Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Catching up with – Thomas van der Meulen (USAO)

Thomas van der Meulen vertoeft alweer een tijdje in de VS, de Braziliaanse-Fries vertrok deze zomer naar Oklahoma om daar voetbal en zijn studie te gaan combineren. Daarom is het hoog tijd om even met Thomas bij te praten over zijn eerste ervaringen in ‘the States.

 

 

 

Hey Thomas, hoe is het in de States, bevalt het nog steeds goed?
Natuurlijk was het eerst erg wennen, maar nu ik alles geregeld heb, heb ik best een mooi leven hier. Doen wat ik leuk vind combineren met een studie.

 

 

Matchen je verwachtingen aan hoe het daadwerkelijk is daar?
Ja die komen wel overeen. De faciliteiten hier zijn professioneel, je wordt als een profvoetballer behandeld. Ik krijg veel sportkleding, zoals: trainingsbroeken, sweaters, hoodies etc. Uitwedstrijden zijn het leukst; reizen met je team, eten in restaurants, zoveel eten als je maar wil, chillen in hotel etc. Zo zag ik het ook voor me.

 

En hoe zijn de eerste weken op een Amerikaans College bevallen?
De school is (nog) niet heel lastig. Het enige wat ik onder de knie moet krijgen zijn de Engelse definities. Zodra ik dat allemaal heb is gaat het me lukken.

 

Mijn schooldag ziet er als volgt uit: Opstaan om 6 a.m., 6:45 op trainingsveld zijn. Training van 6:45 tot 8:45. Dan snel terug naar mijn kamer, omkleden en soms kan ik snel even douchen van tevoren. Dan begint de les op een maandag, woensdag en vrijdag om 9:05. Die les duurt tot 10:05. Dan heb ik op die dagen vrij tot 12:20, dan volgen nog 2 lesjes en dan ben ik om 14:25 klaar met school. Op een dinsdag en donderdag heb ik les om 9:30 tot 10:55. Dan een lange pauze tot 1:30 en dan nog 1 les tot 2:55. De lesdagen zijn gelukkig niet zo lang en we hebben maar 5 vakken. In schoolweken hebben we maar 1 training per dag alleen we spelen 2 wedstrijden per week. Op een wedstrijddag hebben we in de ochtend nog PLYOS (soort van advanced stretching) om het lichaam alvast wat actief te maken voor de dag.

 

 

 

Hoe was pre-season voor je?
Het was best zwaar in het begin, het is niet te vergelijken met Nederland. Ze doen hier heel veel fitness (wat hardlopen hier is). De eerste dag deden we paar mile run, daarna gingen we direct met de bus naar de trainingsvelden en hadden we 2 uur training, snel eten tussendoor en in de middag een oefenwedstrijd. De eerste weken was het bijna elke dag zoals dat. Veel rennen. Nu we pre-season een beetje gehad hebben is het maar 1, tot hoogstens 2 trainingen per dag. Ben nu wel heel fit, nog nooit zo fit geweest.

 

En hoe waren de eerste resultaten, heeft pre-season z’n vruchten af geworpen?
Vanwege mijn blessure heb ik al 6 wedstrijden gemist en 3 wedstrijden gespeeld maar niet eens volledig. Helaas heb ik daarin nog geen goal gemaakt.

 

Wat is je rol binnen het team?
Ik ben de allerjongste van heel varsity en JV. Enige van de school ook die in 2000 is geboren. Maar tegelijk tijd ben ik ook de grootste van het team. Mijn positie is spits. Bal controleren, stevig staan.

 

 

 

Hoe is het niveau van het team?
Ik was altijd gewend om met mijn leeftijdsgenoten te spelen; rond de 16/17 jaar. Nu heb ik teamgenoten die 7 jaar ouder zijn. Fysiek zijn de spelers hier heel sterk. Scheidsrechters laten meer toe. Het voetbal is ook van hoog niveau hier alleen de tactiek is wat anders dan in Europa dus het is moeilijk te vergelijken.

 

 

 

Momenteel heb je last van een blessure, kan je hier iets meer over vertellen? Wordt je veel behandeld?
Heb een blessure bij de aanhechting van mijn ‘hipflexer’. De behandelingen hier zijn erg goed. Ik kan binnen lopen bij de fysio wanneer ik wil; die is om 6 uur in de ochtend al geopend zodat we ingetapet kunnen worden voor de training. Ze hebben goede apparatuur wat je allemaal kan gebruiken en geven je braces etc. allemaal mee.

 

 

 

Zijn er al dingen uit Nederland die je erg mist?
De mensen in Nederland mis ik het meest. Mijn ouders komen midden Oktober even langs om te kijken hoe ik het hier heb en in December ga ik 1 maand naar huis. Dus opzicht valt het wel mee. Om de 5 +/- maanden steeds 1 tot 3 maanden naar huis.

 

Heb je enig moment spijt gehad van je keuze?
Nee geen spijt in tegendeel! Ik zocht wat uitdaging en gewoon studeren in Nederland leek me zo saai. Hier kan ik mooi voetbal combineren met school. Nieuwe mensen leren kennen, reizen en ga zo maar door.

 

 

 

Hoe zien de komende weken er voor je uit?
Deze week hadden we onze eerste Conference game, nu hebben we elke week steeds weer 2 wedstrijden. Zelf ben ik geblesseerd voor al een aantal wedstrijden en ben ik nu een redshirt. Dat betekent dat ik dit seizoen geen officiële wedstrijden meer mag spelen (seizoen duurt nog maar 7 weken ongeveer) en als ik volgend jaar terug kom, ben ik nog steeds een freshman. Ik ga nu gewoon elke dag hard trainen en komend jaar sterker terugkomen.

 

Heb je nog tips voor mensen die overwegen de stap naar Amerika te zetten?
Gewoon de grote stap aangaan. Je leert er op zo veel manieren van. Het is een hele levenservaring die niemand van je afpakt. Je leert zoveel leuke nieuwe mensen kennen en wie weet dat je die vriendschappen behoudt en later altijd kan opzoeken. Ook wordt je voetballend veel beter en komt er iets uit in de toekomst.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.