kort gezegd; in Nederland had ik op het laatst het gevoel dat ik moest trainen en hier in Florida heb ik het gevoel dat ik wil trainen. We hebben gewoon zoveel plezier met elkaar binnen en buiten het veld. De universiteiten hebben ook een echte sportcultuur, wat ik ontzettend gaaf vind.

 

Het studeren is zeker niet per se beter of slechter dan in Nederland, maar gewoon heel anders. Het is dan ook vrij moeilijk om studeren in Nederland te vergelijken met studeren in Amerika. Veel universiteiten zijn echt heel erg groot. Het ‘’college leven’’ is hier anders dan in Nederland. Het eerste jaar woon je vaak op de campus, wat een ontzettend bijzondere ervaring is. Daarnaast het omgaan met veel verschillende nationaliteiten in je team en tijdens je studie maakt het ook heel gaaf en bijzonder. Ik heb nu vrienden over heel de wereld, hoe gaaf is dat?

 

Wat mis je het meest aan Nederland? En wat niet?

Hahaha, dit is altijd de vraag die ik het vaakst krijg maar ik ook het moeilijkste vindt om beantwoorden. Dan ga ik toch het ‘’standaard’’ antwoord geven dat ik mijn familie en mijn vrienden het meeste mis. Missen is misschien eigenlijk niet het goede woord. Het maakt het ook extra leuk om ze weer te zien na een langere tijd. Daarbij krijgt je er zoveel voor terug in de vorm van ervaringen en nieuwe vriendschappen.

 

De laatste vraag alweer. Wat voor advies kan jij geven aan jongens en meiden die hetzelfde avontuur aan willen gaan?

Als je in bent voor een onvergetelijk avontuur met prachtige ervaringen en daarbij je sport en studeren wil combineren zou ik zeggen: Ga ervoor, en wees niet bang.

Ga gewoon een oriënterend gesprek aan met Paul en zoek contact met een aantal studenten die al in Amerika studeren. Op deze manier kom je er snel achter of het iets voor je is.

Ik beleef het als een voorrecht om dit te kunnen doen, een tijd die ik nooit meer ga vergeten.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.