Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Living the California dream … Kaj Hoogeboom

Living the California dream … Kaj Hoogeboom

 

Met Luguna en Newport beach op steenworp afstand, werkt Kaj Hoogeboom aan zijn toekomst. Zowel op het veld as in de schoolbanken worden flinke prestaties verwacht  Alweer een aantal weken is Hoogeboom in California. We kijken met hem terug hoe hij de afgelopen weken heeft beleefd. Maar ook vooruit wat er nog allemaal op zijn pad komt…   

 

Kaj! Een aantal weken geleden alweer ben je gearriveerd in het mooie Californie. Wel fijn dat je ouders meegingen voor de eerste week. Wat is er de eerste weken op je afgekomen?
Dat mijn ouders de eerste week meegingen gaf zowel hen als mij een fijn gevoel. Praktisch was het handig omdat ik bij aankomst enkele dingen moest regelen (vervoer en inkopen voor mijn kamer) maar het was ook speciaal om hen een beeld te kunnen geven van Soka en mijn (toekomstige) leven hier.

 

 

 

Je bent alweer even in Amerika.. Ben je al gewend aan het ritme?
Zeker. Ondanks dat het tijdverschil met Nederland 9 uur is, kwam ik al vrij snel in m’n ritme. Dat komt omdat ik al op dag 2 begon met school in de ochtend en ik ‘s avonds na een zware training vrijwel meteen in slaap kon vallen.

 

 

Hoe is Californie en je school? Is het even mooi als we op de plaatjes hebben gezien?
Het is hier nog mooier dan ik had gedacht. Ondanks dat Soka een kleine school is, is de campus vrij groot en rustgevend. De gebouwen zijn prachtig en de faciliteiten fantastisch. Vorige week gingen we een weekend op trainingskamp in LA en dat voelde als een soort schoolreisje. De omgeving is erg mooi, de school ligt in een canyon op 15 minuten rijden van het beroemde Laguna- en Newport beach. Mede omdat veel teamgenoten en klasgenoten een auto hebben zal ik hier in mijn vrije tijd veel te vinden zijn.  Ook ben ik ondertussen al met 2 teamgenoten een middag in San Diego geweest.

 

 

 

Kan je ons meer vertellen over je sport en studieschema?
Het voetbalseizoen duurt hier tot en met November. De periode waarin we nu zitten is ‘preseason’, de seizoensvoorbereiding. Deze periode duurt tot de start van de competitive op 21 september. Mijn competitie bestaat uit 11 ploegen, tegen iedereen speel je 1x. Na afloop van de competitie blijven de nummers 1 t/m 6 over om in een soort knock-out system te strijden voor 2 tickets voor het nationale kampioenschap. Vorig jaar werd Soka 3de in de competitie maar verloren we in de play-offs. Het doel is om het dit jaar beter te doen en uiteindelijk bij de beste 2 te eindigen.

De eerste 2 weken van preseason hadden we ‘double days’ dit hield in dat we 2x per dag training hadden. Vanaf nu heb ik ongeveer elke dag training, soms een zware training en soms een minder zware. De dag voor een wedstrijd oefenen we namelijk enkel tactische dingen en de dag na een wedstrijd lopen we rustig uit en zwemmen we wat in t zwembad. Eigenlijk ben je hier elke dag wel met voetbal bezig maar tegelijkertijd wordt je goed geholpen om blessures/overbelasting te voorkomen. Zo moeten we vaak na training in een ijsbad, dit zorgt voor herstel van je spieren. En kan je elke dag of voor elke training/wedstrijd langskomen bij de physiotherapeuten van Soka. Ook krijgen we veel advies in voeding en drinken we speciaal water wat een verhoogd zuurstofpercentage zou moeten hebben. Een goed voorbeeld van de medische begeleiding hier is dat 1 van de physiotherapeuten doorhad dat ik hoestte na een wedstrijd, iets wat ik in Nederland ook wel eens deed. De volgende dag had ik een afspraak bij de dokter op Soka en kwamen ze erachter dat ik een lichte vorm van astma heb. Nu moet ik voor elke wedstrijd mijn astma-inhalator gebruiken.

Ondanks dat je zoveel sport ben je hier op de 1ste plaats student. Op dag 1 werd ons al duidelijk gemaakt dat ze school hier belangrijker vonden dan voetbal. Elke dag heb ik dan ook gewoon school en hetzelfde huiswerk als de andere leerlingen. Maar ook  op academisch gebied wordt je op vele manieren geholpen. Sporters die niet voldoen aan een bepaald gemiddelde krijgen verplicht bijles en tijdens uitwedstrijden hebben we altijd wifi in de bus en in t hotel zodat we kunnen leren en ons andere schoolwerk kunnen doen. Na de kerstvakantie is het voetbalseizoen in principe voorbij dus dan zullen we wat meer vrije tijd hebben.

 

 

Je hebt al een aantal wedstrijden achter de rug… Hoe ging dat?
Inmiddels heb ik al 3 wedstrijden gespeeld. En staat morgen wedstrijd nummer 4 op het programma. De eerste wedstrijd was behoorlijk wennen, de manier van spelen is hier heel anders. Alles gaat sneller. Maar ik merk dat ik nu het Amerikaanse voetbal wel door begin te krijgen. De afgelopen 2 wedstrijden heb ik beide 90 minuten gespeeld en dat was een gave ervaring. Vooraf wordt het Amerikaanse volkslied afgespeeld en de wedstrijden worden op het internet uitgezonden waardoor mijn familie (mits het tijdverschil het toelaat) de wedstrijden live kan meekijken. Ook is het leuk dat veel schoolgenoten bij je wedstrijden komen kijken, je voetbalt echt voor de eer van de school.

 

 

 

Is de school al begonnen? Welke studie ben je begonnen?
Twee weken geleden ben ik begonnen met school. De eerste twee weken hadden alle nieuwe leerlingen hetzelfde basisvak en hadden we een soort introductielessen waarin ons alles werd uitgelegd wat nodig was om goed voorbereid aan het schooljaar te beginnen. Vanaf volgende week zal ik ‘officieel’ beginnen met mijn studie ‘International Studies’.

 

 

 

Hoe gaat de studie tot nu toe? Is het moeilijk alles in het Engels? Is het moeilijk?
De hele dag Engels praten is soms best vermoeiend. Maar over het algemeen gaat het me best goed af. Ik merk ook dat mijn Engels beter is dan 3 weken terug. Eigenlijk zijn de enige momenten dat ik  echt moeite had met Engels op het voetbalveld, omdat ik de Amerikaanse voetbaltermen nog niet kende.

 

 

Wat staat er de komende weken op het programma?
Volgende week begint officieel het schooljaar en komen alle ouderejaars ook aan op de campus. Qua voetbal, zullen we doorgaan met de seizoensvoorbereiding dmv training en wedstrijden. Op 21 september heb ik mijn eerste echte competitiewedstrijd.

 

 

 

Wanneer begint de competitie?
Over drie weken, 21 september.

 

 

Terugkijkend, wat vond je van de dienstverlening van KingsTalent?
Ik vond het persoonlijke contact heel fijn. Elke 2 weken belde ik even met Han over de huidige stand van zaken. Door het grote netwerk van Kingstalent kon ik  ook in contact komen met een hoop geïnteresseerde scholen, waaronder Soka. Zonder KingsTalent was ik er vrij zeker nooit achtergekomen dat Soka überhaupt bestond of had ik nooit in Amerika kunnen voetballen/studeren.

 

Heb je nog tips die je wil meegeven aan de talenten die zich dit jaar inschrijven?
Begin vroeg met je inschrijven/ je verdiepen in sporten/studeren in Amerika. Er komt namelijk een heel process bij kijken. Denk aan papierwerk, contact met coaches/universiteiten en het maken van een highlightfilmpje. KingsTalent ondersteunt je ook goed bij dit process door veel uitleg te verschaffen bij nieuwe stappen in het proces.

 

Voor 2018 is KingsTalent op zoek naar talenten (voetbal, hockey en voetbal). Mocht je geïnteresseerd zijn in sporten en studeren in Amerika, vul hier een aanmeldformulier in op de website. We bellen je deze week nog om jouw mogelijkheden te bespreken!

 

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.