Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Parents

“Mam, ik kan heel de wereld over” – Interview met Regine Bressers

“Mam, ik kan heel de wereld over” – Interview met Regine Bressers

In deze editie van ‘Folks back home’ spreken we Regine Bressers, de moeder van Maarten Bartels. Maarten heeft de afgelopen 3 jaar gevolleybald voor het team van Charleston. Afgelopen week is hij thuis gekomen van zijn Amerikaanse avontuur, met diploma op zak. Wij spraken zijn moeder over sport en studie in de VS, Maarten zijn avontuur, hoe alles verlopen is, de faciliteiten in Amerika, en hoe zij daar tegenaan kijkt met het oog op dat ze, samen met Ger van Heugten, zelf een volleybalschool runt in Nederland, en nog veel meer.

Maarten zit nu een tijdje in de VS. Hoe bevalt het hem tot nu toe bij Charleston?
Goed! Al zit het avontuur er na drie jaar op. Hij is vorige week woensdag naar huis gekomen met zijn bachelor diploma. Hij  heeft in Amerika zijn studie Sport Business afgerond en is Summa cum laude geslaagd. Een super prestatie waar wij enorm trots op zijn! Jammer genoeg konden we er niet bijzijn door de pandemie maar hebben alles kunnen volgen via de livestream.

 

Is Maarten in de gelegenheid geweest om wat van het land en de omgeving te ontdekken? Wat heeft hij zoal bezocht?
Daar heeft Maarten een beetje pech in gehad. Het eerste jaar is hij net voor het eind van het seizoen geopereerd aan zijn knie. Hij moest hierdoor meteen naar huis om te revalideren. Vorig jaar is zijn seizoen abrupt beëindigd door COVID en moest binnen een week naar huis. De gehele universiteit ging in 5 dagen op slot. Gelukkig kon hij het laatste jaar van zijn studie nog terug naar Amerika en heeft hij nog kunnen trainen en zijn wedstrijden kunnen spelen. Niet alle universiteiten in Amerika hebben dat kunnen doen door COVID, daar heeft Maarten geluk mee gehad.

Wel is hij met zijn team in 2019 een week naar Hawaï geweest. Een ervaring die voor Maarten geweldig was. In Hawaï is volleybal een enorm populaire sport. Spelen in een sporthal met duizenden toeschouwers is super! Verder heeft Maarten, samen met zijn zus, New York met kerst bezocht. Als moeder is het super om te zien dat je kinderen samen zulke mooie herinneringen maken.

 

Maarten zit tegen het einde van het seizoen, waarin ze het EIVA Tournament gaan spelen. Hierdoor heeft Maarten een druk schema. Is hierdoor contact houden lastiger? Hebben jullie een vast moment in de week dat jullie elkaar spreken?
Met de middelen die we tegenwoordig hebben is het niet moeilijk om contact met elkaar te hebben. We hebben geen vast moment in de week. Sowieso belt hij even met ons voordat hij de wedstrijdvoorbereiding ingaat en soms nog even na de wedstrijd ook al is het hier dan al bijna 4 uur in de nacht.

Merkt u dat Maarten gegroeid is in bepaalde zaken, niet alleen op sportief gebied?
Oja zekers! Als je zo’n avontuur aangaat voor drie jaar dan leer je enorm veel. Juist dat sprak ons, als ouders, zo enorm aan. Als je de kans hebt, om sporten en studeren te combineren in Amerika……DOEN! Ga wel voor meerdere jaren en niet maar voor een tussenjaartje als je er alles uit wilt halen. Het leven, sporten en studeren op een universiteit is zo anders dan hier in Nederland, dat je echt moet wennen. Om dan te presteren in je sport en je studie heb je echt meerdere jaren nodig. Als je voor een langere periode gaat leer je ook meer mensen kennen, ook buiten jouw sport. Maarten is momenteel alles aan het afsluiten daar. Gisteren belde hij en zei “mam ik kan heel de wereld over, in elk land ben ik wel door iemand die ik hier heb leren kennen uitgenodigd om te komen”. Geweldig vind ik dat voor hem, het is hem zo gegund!

 

Hoe ervaart u het verschil tussen sport in Amerika en in Nederland?
Ik vind de faciliteiten in Amerika voor de sport geweldig! Niet zo gek natuurlijk als je zelf een volleybalschool runt. De faciliteiten die ze daar hebben, kennen wij in Nederland alleen in de bovenste laag van de topsport. Als wij de kans krijgen om op een universiteit in Amerika als trainer/coach te mogen gaan werken, dan gaan we. Net zoals Maarten grijpen we zo’n kans met twee handen aan.

Maarten blinkt ook uit in zijn studie, hoe ervaart u het academische deel van zijn avontuur?
We zijn super trots dat dit zo goed is verlopen. Omdat hij al in Nederland al begonnen was aan een opleiding is het afwachten hoe het aansluit. Gelukkig heeft Maarten dit goed opgepakt. Maar ook hiervoor de credits aan the University of Charleston. De begeleiding hierin was streng maar rechtvaardig. Maarten zijn team bestond uit 20 spelers, terwijl er maar 6 tegelijk in het volleybalveld mogen staan. Waren de cijfers niet goed dan mocht je niet mee met uitwedstrijden, ook als was je nog zo goed. Dus discipline leer je daar wel!

Kijkt u vaak naar zijn wedstrijden?
Alle wedstrijden hebben we gezien! Maakte ons niet uit hoe laat, Ger en ik zaten voor de TV. Maar ja wat wil je, we zijn allebei volleybal gek. In 2019 hebben we als gezin, een bezoekje gebracht bij Maarten op de campus. Super leuk om met eigen ogen te zien en te ervaren hoe  je zoon daar leeft. Zijn zussen waren vroeger gek van de films High School Musical. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik een paar keer heb gezegd “zo is het in het echt dus ook”. Uiteraard hebben we een wedstrijd van Maarten bezocht en mochten we met hoge uitzondering een training bijwonen om half zeven in de ochtend😊. Daarnaast zijn we met zijn allen naar een basketbalwedstrijd gegaan, de derby van twee universiteiten in West Virginia, een uitverkochte hal met supporters, chearleaders, optredens en live-muziek. Geweldig om dat van zo dichtbij te ervaren!

 

Het traject om te gaan studeren in Amerika duurt een tijde. Hoe heeft u het traject ervaren? Hoe was de eerste indruk van het idee van Maarten om te gaan studeren en sporten in de VS? En hoe is het idee eigenlijk ontstaan?
Maarten was na zijn HAVO examen al door een bureau benaderd. Toch heeft Maarten het toen nog niet gedaan. Hij wilde het niet als tussenjaartje doen. Voor Maarten moest het een aanvulling zijn op zijn volleyballen. Hij is in Nederland begonnen aan de opleiding Sportkunde van de HAN op de sportlocatie in Papendal. Na twee jaar begon het toch te kriebelen en zijn we bij KingsTalent terecht gekomen. Als moeder heb ik het alleen maar gestimuleerd. Geweldig toch als je zoon zoiets moois mag meemaken! Alhoewel ik wel een traantje heb moeten laten toen hij vertrok 😉 Wat ik iedereen aanraad die graag in Amerika wil sporten & studeren is om eerst in Nederland te beginnen aan je vervolgopleiding, je propedeuse te halen en dan aan het traject te beginnen. Mocht het avontuur in Amerika tegenvallen of na een jaar eindigen door bepaalde redenen, dan kun je hier weer terugvallen op je opleiding.

Zou u anderen nog iets willen meegeven die voor deze keuze staan en wellicht nog twijfelen?
GEWOON DOEN!! Een unieke ervaring voor je zoon of dochter en als ouder krijg je er enorm veel voor terug.

Wil je jezelf ontwikkelen op het gebied van volleybal, voordat je het Amerikaanse avontuur aangaat? Neem dan eens een kijkje op de website van Volleybal Brabant!

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.