Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Ruben Taks (University of North Carolina at Pembroke)

Even voorstellen … Ruben Taks (University of North Carolina at Pembroke)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Ruben Taks een handtekening onder zijn contract bij University of North Carolina at Pembroke. Begin augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Ruben Taks, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Ruben, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Ruben Taks, 20 jaar en woon op het moment bij mijn ouders en zusje in Vught. Verder heb ik nog een oudere broer die in Tilburg woont. Ik ga naar school in Utrecht, aan de Universiteit Utrecht. Hier volgde ik de universitaire bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) die ik deze zomer heb afgerond.

 

Waar speel je op dit moment?
Ik speel momenteel in de derde klasse bij RKJVV in Den Bosch. We eindigen dit seizoen helaas op de tweede plek na een teleurstellende vierde periode. Ik heb eigenlijk tot afgelopen jaar altijd bij de Zwaluw gespeeld (Zwaluw V.F.C.). Vanaf mijn vijfde tot mijn twintigste heb ik hier alle eerste elftallen vertegenwoordigd. Ik heb in het verleden een succesvolle stage afgerond bij RKC Waalwijk en heb verder enkele jaren voor de KNVB gevoetbald. In de jeugdelftallen ben ik meerdere malen topscorer geworden en heb in meerdere jeugdelftallen de aanvoerdersband gedragen.

 

 

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Omdat ik dus dit jaar mijn bachelor zou afronden, was ik aan het nadenken over volgend jaar. Ik wilde er even tussenuit. Een periode in het buitenland leek me een prachtige ervaring; even weg uit mijn vertrouwde omgeving. Omdat een studie in Amerika enorm duur is ging ik op zoek naar alternatieven. Mijn vader zag in de krant een ervaringsverhaal over een jongen van KingsTalent. Ik heb me vervolgens ingeschreven en ben kort daarna benaderd door Han. Na een tijd van twijfel heb ik besloten het toch te gaan doen. De twijfel ontstond uit het voorbereidingswerk wat nodig was. Denk hierbij aan de toetsen die je moet voorbereiden en al het papierwerk. Dit kwam dan bij mijn studie waarmee ik erg druk was en ben. Toen ik de knoop doorhakte begon het. Inschrijven en voorbereiden voor de SAT en TOEFL en beeldmateriaal verzamelen. Bij de showcase wedstrijd kreeg ik mijn eerste aanbieding uit Midland. Dit voelde als een beloning voor het werk dat ik geleverd had. Uiteindelijk kwam het beste aanbod uit Pembroke, waar ik volgend jaar met een dorpsgenoot de goud-witte kleuren van de UNCP ga vertegenwoordigen.

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Iedereen reageert erg positief. Bijna iedereen die ik heb gesproken vind het knap dat ik zo lang uit het vertrouwde nest verdwijn en velen zijn ook erg jaloers op het mooie avontuur. Er worden ook veel grapjes gemaakt over een mogelijke toekomst in de MLS ☺. Ik heb ook meerdere malen te horen gekregen dat mensen denken dat ik nooit meer terug kom, maar daar denk ik zelf heel anders over. Naast al de mooie reacties moet je ook realistisch zijn, veel mensen ga je natuurlijk ook missen. Ik denk dat vooral mijn moeder het daar moeilijk mee gaat hebben. Toch heb ik geen moment meer getwijfeld over het avontuur dat me te wachten staat.

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
De hele ervaring: nieuwe mensen ontmoeten, voetballen op hoog niveau, een nieuwe studie volgen en genieten. Genieten van alles dat me te wachten staat. Ik ga er wat dat betreft ook erg open in. Ik heb weinig verwachtingen en ben ook niet bezig met me druk te maken over problemen die op mijn pad kunnen komen. Ik laat alles op me afkomen en ga er met het volle enthousiasme tegenaan.

 

 

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Ik kom terecht in Pembroke, North Carolina. De campus is gevestigd in een redelijk afgelegen omgeving. Er zitten zo’n 7000 leerlingen op de campus. Ik ga de master business administration (MBA) volgen. De campus ligt op twee uur rijden van enkele grote steden en het weer is er vergelijkbaar met Nederland, alleen dan met wat minder regen☺.

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Allereerst hoop ik mijn master te halen. Dat is in mijn ogen het belangrijkste. Doelen in het voetbal zijn moeilijker te stellen omdat je toch afhankelijk bent van de trainer, medespelers en mogelijke blessures bijvoorbeeld. De studie daarentegen ligt volledig in eigen handen. Natuurlijk hoop ik op sportief gebied ook te pieken en ga ik hier alles aan proberen te doen. Verder hoop ik samen met Ties een goede indruk achter te laten van de Nederlandse voetbalschool.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Zo uit mijn hoofd moeten we ons 9 augustus melden op de campus. Ik vertrek dus hiervoor. Waarschijnlijk 8 augustus, aangezien mijn moeder de 7e van augustus jarig is.

 

Het is nog ongeveer een week tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Ik voetbal nog veel in de zaal en in het veld. In totaal zo’n vier keer per week. Daarnaast fitness ik zo’n 2 keer in de week. Fysiek verwacht ik daarom niet veel problemen.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.