Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Johannes Noothoven van Goor (LSUS)

Even voorstellen … Johannes Noothoven van Goor (LSUS)

 

Johannes  Noothoven van Goor maakte dit seizoen als (17!) jarige zijn debuut voor het eerste elftal van SML. Uiteindelijk wist hij met dit team ook beslag te leggen op de titel in de 3e klasse.  Op 1 augustus wordt Noothoven van Goor verwacht in Louisiana. Dan start de pittige voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij kan niet wachten en zou liever vandaag dan morgen in het vliegtuig stappen. Nog even geduld. We kijken met hem vooruit op zijn transfer naar Amerika.

 

Johannes, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Hallo, mijn naam is Johannes Noothoven van Goor. Ik ben 17 jaar en zit momenteel op het Stedelijk Gymnasium Arnhem in het laatste jaar (6e klas). Ik woon in Arnhem en ben opgegroeid als middelste kind tussen twee zussen.

 

 

 

Waar speel je op dit moment?
Ik voetbal sinds de F-pupillen bij SML Arnhem. In de E3 werd ik voor het eerst selectie speler en het daaropvolgende seizoen ben ik gescout door De Graafschap en FC Twente. Daarnaast werd ik uitgenodigd om mee te doen bij de KNVB jeugdelftallen. Ik heb uiteindelijk geen enkele training gevolgd bij een BVO omdat ik eigenlijk helemaal geen interesse had in het worden van profvoetballer en omdat ik liever naar het Gymnasium wilde gaan, wat natuurlijk niet te combineren valt.

Bij SML heb ik altijd divisie-niveau gespeeld. In de D1 ‘1e divisie’ en later in mijn jeugd eigenlijk altijd ‘2e of 3e divisie’. Op dit moment speel ik als eerstejaars A-speler in JO19-1 en we staan op de vierde plek in de 3e divisie. Dit jaar heb ik ook mijn debuut gemaakt in SML 1,die kampioen zijn geworden in de 3e klasse. Ik ben altijd al een centrale verdediger geweest maar tot ik ongeveer twee seizoenen ben doorgeschoven naar het middenveld, als centrale verdedigende middenvelder. Doelpunten en assists zaten er dus ook niet echt in voor mij (helaas).

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Ik zit in het laatste jaar van de middelbare school. Op de grote vraag ‘Wat ga je doen volgend jaar?’ had ik een antwoorden. Ik wist het niet en had eigenlijk zeer weinig zin om meteen een studie in Nederland te beginnen. Automatisch dacht ik dat een tussenjaar een goede optie zou zijn; Veel werken en dan ergens in het jaar een reis maken.
Toen vernam ik van een bekende dat hij een Soccer Scholarship in Amerika had gekregen. Vanaf dat moment wist ik dat dat voor mij de ideale optie was. Ik heb contact met hem opgenomen en heb gevraagd over hoe en wat. Hij raadde me aan om contact op te nemen met KingsTalent. Hij vertelde dat zij goede connecties hadden en ook een voorspeeldag. Eigenlijk was de boodschap: Als je jezelf daar aanmeldt, heb je de beste kans op een goede aanbieding. Nadat ik dat gedaan heb, kreeg ik vrijwel meteen een telefoontje van KingsTalent. Zij vertelde mij heel duidelijk hoe het proces van de daaropvolgende maanden er uit zou komen te zien:

Het begint natuurlijk met een filmpje maken waarin je jezelf in de kijkers speelt. Mijn vader heeft toen met de camera langs de zijlijn ongeveer 4 tot 5 wedstrijden gefilmd. Uit die filmpjes hebben we ‘mijn beste momenten’ geknipt en opgestuurd naar KingsTalent, die het verder monteerde en op youtube plaatste. Naast het filmpje moet je ook twee belangrijke toetsen maken. De SAT of ACT en de TOEFL. Die had ik allebei prima gemaakt en de scores boden toegang tot de meeste universiteiten. Het hing dus af van het filmpje…

 

 

Ongeveer twee weken nadat het filmpje online ging (rond november/december), kreeg ik mailtjes terug van coaches uit Amerika. Dat gaf wel een kick want het avontuur kwam daardoor steeds dichterbij! Vervolgens ga je kijken welke school, coach, gebieden enz. je het meest aantrekken. Sommige  coaches brachten onmiddellijk al een financiële aanbieding uit, terwijl anderen wachtten tot na de kennismaking via Skype. LSUS sprak mij het meeste aan en ook was er meteen een klik met de coach Phillip Bohn. Ik was dan ook blij dat LSUS uiteindelijk ook met de beste aanbieding kwam en zo was de keuze meteen al gemaakt!

 

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Iedereen vond het fantastisch toen ik het nieuws vertelde. Mijn familie en vrienden wisten natuurlijk al langer dat het speelde omdat het een proces van maanden is. Maar iedereen heeft me gesteund en stonden volledig achter mijn beslissing. Ook de voetbalclub gunt het me van harte en wenste mij na al die jaren SML een mooie toekomst tegemoet.

 

 

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Vooral het idee dat je elke dag voetbalt was voor mij alleen al rede genoeg om te gaan. Het zit het daar zo dat als je je scores tijdens de studie niet haalt, je niet mag voetballen. Aangezien mijn inzet op school een klein probleempje is, is dat misschien wel dé manier voor een goede motivatie om achter de boeken te gaan. Maar ik vind het natuurlijk ook geweldig om daar te genieten van (in de buurt liggende) steden, het weer, wonen op kamers met jongens uit het voetbalteam enz.

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Een van de grootste universiteiten in Louisiana is ‘Louisiana State University’. Deze universiteit staat in heel Amerika goed aanschreven. Deze universiteit heeft meerdere locaties en ik ga naar die in Shreveport, de derde grootste stad van Louisiana. Shreveport ligt in het noorden van de staat en de dichtstbijzijnde grote stad is Dallas, Texas. Ik zal dan ook naar verwachting veel tripjes hier naar toe maken.
Ik kom met drie andere spelers uit het voetbalteam te wonen in een appartement op de campus. We gaan elke avond gewoon voor onszelf koken, wat ik wel leuk vind. Wat ik erg interessant vind aan deze universiteit is dat er nu geen voetbalteam van bestaat. Wel allerlei andere sporten maar voetbal wordt pas in de herfst van 2017 opgericht. Alle spelers zijn dus nieuw daar.
Ik heb nog niet besloten wat voor opleiding ik daar ga doen, maar ik denk iets met exacte vakken. Dus biologie, scheikunde, natuurkunde of iets in die richting.

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Ik heb geen idee wat ik daar hoop te bereiken. Ik ben niet zo’n vooruitdenker dus ik sta er eigenlijk zo in van ‘ik zie het daar wel’. Ik ga gewoon een ongelooflijk mooie tijd tegemoet en daar ga ik ontzettend van genieten!

 

 

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
De coach heeft laten weten dat we 1 augustus daar moeten zijn. Dan begint ‘pre-season’, waarin we 3x per dag moeten trainen. Daarbij komen dan nog een aantal oefenwedstrijden uiteraard.

 

 

Het is nog ongeveer 6 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Op dit moment ben ik volop in voorbereiding. Want daar wordt mijn fysieke belasting in een keer een heel stuk meer dan hier en dat zal ik niet blessurevrij doorlopen als ik me niet eerst goed voorbereid.

 

 

Voor 2018 zijn we druk op zoek naar nieuw talent. Speel je voetbal, hockey of volleybal op niveau en wil je graag studie combineren met (top)sport. We willen je graag leren kennen! Wil je weten of je in aanmerking komt? Meld je hier aan.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.