Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even Voorstellen – Ruben Stuiver (University of San Francisco)

Even Voorstellen – Ruben Stuiver (University of San Francisco)

 

Afgelopen jaren was hij doelman van SC Heerenveen. De komende jaren is hij goalkeeper bij University of San Francisco, student-athelete. Psychologie wordt zijn studierichting. Tegelijkertijd neemt hij het op het veld op tegen de beste student-athletes van Amerika. Een nieuw en spannend avontuur. We kijken met Ruben Stuiver vooruit op zijn avontuur dat op het punt staat om te beginnen…

 

Ruben! Stel je even voor.
Mijn naam is Ruben Stuiver en ik woon in Wolvega samen met mijn ouders en jongere zusje. De afgelopen 9 jaar heb ik gevoetbald bij Sc-Heerenveen en heb daar alle jeugdelftallen doorlopen. Afgelopen seizoen was mijn laatste in de jeugd (Sc-Heerenveen onder 19) en inmiddels heb ik die periode afgesloten. Momenteel zit ik in de ‘zomerstop’ maar ben keihard aan het trainen om fit te blijven voor aankomend seizoen.

 

 

 

Ruben, over een aantal weken is het zover. Je avontuur aan de andere kant van de wereld. Wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Een klein jaar geleden is het gehele proces begonnen. In het begin was het vooral zaak om de dingen op papier klaar te krijgen (testen, een eigen spelersprofiel ect.) en toen die zaken grotendeels afgerond waren begonnen de gesprekken met scholen op gang te komen. Na met verschillende scholen contact te hebben gehad was de University of San Francisco de school waarbij ik het beste gevoel had. Dit kwam ook omdat ze een week na het eerste contact al kwamen overvliegen om een training te komen bekijken. Ik heb toen ook met assistent coach Luis Trejo gesproken en er was gelijk een klik. Nadat er een aantal weken waren verstreken kwam USF met een aanbieding voor een scholarship waar ik geen nee tegen kon zeggen. Daarmee kreeg ik de mogelijkheid  om 4 jaar lang te studeren en voetballen midden in de stad San Francisco. Na de contracten te hebben getekend kwam er wederom een proces waarin veel documentatie moest worden geregeld, zaken  van de school specifiek die moesten worden afgerond maar ook algemene, zoals visum en dergelijke. Inmiddels is alles helemaal afgerond en kan ik me de laatste maand in Nederland volledig focussen op de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

 

Je hebt een handtekening gezet onder een contract bij University of San Francisco! Je hebt jarenlang in de jeugdopleiding van BVO SC Heerenveen gevoetbald. Je trainde zelfs zo nu en dan mee met het 1e elftal. Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan voor het Amerikaanse avontuur?
Ik stond inderdaad voor een keuze, het was óf verder bij Sc-Heerenveen óf het grote avontuur in Amerika aangaan. Om heel eerlijk te zijn heb ik niet heel lang hoeven nadenken. Het was voor mij al snel duidelijk… Ik zag in USF zoveel nieuwe uitdaging en mogelijkheden en kreeg daardoor zoveel motivatie dat ik wel zeker wist wat ik wilde! Vandaar mijn keuze voor dit grote avontuur. Ik ben er van overtuigd dat dit voor mij de beste vervolgstap is en ik zie wel waar het me gaat brengen.

 

 

Begin augustus sluit je aan bij je team in Californië. Weet je al wat er allemaal te wachten staat? Kun je ons meenemen in je programma de eerste weken?
10 augustus begint onze preseason, de eerste dag gaan we veel testen doen om de fitheid van iedereen te meten. We gaan de 2e of 3e week gelijk al vliegen richting Indiana waar we 2 wedstrijden gaan spelen. Verder spelen we in de voorbereiding tegen grote scholen waaronder de nummer 1 van het land; Stanford en UCLA. Hierdoor kunnen we ons gelijk meten aan de echte top.

 

Wat zijn je sterke punten in het veld?
Ik denk dat ik een keeper ben die het team in het veld kan coachen en probeer daardoor rust en orde te creeren.

 

 

Wat zijn de punten waaraan je nog moet werken in Amerika?
Krachttraining doen we daar extreem veel dus ik wil fysiek sterker worden. Verder wil ik onder andere mijn spelhervattingen nog meer verbeteren

 

Wat is je doel in Amerika?
Ik hoop in Amerika de tijd van mijn leven te hebben, ik hoop te groeien op zowel persoonlijk als sportief vlak en veel nieuwe avonturen te beleven. Ik ga op school Psychologie studeren en ik denk dat dat ook een grote bijdrage gaat leveren aan de manier waarop ik de jaren ga ervaren. Sportief hoop ik in eerste instantie op een goed en blessure vrij jaar, waarin ik lekker kan trainen en wedstrijden kan spelen. Als dat lukt komt de rest allemaal vanzelf wel.

 

 

 

Met welke (prof) speler kunnen we je vergelijken qual speelstijl?
Ruben Stuiver, keeper van de USF dons:). Ik denk dat iedereen zijn eigen stijl heeft en daarom vergelijk ik mijzelf nooit met anderen.

 

Wat is je favoriete Amerikaanse sport?
Ik kijk niet zo vaak naar de Amerikaanse sporten eerlijk gezegd maar ik vind basketbal wel een gave sport

 

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken?
Lekker eten ?

 

 

 

Om je beter te leren kennen geven willen we je vragen te kiezen tussen deze twee begrippen. Dikgedrukt zijn de keuzes van Ruben.

 

Basketball | American Football
Linkshandig | Rechtshandig
Doof | Blind   – De golden gate bridge hoor je toch niet…
Uitslapen | Vroeg op – ondanks dat ik er soms moeite mee heb vind ik een lange dag heerlijk
Wereld redding | Assist         – Ik ben niet zo van de show, dus liever een assist
Cambuur Leeuwarden | FC Groningen       – haha lastige keus maar dan is het toch Groningen
Nike | Adidas – alles is Nike bij mijn nieuwe school dus dit zal ook het enige zijn wat ik ga dragen
Hollywood | Times Square    – Ik ben ooit een keer op Times square geweest en dit heeft zoveel indruk gemaakt dat ik daarvoor kies. Hopelijk zie ik binnenkort ook Hollywood dus wie weet gaat die keuze volgend jaar nog veranderen

Voor 2018 zijn we druk op zoek naar nieuw talent. Speel je voetbal, hockey of volleybal op niveau en wil je graag studie combineren met (top)sport. We willen je graag leren kennen! Wil je weten of je in aanmerking komt? Meld je hier aan.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.