Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

The road to America van Tess Okkerse

The road to America van Tess Okkerse

Tess Okkerse is een van de talenten die aankomende zomer de stap maakt naar de VS. Wij zijn benieuwd naar wie ze is, wat ze heeft moeten doen om de stap te realiseren en wat ze verwacht van sporten en studeren in de VS.

 

Hallo Tess, je bent een van onze talenten die de stap gaat zetten naar de VS aankomende zomer. Kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan wat doe je voor sport en waar heb je gespeeld?

Ik ben Tess Okkerse, 17 jaar op dit moment en ik kom uit Gouda, ook wel bekend als ‘the city of cheese’. Dit seizoen wordt mijn 10e jaar als keepster op het hockeyveld. Ik heb mijn passie voor het keepen gevonden in de MD1 van GMHC. Op deze club heb ik mezelf ontwikkeld tot aan het seizoen 2015/2016, tot al mijn harde werken werd beloond. Ik heb tijdens dit seizoen mee mogen trainen met het meisjesteam Nederlands B, waar ik super veel ervaring heb opgedaan en veel heb geleerd. Door dit zetje in de rug heb ik een stapje hogerop gezet. Ik heb de transfer gemaakt naar de MB1 van NHC de IJssel. In dat seizoen hebben ik en mijn nieuwe teamgenoten keihard gewerkt aan ons hockey spel waardoor wij het seizoen daarna met de MA1 de Super A competitie hebben gehaald. Het was super gaaf om landelijk op zo’n hoog niveau te spelen en tegen zoveel mooie teams te mogen spelen zoals SCHC MA1.

Hoe ben je erbij gekomen om je studie te gaan combineren met topsport in de VS? En wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurt om dit te realiseren?

Ik hield tijdens het zoeken naar een geschikte studie altijd het hockey in mijn achterhoofd. De studie ging voor, maar als ik er een leuk team naast kon hebben en lekker hockey kon spelen, zou ik dat zeker gaan doen! Ik zocht dus steeds naar een goede combi tussen de studie in hockey, maar Amerika had ik nooit gedacht…

Het begon eigenlijk allemaal met een post van KingsTalent wat ik zag op instagram, waardoor ik besloot me aan te melden! Na een gesprek met Han over de telefoon en een gesprek met Paul in Gemert over zijn ervaringen met het studeren en sporten in the States werden ik en mijn ouders steeds enthousiaster. Uiteindelijk besloten we om samen met KingsTalent het avontuur aan te gaan en vanaf toen is het heel snel gegaan. Mijn vader heeft wedstrijden en trainingen gefilmd en ik heb samen met Han een profielpagina aangemaakt met alles erop en eraan. Toen uiteindelijk het filmpje af was, was de eerste universiteit al snel geïnteresseerd! Toen kwam het wel heel dichtbij hoor! Ik had mijn eerste skype gesprek gehad, wat ik heel spannend vond maar uiteindelijk wel heel leuk was.

In de meivakantie ben ik met mijn ouders naar New York gegaan om het Amerikaanse sfeertje te proeven en om alvast te wennen aan het idee om daar te gaan studeren. We hebben ook een universiteit bezocht om een keer een echte campus te zien, en ik werd alleen maar enthousiaster! Met al dit enthousiasme heb ik dan ook mijn SAT test gedaan, de belangrijkste test voor een Amerikaanse- of internationale high school student. Hier heb ik, waar ik zeer trots op ben, een hele goede score neergezet!

Ook tijdens de showcase in December heb ik mezelf in the picture gespeeld bij een aantal scholen.

Ik heb nog enkele andere contacten gehad met geïnteresseerde universiteiten, maar uiteindelijk was het Towson University dat hét gevoel had waar ik naar zocht. Ik heb een aantal skype gesprekken gehad met de coaches van het fieldhockey team en één van de speelsters leidde me rond over de campus en vertelde van alles over het team. Al deze dingen bij elkaar gaven mij en mijn ouders het vertrouwen dat deze school mij een hele goede combinatie tussen een goede studie en hockey kon bieden!

Op dit moment ben ik druk bezig met het aanvragen van mijn visum, dat een hoop administratief werk met zich meebrengt, maar gelukkig helpt King Talent daar goed bij! 🙂

 

Wat kun je ons vertellen over je toekomstige team en universiteit? Heb je al contact met de coach of teamgenoten en wat voor opleiding ga je volgen?

Ik ga dus topsport en studeren combineren aan de Towson university, gelegen in de stad Towson, een soort voorstadje van Baltimore in Maryland. De universiteit bestaat uit 23.000 leerlingen verspreid over een campus van 25 km2 . Op dit moment wordt een groot deel van de campus vernieuwd, er komt bijvoorbeeld een super grote nieuwe food hall en de nieuwe gym is net geopend. Daarbij is het allerleukste dat het fieldhockey team net een nieuwe waterveld heeft gekregen, die op dit moment wordt ingespeeld. Zoals mijn toekomstige coaches zeggen: “You’re coming in at exactly the right time” 🙂

Tot nu toe heb ik een aantal skype gesprekken met de coaches gehad, en inmiddels heb ik wekelijks contact met de coach over hun oefenwedstrijden, het programma voor volgend jaar en alle dingen die nog geregeld moeten worden. Ook heeft een van de teamgenoten mij rondgeleid over de campus, waar ze onder andere de kleedkamers (wow zo mooi) en het veld heeft laten zien. Aankomende week is ook mijn eerste skype gesprek met mijn roommate, super spannend!

Voor mijn studie heb ik de richting Information studies gekozen, waar ik de ‘interface design’ studie ga volgen. Dit houdt in het ontwerpen van interfaces zoals sites. Het leuke vind ik dat ik naast deze studie nog allemaal andere vakken kan gaan volgen. Zo heb ik gebarentaal altijd heel interessant gevonden, en kan ik dat nu ook echt gaan leren!

Tess ben je jezelf aan het voorbereiden op de stap naar Amerika zoals extra trainen in de gym? Zo ja, wat doe je als voorbereiding?

Het is algemeen bekend dat je als keepster stiekem toch een iets mindere conditie hebt dan je teamgenoten in het veld. In Nederland kom je hier nog wel mee weg, maar in Amerika is er geen excuus. Ik merkte dus al, na een paar filmpjes te hebben gezien van de fieldhockey teams, dat ik keihard moest gaan werken aan mijn conditie en bovenal mijn kracht. Ik zit nu 3x per week in de sportschool samen met een personal trainer, die mij helpt om topfit te worden. Ik heb bijvoorbeeld zelf nog nooit met gewichten gewerkt, terwijl dat een van grootste tijdsbestedingen is in Amerika. Die technieken moet ik onder de knie krijgen en ook gewoon ervaring krijgen in de gym. Ik merk veel vooruitgang en kan niet wachten om samen met het team in de sportschool te staan.

In Nederland is de reistijd naar een uitwedstrijd maximaal 3 uur, in de VS is dit veel meer. Weet je al waar je gaat spelen en hoe je hier naartoe gaat?

Vorig jaar heb ik dus met mijn team in de Super A gespeeld. Toen hebben we onder andere tegen Venlo en Maastricht gespeeld, dat was wel 2 uur tot 3 uur rijden! Dat voelde al als een lange reis, maar in Amerika is het inderdaad nog een stukje verder rijden. Towson speelt in de CAA, waar we onder andere tegen Delaware en Drexel spelen. Northeastern lijkt het verste weg, dit is ruim 7 uur rijden. Het team heeft een eigen ‘Tiger’ team bus waarmee we ons gaan verplaatsen. Voor de rest zullen we ook vaak gaan vliegen naar onze uit wedstrijden. Zo gaan we in de aller eerste week op trainingsstage naar Texas!

 

Het is heel normaal om met meiden in het team te zitten uit verschillende landen. Welke nationaliteiten komen er voor in jou team?

Je zult het niet geloven maar het Towson field hockey program bestaat alléén uit Amerikanen! De meeste komen ook nog eens uit dezelfde staat. Ik ben dus de eerste international die binnenkomt bij het team. Dit klinkt natuurlijk een beetje eng want je hebt geen terugval positie waar je even kan vragen wat ‘dat ene woord’ ook alweer is in het Engels, maar ik vind het juist een super leuke uitdaging! Mijn roommate is ook een Amerikaanse, dus mijn Engels zal snel vooruitgaan. Ik houd ook in mijn hoofd dat de teamgenoten, ook al zijn ze Amerikaans, ook gewoon 3 uur of meer rijden van huis wonen. Zij zijn ook ver van huis, dus we zitten allemaal in hetzelfde schuitje 🙂

Tess field hockey is niet de grootste sport in Amerika, ben je ook geïnteresseerd in andere Amerikaanse sporten zoals basketbal of honkbal?

Ik zou zo graag een keertje een echte ice hockey wedstrijd meemaken! Thuis neem ik in de winter vaak een bal en een stick mee het ijs op, maar kan zeker niet zo goed hockeyen op het ijs dan die prof spelers in Amerika. Towson heeft een eigen women’s ice hockey en men’s ice hockey team, dus ik ben super excited om een keer te gaan kijken naar de wedstrijden!

Je hoort vast wel eens dat keepers een beetje gek zijn, heb jij rituelen die je doet voordat je begint aan een wedstrijd en zo ja wat zijn deze?

Haha ik ben zeker een beetje gek. Maar dat is niet alleen omdat ik een keepster ben 🙂 Naast een vaste warming up en het inspelen heb ik niet een vast ritueel. Wel sla ik voor de wedstrijd, als iedereen eenmaal klaar staat, 3 keer op mijn legguards en schreeuw ik op mijn aller hardste over het veld “concentratie!”, om mijn team nog net iets scherper te maken. Ik moet nog even goed gaan oefenen op “concentration!” bedenk ik me nu!

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt en heb je al plannen om iets toeristisch te gaan doen wanneer je daar bent?

Ik vertrek samen met mijn ouders op 20 juli naar de westkust, om daar een rondreis te maken langs Las Vegas, San Francisco en ook Silicon Valley, waar ik als technische-snufjes-fanaat al een lange tijd heen wil. In Los Angeles gaan we onder andere Universal Studios bezoeken en vooral wennen aan de Amerikaanse cultuur. Uiteindelijk moet ik rond 3 augustus intrekken in mijn klein appartementje, en gaat 8 augustus het pre-season echt beginnen en neem ik afscheid van mijn ouders! Op 26 augustus beginnen de lessen, en start het echte campus leven.

Tess ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd en tot slot wil ik je vragen wat je wilt zeggen tegen toekomstig student-athlete’s die nog twijfelen over de stap naar Amerika.

Deze spannende overstap gaat je zoveel brengen: Nieuwe internationale contacten, vrienden voor het leven, een mooi diploma en ook een boost in je Engels. En wat is nou beter dan een mooi diploma halen terwijl je ondertussen onderdeel bent van een professioneel hockeyteam!

Ken je het motto van Nike? ‘Just do it’. Vertaal het naar het Nederlands en je krijgt ‘doe het gewoon’. Draai dat om en je krijgt ‘Gewoon doen’. Dat is dan ook het advies wat ik aan iedereen wil geven die nog twijfelt aan de overstap naar Amerika! Gewoon doen!

Wil jij net als Tess en onze andere talenten de stap maken naar Amerika en topsport combineren met een studie aan een van de beste universiteiten van de wereld? Schrijf je in!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.