Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

First weeks – Twan Verweij (CNU)

First weeks – Twan Verweij (CNU)

 

 

KingsTalent houdt haar talenten nauwgezet in de gaten, regelmatig kijken we met een van onze talenten terug op zijn of haar eerste weken in the States. Deze keer neemt Twan Verweij, spelend voor Carson-Newman University uit Tennessee, met ons mee naar zijn eerste weken. “Preseason is de meest intensieve en zwaarste periode uit mijn voetbalcariere tot nu toe.”

 

 

Twan! De eerste weken zitten erop bij Carson Newman University. Kan je iets vertellen over wat er op je af is gekomen sinds je aankomst?
Ontzettend veel! Vanaf Knoxville Airport ben ik opgehaald door een teamgenootje en ik merkte meteen hoe anders Amerika is, in vergelijking met Nederland. Natuurlijk is het hier een stuk warmer, maar ook het landschap en de ruimtelijke ordening (waarin ik als ex-bouwkundestudent natuurlijk in geïnteresseerd ben) verschilt enorm. Om de paar honderd meter staat een kerk langs de weg en ook aan fastfoodketens is geen gebrek.

Ook de cultuur is heel erg anders. Mensen zijn heel open en kunnen uit het niets een gesprek met je beginnen en hun hart uitstorten. Zo liep ik in de supermarkt toen ineens een vrouw me al pratend aan de hand nam om een doos cornflakes van de bovenste plank te halen: zij kon er niet bij, en ja, ik ben nou eenmaal lang.

 

 

Kan je iets meer vertellen waar je op dit moment woont?
Ik woon samen met drie anderen (o.a. Daan Smit) in een huisje in Jefferson City: iedereen heeft zijn eigen kamer. We hebben een woonkamer en een keuken, dus genoeg ruimte voor vier personen! De campus is een paar minuten rijden van waar we wonen, maar gelukkig hebben genoeg teamgenoten een auto.

Jefferson City zelf is niet zo groot, maar het heeft wel een Walmart (zoals bijna elke plaats hier) en ook hier zijn genoeg fastfoodrestaurants. Dit is soms wel lastig, want de verleiding is groot om ’s avonds toch nog even wat eten te halen bij pak ‘m beet de Taco Bell.

 

 

Hoe ben je opgevangen door je teamgenoten?
Erg goed! De teamgenoten waren allen ontzettend aardig en er was meteen al een klik. Je hebt natuurlijk ook veel overeenkomsten met elkaar: (bijna) allemaal wonen we ver van huis, om te studeren en een potje te voetballen.

Opvallend is dat iedereen hier erg behulpzaam is, zowel de teamgenoten als de Amerikaanse werknemers op de universiteit. Ze nemen allen de tijd voor je.

 

 

 

Hoe bevalt het Amerikaanse voetbal?
Tot nu toe bevalt het voetbal zeer goed, het wordt erg professioneel opgepakt. Zo worden bijvoorbeeld bijna alle wedstrijden gefilmd en kijken we dit ook altijd terug om onszelf te verbeteren. De faciliteiten zijn daarnaast ook erg goed, we worden goed verzorgd, maar moeten hiervoor ook best hard trainen!

Het Amerikaanse voetbal is best wel verschillend van het Nederlandse voetbal. De focus ligt vooral op het fysieke aspect van het voetbal en niet het technische en tactische wat we in Nederland gewend zijn. Ons team is echter best wel Europees te noemen, met maar een paar Amerikanen en verder vooral veel Britten.

 

 

Pre-season is inmiddels voorbij, hoe was de intensiteit? Veel spierpijn gehad?
Pre-season (de voorbereiding op het seizoen) is inmiddels al een tijdje geleden maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. We trainden elke dag drie keer, op het veld of in de sportschool. Dit was toch best wel zwaar en totaal anders dan in Nederland. Zo moesten we onder andere allemaal 3 testen doen om te zien hoe fit we waren: 2 mijl rennen in 12 minuten, 10 keer binnen 18 seconden een voetbalveld over sprinten en een piepjestest. Daarvan moesten we er minimaal 2 halen om te mogen spelen.. Zelfs ik, als keeper.

Ik ben zeker geen loper, dus moest ik deze testen helaas dan ook een paar keer overdoen. Gelukkig was ik net op tijd om het te halen voor de eerste wedstrijd!

Hoewel het de twee zwaarste weken waren van mijn voetballeven, merk je wel dat het veel heeft opgeleverd, ik voel me fitter dan ooit!

 

 

De eerste wedstrijden zijn ondertussen al gespeeld, hoe is de start van het seizoen verlopen?
Aangezien we een druk programma hadden, was ik wat later met het beantwoorden van de vragen. Vandaar dat we inmiddels al een paar wedstrijden erop hebben zitten! Tot nu toe hebben we 2 officiële wedstrijden gewonnen en 1 verloren. Hiervan heb ik er 2 gespeeld en ik ga ervoor om de rest van de wedstrijden allemaal te spelen!

 

 

Wat zijn de doelstellingen van het team dit jaar?
Mijn school, Carson-Newman, is een zeer ambitieuze school en daarom streven zij (en wij als team) ernaar om in ieder geval het nationale kampioenschap te halen. Hiervoor moeten we het in de competitie goed doen zodat we ons hiervoor kunnen plaatsen.

Naar wat ik heb gehoord van anderen zijn deze Nationals een hele beleving en daarom ga ook ik er alles aan doen om dit te halen!

 

 

Hoe beoordeel je het niveau van het team?
Ik denk dat wij als team goede kansen kunnen hebben om het dit seizoen ver te kunnen schoppen. We hebben erg talentvolle voetballers, waarvan ik denk dat die in de 3e Divisie zeker mee kunnen. Hoewel ze soms technisch wel iets minder zijn dan Nederlanders, hebben ze bijvoorbeeld wel een enorm loopvermogen en een goede passing. Al met al denk ik dat ons team te vergelijken is met een degelijke Hoofdklasser.

 

 

 

Je bent een masterstudent, brengt dit nog voordelen met zich mee?
De Masterstudenten hebben het geluk maar één keer per week naar school te hoeven, op maandag. Daar geniet ik dan ook enorm van. We moeten elke week wel wat huiswerk maken, maar dit is goed te doen!

 

KingsTalent wenst Twan heel veel succes met het vervolg van zijn carrière in Amerika!

 

Ben jij benieuwd wat jou kansen zijn om sport en studie te combineren in Amerika? Meld je dan hier  aan en we nemen binnen een week contact met je op om jouw persoonlijke mogelijkheden te bespreken.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.