Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Updates

Limburgse vrienden Head to Head in Amerika

Limburgse vrienden Head to Head in Amerika

Net als vorig jaar treffen de Limburgse vrienden Thom Derks en Lars Blenckers elkaar in een onderling duel in de voorbereiding in Amerika. Vanavond staan de twee graduate students tegenover elkaar in Urbana Ohio. Urbana, als 12e geranked, neemt het op tegen Mercyhurst, de kampioen regular season van Pennsylvania State Athletic Conference. Een wedstrijd vol spanning en hoge verwachtingen! Vorig jaar won Lars’ Urbana University met 1-0. Wat wordt het vanavond? Samen kijken we vooruit op een zeer speciaal duel voor beiden.

 

Deze zomer zijn jullie voor aan het tweede jaar begonnen van jullie avontuur. Heb je deze zomer anders beleefd dan vorig jaar?
Thom: Deze zomer was zeker anders dan vorig jaar. Ik wilde nog fitter zijn dan vorig jaar om meteen goed te kunnen beginnen. Had wel iedere week minimaal vijf dagen gesport. Daarnaast heb ik ook veel gewerkt om in de VS genoeg uit te kunnen geven. De laatste drie weken voor vertrek ben ik in Maleisië op vakantie geweest waardoor ik niet met een team kon meetrainen.
Het is wel zeker anders binnenkomen dan het eerste jaar, ik kende iedereen al en ik wist natuurlijk wat me te wachten stond. Heb eigenlijk de hele zomer uitgekeken om weer naar Mercyhurst te gaan.

Lars: De zomer was nagenoeg hetzelfde. Aangezien ik vroeg in mei terug in Nederland was ben ik al snel weer begonnen met werken. Ook  heb ik veel tijd gestopt in het revalideren van mijn sporthernia waaraan ik geopereerd was in Amerika net voor dat ik terug ging. Ik heb daarnaast nog een Eurotripje gemaakt met mijn vriendin die vanuit de VS was overgekomen voor dik 2 weken. Ik heb niet meer mee getraind met Wittenhorst aangezien ik al op 1 augustus terug vloog, maar heb wel hard voor mezelf getraind om fit aan het seizoen te kunnen beginnen. Op 1 augustus ben ik terug gevlogen en heb eerst een week in Florida vakantie gevierd met mijn vriendin om daarna nog een week voor mezelf te trainen voordat de voorbereiding startte.
Eenmaal hier went het wel weer snel allemaal. Het scheelt wel wat dat dit nu mijn tweede jaar is en ik nu weet hoe alles werkt dus het was wel iets anders binnenkomen. Daarnaast ken ik alle mensen hier nu ook en het was leuk om ze weer te zien.

 

 

 

Vorig jaar was het een bijzonder jaar voor jullie beiden. Mercyhurst werd regulier kampioen. Uiteindelijk konden de playoffs niet gewonnen worden waardoor de Nationals werden gemist. Urbana kende een uiterst sterk seizoen met een nationale ranking als ultiem succes. Hoe kijken jullie terug op vorig seizoen?
Thom: We waren erg blij met het winnen van het regulier kampioenschap maar toch was vorig seizoen ietwat teleurstellend vergeleken met de resultaten die het team de voorgaande jaren had behaald. Zo’n eerste seizoen is ook erg wennen voor nieuwe spelers heb ik ervaren. Pas na een aantal weken begon het pas beter te lopen, dat is in zo’n kort seizoen gewoon te laat. Die playoffs niet winnen was wel extra zuur, omdat het hier bij Mercyhurst werd gespeeld en we het gevoel hadden dat het er zeker in had gezeten.

 

 

 

Lars: Vorig seizoen was het beste jaar dat ons team ooit heeft gekend, dus het was mooi om daar onderdeel van te zijn. Dit jaar begint iedereen weer op nul en zullen we dus moeten bewijzen dat we geen ééndagsvlieg waren. We zijn sterk begonnen met twee overwinningen dit jaar maar morgen (7 september) spelen we weer tegen Charleston, de nummer 2 van het land. Hier kunnen we dus proberen om te laten zien dat we weer tegenstand kunnen bieden.

 

Wat zijn de doelstellingen voor dit seizoen?
Thom: De doelstelling voor dit jaar is de playoffs winnen en de nationals bereiken. Daarnaast wil ik er persoonlijk wel 10 inschieten dit seizoen.

Lars: De doelstelling is om bij de top 4 in de regio te komen, wat ons wederom een plek in de National Playoffs zal opleveren. Hiervoor zullen we 12 á 13 overwinningen (van de 16 wedstrijden) nodig hebben wat een enorm lastige opgave zal zijn. Daarnaast proberen we weer top 2 te eindigen in onze eigen competitie. Dit geeft ons een plaats in de playoffs voor het MEC toernooi waar naar we dit jaar ook een gooi willen doen. Mijn eigen doelstelling is om dit jaar zoveel mogelijk en goed te spelen en op mijn nieuwe positie (verdedigende middenvelder) gaat het tot dusver aardig. Ik heb beide wedstrijden 90 minuten op het veld gestaan.

 

 

 

De voorbereiding is in volle gang. Hoe staat het team er dit jaar voor?
Thom: We hebben weer een aantal nieuwe spelers, met maar liefst 12 freshmen. In het basiselftal staan nu vijf spelers die er vorig jaar niet waren. Hierdoor is het wennen voor iedereen maar dat heeft elk team wel. Tot nu toe hebben we een redelijke start met een winstpartij tegen Notre Dame College, waar we vorig jaar van verloren. Daartegenover staat wel het verlies tegen Charleston, gewoon een erg goede ploeg. Ik speel nu spits en dat bevalt wel.

Lars: We hebben een flink aantal spelers zien vertrekken. 2 van onze basisspelers waren in december al afgestudeerd en daarnaast hebben we nog 4 basisspelers verloren in de zomer. Onze complete voorhoede is verdwenen en daar voor in de plaats hebben we 2 Duitsers en een Fransman terug gekregen.
De resultaten tot nu toe zijn prima met 2 overwinningen (2-0 en 2-1). Morgen spelen we dus tegen Charleston en hier kunnen we ons echt meten en kijken of we progressie hebben geboekt vergeleken met vorig jaar. In de voorbereiding speelden we slecht en hebben we geen wedstrijd gewonnen en was het vooral zoeken naar een juiste formatie en tactiek, maar net als vorig jaar lijkt het erop dat we alles op een rijtje hebben op het juiste moment. Ik heb het idee dat we wel veel individuele kwaliteiten hebben verloren, maar hopelijk presteren we nog beter als een team dit jaar.
Ik speel zelf als verdedigende middenvelder in een 4-3-3 formatie met de punt naar achter. Dit bevalt me prima op dit moment en ik denk dat ik hier ook het beste tot mijn recht kom in het college voetbal hier.

 

Op dinsdag 13 september spelen jullie tegen elkaar. Hoe is het om aan de andere kant van de wereld tegen een van je beste vrienden te voetballen?
Thom: Toen het speelschema bekend werd was het wel het eerste waar ik naar keek. Het is zeker een speciale wedstrijd. Vorig jaar 0-1 verloren dus het is wel tijd voor revanche. Ik verwacht dat het wel weer gelijk op zal gaan maar dat wij dit keer met de overwinning naar huis gaan. Laten we het op een 1-2 gooien, dan mag Lars die ene wel maken.

 

 

 

Lars: Dat is natuurlijk super tof en uiteraard hebben we het er ook over gehad. We volgen elkaar ook op de voet en sturen elkaar berichtjes over hoe de wedstrijden verliepen. Vorig jaar ben ik met wat teamgenoten bij Thom op bezoek geweest en even later is hij hier langs gekomen met zijn makkers. De twee teams kennen elkaar dus goed en ik kijk erg uit naar de wedstrijd.
Ik hoop dat we dit jaar weer met de winst vandoor kunnen gaan, maar het zal weer moeilijk worden. Mercyhurst is sterk en hebben vorige week niet voor niets ook van Notre Dame gewonnen. We zullen dus weer alles uit de kast moeten halen om met een 1-0 overwinning aan de haal te gaan. Een voorspelling durf ik niet te geven.

 

Vorig jaar stonden jullie ook al tegenover elkaar. Destijds won Lars’ Urbana met 1-0 van Thom’s Mercyhurst. Hoe kijken jullie terug op deze wedstrijd?
Thom: Urbana won terecht vorig jaar in mijn ogen. Ze hadden een sterk team met een goede defensie, en vorig jaar een aantal creatieve spelers die het verschil maakten. Dit jaar zal dat ook wel weer zo zijn, dus het gaat zeer lastig worden.

Lars: Ik denk niet dat er een ploeg echt beter was. In deze wedstrijd heeft een individuele actie van een van onze aanvallers het verschil gemaakt. Ik denk dat een gelijkspel ook terecht was geweest, maar daar doen ze hier liever niet aan, haha. Zij kregen op het eind ook nog een rode kaart waardoor het voor ons iets makkelijker was om de wedstrijd uit te spelen.

 

 

 

Hoe gaan de activiteiten naast het voetbal?
Thom: Op school gaat alles goed. Alle punten zijn nog B+ of A, dat wil ik ook zo vasthouden. Naast de vakken die ik volg, loop ik nu stage bij het hoofdkantoor van Logistics Plus in het centrum van Erie. Heb het nu dus lekker druk. We zijn een hecht team en trekken ook veel met elkaar op buiten het voetbal. Dan komen ook de niet-voetballers erbij en is het altijd gezellig.
In de winter ga ik waarschijnlijk weer naar Midden-Amerika, dat beviel me vorig jaar erg goed. Misschien wel weer wat teamgenoten/vrienden opzoeken daar!

Lars: Op school gaat het prima. Het is veel werken en schrijven maar relatief eenvoudig waardoor de punten ook goed zijn. Daarnaast werk ik als manager van de Student Succes Center op de campus en zorg ik er mede voor dat studenten die moeite hebben met sommige vakken extra hulp aangeboden krijgen van onze huiswerkbegeleiders.
Daarnaast hebben we natuurlijk ook veel tijd over om rond te hangen met vrienden, voornamelijk teamgenoten. Ook probeer ik zoveel mogelijk Amerikaanse dingen te doen en dit lukt vrij aardig aangezien mijn vriendin Amerikaans is en mijn dus overal mee naar toe neemt. Ik probeer daarnaast zoveel mogelijk van het land te zien en ben in mijn eerste week dus naar Florida geweest met de auto en heb dus veel kunnen zien. Nu hebben we het wat drukker maar in het tweede semester probeer ik zeker weer wat te reizen.

KingsTalent wenst de twee vrienden een prettige wedstrijd vanavond!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.