Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Mats Roorda’s avontuur staat op het punt te beginnen!

Mats Roorda’s avontuur staat op het punt te beginnen!

Voor Mats Roorda begint zijn avontuur bijna… Van Groningen naar Binghamton New York. Hij blijft hiermee in het groen spelen aangezien Binghamton exact dezelfde kleuren heeft als FC Groningen. Na bijna 10 jaar opleiding FC Groningen vertrekt hij naar New York. Hij kan niet meer wachten om in het vliegtuig te stappen. Nog even wachten Mats. Het gaat bijna beginnen. Wij kijken met hem alvast vooruit op zijn avontuur!

 

Stel je even voor! Wie is Mats Roorda
Ik ben Mats Roorda, 19 jaar oud en ik woon in Groningen samen met mijn ouders en twee broertjes. Afgelopen jaar heb ik gestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen en heb ik mijn propedeuse voor de opleiding Fysiotherapie gehaald. Ook heb ik afgelopen zeven jaar in de jeugdopleiding van FC Groningen gespeeld.

 

 

 

 

Kun je ons meenemen in het verloop van je sportieve carrière?
Ik ben begonnen met voetballen bij de mini’s in VV Beilen. Daarna verhuisde ik met mijn ouders en broertjes naar Noord-Brabant en stroomde ik in bij de F’jes van Wilhelmina Boys in Best. Toen ik 10 jaar oud was werd ik gescout door de jeugdopleiding Willem II/RKC. Na twee jaar in die opleiding te hebben gespeeld, verhuisden ik met mijn ouders en broertjes naar Groningen. Ik mocht direct bij FC Groningen stagelopen en werd ik na mijn stage toegelaten tot de jeugdopleiding van FC Groningen. Ik ben begonnen in de D1 en ik heb eind mei mijn laatste wedstrijd in de A1 gespeeld.

 

 

Met welke keeper mogen we je vergelijken?
Ik vind het eerlijk gezegd erg moeilijk om mijzelf met een keeper te vergelijken. Ik ben wel heel erg fan van Duitse keepers, ik kijk heel graag naar Ter Stegen (FC Barcelona) en Nübel (Schalke 04).

 

 

 

Afgelopen jaar heb je het eerste jaar fysiotherapie gecombineerd met FC Groningen U19. Hoe ging dat?
De combinatie studie en voetbal is mij er goed bevallen. Hierbij had ik wel het geluk dat de opleiding Fysiotherapie vrijwel de enige studie is die een sportklas heeft. Omdat ik in de sportklas zat had ik aangepaste lesroosters, de lessen begonnen nooit voor half elf en ik was altijd klaar voor half 3 weer klaar. Hierdoor kon ik gewoon bij de trainingen in de ochtend en middag aanwezig zijn. Het kwam af en toe wel in de knoop als ik bijvoorbeeld met het eerste elftal mee moest trainen.

 

 

Tegelijkertijd hebben we afgelopen jaar gewerkt aan de overgang naar Amerika. Was het lastig om je te focussen op FC Groningen en je studie? Het moet een druk jaar geweest zijn voor je.
Ik heb het inderdaad erg druk gehad om voetbal & school te combineren. Het eerste halfjaar was vooral voetbal en school maar sinds januari ben ik ook nog druk bezig geweest met mijn overstap naar Amerika.

 

 

 

 

Hoe stond je familie tegenover de overgang naar Amerika? Wilde FC Groningen niet liever dat je zou blijven?
Mijn familie heeft mij altijd gesteund in het proces om naar Amerika toe te gaan. Ik heb van FC Groningen de plannen te horen gekregen die ze met mij hadden. Om de beslissing te maken om naar Amerika te gaan heb ik goed en lang over moeten nadenken, maar ik kwam er uiteindelijk achter dat mijn droom om een avontuur in Amerika aan te gaan groter was dan blijven voetballen bij FC Groningen.

 

Wat is er het meest bijgebleven de afgelopen periode wat betreft het proces naar Amerika?
Ik vond het contact met de coaches ontzettend interessant en leuk. Je krijgt van alles te weten over verschillende universiteiten. Het hoogtepunt was dat drie coaches zijn overgevlogen naar Nederland om met mij kennis te maken en mij zien spelen. Daarnaast is het mij opgevallen dat er bizar veel papierwerk bij komt kijken. Hier werd ik van tevoren wel nog voor gewaarschuwd maar het viel me wel heel erg op.

 

 

Je laatste wedstrijd bij FC Groningen U19 speelde je de bekerfinale tegen AJAX voor duizenden toeschouwers! Wow! Kun je ons meenemen hoe je dit beleefde?
De bekerfinale is de mooiste wedstrijd die ik in mijn 7 jaar bij FC Groningen heb gespeeld. Je merkte aan van alles dat het een totaal andere wedstrijd dan normaal zou zijn. De aandacht van de media, het aantal tickets dat verkocht werden en het spelen in het stadion. Het was echt even een kippenvel momentje toen ik het veld op liep en de onderste ring vol zag zitten.

 

Wie is de beste speler met wie je hebt samengespeeld?
Ritsu Doan, bij verre de meest technische en behendige speler waar ik ooit mee heb gespeeld. Ik moest tijdens trainingen altijd klaar staan voor een schot, hij kan echt uit alle hoeken en standen scoren. Daarnaast heb ik ook nog met Ludovit Reis (transfer gemaakt naar FC Barcelona) samengespeeld in de B1/A1.

 

 

 

Uiteindelijk heb je gekozen voor Binghamton University uit New York. Wat weet je al van deze school?
Ik weet al redelijk wat dingen over de universiteit qua locatie en welke studies die je daar kan volgen.

 

Je coaches zijn enorm betrokken zo zien we vele berichtjes voorbij komen in de groepsapp. Heb je ook al contact met je nieuwe teamgenoten?
Ja ik ben erg blij dat de coaches erg betrokken zijn en mij erg veel informatie geven over het komende jaar. Ik heb al aardig wat contact gehad met teamgenoten en zij hebben mij ook al wat informatie kunnen geven over de universiteit.

 

Wat verwacht je van het aankomende seizoen en schooljaar?
Natuurlijk wil je het goed doen op educatief en sportief opzicht. Als ik mijn trainer moet geloven hebben we een van de beste teams die ze in de laatste jaren gehad hebben. Ik hoop natuurlijk dat we zo hoog mogelijk in de conference eindigen en daarna mee kunnen doen voor het nationale kampioenschap.

 

 

 

 

Je speelt tegen enkele grote scholen; oa Syracuse, New Hampshire, Rutgers, Columbia, Syracuse en Drexel. Zeggen deze scholen je al iets? Dit is zijn topscholen. Je kunt je borst natmaken…
Klopt! Ik heb het hele speelschema al in mijn agenda staan en ik heb elke universiteit stuk voor stuk opgezocht. Ik vind het alleen maar mooi om tegen zulke grote en mooie universiteiten te spelen, ik kijk er echt heel erg naar uit.

 

Wat zijn je doelen in Amerika?
Individueel gezien ga ik zo hard mogelijk mijn best doen om mijzelf te laten zien aan Amerikaanse coaches. Ik heb de afgelopen jaren hier in Nederland de kans gekregen om bij een profclub te spelen en ga hier in Amerika ook zeker voor.  Met het team gaan we er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen.

 

 

 

Waar kun je absoluut niet tegen?
Ik ben iemand die totaal niet tegen zijn verlies kan, ook al is dat ik de loop dat ik ouder ben geworden iets minder geworden. Maar ik kan er bijvoorbeeld ook heel slecht tegen dat je in een wedstrijd die je makkelijk wint een totaal onnodige tegengoal krijgt waardoor je niet de nul houdt.

 

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken? Of moeten we je laten slapen?
Ik ben wel iemand die zijn slaap heel erg nodig heeft, dus laat mij dan maar slapen!

 

 

5-4 winnen of 1-0 winnen
Showduik of simpele reddingliever een simpele nuttige redding dan een onnodige showduik 😉
De Gea of Casillias
AJAXof Feyenoord
Bier of fris
Friet of Pizza
Nike of Adidas

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.