Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Interview met Marvin van der Made: doelpuntenmachine van de Cumberland Patriots

Interview met Marvin van der Made: doelpuntenmachine van de Cumberland Patriots

De meeste lezers zullen Marvin inmiddels wel kennen. Marvin van der Made heeft dit seizoen al twee awards binnengesleept en vorig jaar ook al heel wat goals gemaakt voor het team van de University of The Cumberlands. De lange aanvaller zit inmiddels in zijn tweede jaar in Williamsburg, Kentucky en wij vroegen hem hoe het leven daar bevalt. 

 

De eerste vraag is een beetje een retorische vraag. Heb je het naar je zin in Amerika?
Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Je komt natuurlijk in een hele ander cultuur terecht, dus dat is natuurlijk wel wennen. Maar ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik sta iedere dag op het veld om te trainen, ik kan veel de sportschool in om met goede begeleiding beter en sterker te worden, mijn studie is daar ook prima omheen gebouwd, en ik heb genoeg tijd om met teamgenoten leuke dingen te doen omdat iedereen dicht bij elkaar woont.

Je draait sportief natuurlijk vrij goed weer dit seizoen, maar wat is je sportieve hoogtepunt individueel tot nu toe tijdens je verblijf en waarom?
Vind ik moeilijk om te zeggen. Ik heb er meerdere hoogtepunten die allemaal even veel waard zijn eigenlijk. Ik vond mijn eerste player of the week award heel mooi, omdat die gebaseerd was op mijn eerste twee wedstrijden hier. Ik vond het heel mooi om als All-American benoemd te worden. Ik heb deze zomer echt hele mooie momenten meegemaakt in de USL2 bij Tri-Cities FC waarbij ik de 2-1 maakte in de 86e minuut voor het oog van meer dan 3500 supporters in een wedstrijd die we met 3-1 wonnen vervolgens. Deze week was echt heel mooi omdat ik voor het eerst national player of the week ben geweest, dus naast beste speler in de competitie ook over het hele land. Maar ook de wedstrijden afgelopen seizoen die mijn ouders hier hebben bekeken toen ze op visite kwamen zijn mij heel veel waard, dat vond ik echt schitterend. Zeker om dan als vanouds na de wedstrijd te praten over de wedstrijd en noem het maar op.

 

Wat is het sportieve hoogtepunt met je team?
We zitten momenteel in een proces met het team waarbij het team de komende jaren graag naar de nationals wil gaan. Afgelopen seizoen verloren we helaas de eerste play-off wedstrijd al en hebben we dat niet kunnen behalen, vandaar dat die motivatie dit jaar des te meer is om dat te bereiken. Ik denk dat het feit dat wij voor het eerst sinds hele lange tijd weer punten kregen om gerankt te worden en van diverse goede teams hebben gewonnen tot veel hoogtepunten afgelopen seizoen heeft geleid. Maar persoonlijk wil ik meer bereiken en ik hoop dat in mijn laatste seizoen hier te doen.

Een aantal vragen over je team. Heb je meerdere nationaliteiten in je team en merk je daarin cultuurverschillen? Zo ja kan je is een voorbeeld geven?
Ik merk wel veel cultuurverschillen inderdaad. Gewoon de manier hoe mensen naar het leven kijken of de manier hoe bepaalde mensen hebben geleefd voordat ze hier naartoe komen verschilt enorm. Ik realiseer me een heel stuk beter hoe ongekend goed wij het in Europa en zeker in Nederland het hebben waarbij alles goed is geregeld en iedereen de kans heeft om een goed en veilig bestaan te leiden. Ik heb teamgenoten uit diverse landen die toch wel dingen hebben meegemaakt of uit gebieden komen waar dingen gebeuren die wij ons niet voor kunnen stellen. En hoe triest die verhalen ook zijn, het is goed om er bij stil te staan en van andere culturen te leren.
Ook op het gebied van mentaliteit, speelstijlen en kennis zie je vaak wel een groot verschil. Jongens uit bepaalde landen zijn vaak iets minder zakelijk in hun spel maar kunnen bijvoorbeeld alles met een bal, zeker in die kleine spelletjes die je meestal doet voor een warming-up sta je echt af en toe te kijken vol verbazing en hier leer je zelf ook van. Het is ook altijd wel grappig als er nieuwe teamgenoten bijkomen die de taal nog niet kennen en de eerste maanden geen idee hebben wat er om hun heen gebeurd. Vaak zegt de trainer bijvoorbeeld na een oefening dat we de witte pionnen moeten oppakken en de gele moeten laten liggen voor de volgende oefening. Dan ben ik altijd wel kinderachtig genoeg om in het Spaans aan een van die gasten uit te leggen dat ze die gele pionnen van het veld af moeten halen, vindt de trainer alleen vaak minder…

Wie is je gekste teamgenoot en waarom?
Ik denk dat Serviërs en Kroaten wel de gekste zijn. Ik heb nu met 4 verschillende gespeeld en ik moet zeggen dat ik met die wel de meest bizarre dingen heb meegemaakt. Dat zijn echt geweldige gasten. Het gevoel voor humor, de manier van voetballen en de mentaliteit is echt lachen.

Wat zou je mee willen geven aan de studenten die nog twijfelen om te gaan sporten en studeren in Amerika?
Ik zou het vooral doen. Op ieder aspect is het een verrijking voor je leven. Zowel voor nu als voor je toekomst. Ik heb geen teamgenoot hier gezien die er op achteruit is gegaan.

Wat gaf voor jou de definitieve doorslag om het avontuur aan te gaan?
Ik denk toch het totaalplaatje van de scholarship die ik kreeg, het vertrouwen van de trainer en hoe alles hier op de universiteit is geregeld. Ik denk dat onze universiteit echt alles ongekend goed regeld om alles uit je carrière te halen. Zowel sportief als academisch.

Wat staat er nog op je bucketlist om te doen in Amerika?
Ik wil heel graag een wedstrijd van UCLA in bijwonen(Football), puur omdat ik American Football in de NCAA echt leuk vind om te zien en de universiteit tevens in een geweldig gebied zich bevindt. Ik zou ook heel graag nog meer willen bereiken als een voetballer hier, ik heb het tot dusver goed gedaan en hoop dat we met het team en persoonlijk daar verder stappen in kan maken. Wie weet waar het schip dan strandt.

 

Marvin, veel succes nog met het bereiken van je doelen dit seizoen met je team! We blijven je op de voet volgen en we zien de eerstvolgende award wel verschijnen!

Wil je meer content over Marvin of andere talenten zien? Bekijk eens onze Instagram voor meer dagelijkse updates! @kingstalentnl

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.