Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

”Ik word hier eigenlijk gewoon al behandelt als een professionele atleet” – Jorre van Beek

”Ik word hier eigenlijk gewoon al behandelt als een professionele atleet” – Jorre van Beek

Jorre van Beek heeft onlangs zijn familie en vrienden achtergelaten voor het sportgekke Amerika. Wij spraken de basketballer over zijn overstap naar Kean University!

Allereerst, hoe is het met je? Wanneer ben je in Amerika geland en hoe bevalt het leven in New Jersey tot nu toe?

Het gaat goed. Ik moet nog steeds wel een beetje wennen aan de afstand tussen familie, vrienden en mijn vriendin, maar het is nu al echt een hele vette ervaring. Ik ben op 28 augustus aangekomen, dus ik ben hier nu iets langer dan een week. Het leven in New Jersey bevalt me wel, de mensen zijn erg vriendelijk en New York City ligt om de hoek.

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan sporten en studeren in Amerika? Wat heeft KingsTalent hier voor rol ingespeeld?

Ik heb altijd al een fascinatie gehad met de Amerikaanse cultuur. Ik heb van jongs af aan altijd al gezegd dat ik wil wonen in Amerika. Toen ik begon met basketballen toen ik 13 was, legde ik al snel de link dat college basketbal een weg voor mij zou kunnen zijn om de twee te combineren. In 2021 zagen mijn ouders op het nieuws een item over KingsTalent. Ik raakte geïnteresseerd en meldde mij vervolgens aan. KingsTalent heeft mij begeleid in het vinden van een juiste universiteit en tijdens dit proces is er goed contact onderhouden, er was altijd een helpende hand van KingsTalent waar nodig.

Hoe heb je het gehele traject met KingsTalent ervaren?

Ik heb het traject met KingsTalent als fijn en behulpzaam ervaren. Iedere keer dat ik vragen had of ergens vast liep, kreeg ik vaak binnen een paar minuten na het stellen van een vraag een concreet antwoord waar ik iets mee kon. KingsTalent heeft mij ook in contact gebracht met meerdere scholen. Dit vond ik fijn, aangezien ik dus echt een keuze had om te maken en dus niet maar gewoon moest gaan voor wat er was.

Hoe reageerde je omgeving toen je met het grote nieuws kwam?

Mijn omgeving reageerde niet echt geschokt, dit plan zat eigenlijk al een hele tijd in mijn hoofd. Ik heb nooit gesproken over studeren in Nederland, eigenlijk helemaal niet over een plan B. Familie, vrienden en mijn vriendin vonden het spannend voor mij, ook waren er veel mensen geïnteresseerd. Voornamelijk de laatste paar weken werd er over weinig anders gesproken dan de grote stap, het medeleven van mijn omgeving vond ik erg leuk en bijzonder.

Waarom heb je uiteindelijk voor Kean University gekozen en ben je tot nu toe blij met deze keuze?

Ik heb gekozen voor Kean, omdat het basketbalprogramma van de school erg goed is. De faciliteiten hier zijn geweldig voor sporters. Zo geweldig, dat er dit jaar meerdere transfers van hogere college niveaus liever hier komen spelen dan elders. Ook speelt het team in een sterke competitie, we spelen bijvoorbeeld tegen het team van Princeton dit jaar. Los van het sporten heeft de universiteit ook veel studies om uit te kiezen en ligt het om de hoek van New York City. Tot nu toe ben ik zeker blij met deze keuze, ik denk dat ik niet echt in een betere situatie terecht had kunnen komen.

Is sporten en studeren goed te combineren? Houd je nog vrije tijd over?

Ik kan nu nog moeilijk zeggen of sporten en studeren goed te combineren valt, ons seizoen begint officieel pas op 15 oktober. We hebben dan 6 dagen per week training en 2 keer per week een wedstrijd. Ik denk dat het wel een uitdaging zal worden, maar te doen zal zijn, aangezien het schoolwerk mij reuze mee valt (tot nu toe).

Wat is voor jou het grote verschil tussen sporten en studeren in Nederland en Amerika?

Het grote verschil is voor mij hoe serieus alles hier wordt genomen. Ik krijg hier in de kleedkamer mijn eigen kluisje met naamplaatje, iedere training en wedstrijd wordt mijn kleding gewassen en opgehangen voor mij en de spelersbus rijdt het team overal naartoe. Dan te bedenken dat ik een paar maanden geleden in Nederland nog gewoon mijn eigen tenue thuis moest wassen en zelf naar de wedstrijden reed. Ik word hier eigenlijk gewoon al behandelt als een professionele atleet.

Wat hoop je uit dit grote avontuur te halen/leren?

Ik mis soms wel het gemak van thuis zijn, mijn familie, vrienden en vriendin gewoon snel even opzoeken. Ik zou eigenlijk niet per se weten wat ik niet mis aan Nederland, het is niet alsof ik blij ben dat ik ergens vanaf ben. Ik wil gewoon de ervaring van basketballen op hoog niveau meemaken. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat met hard werken daaruit nog een carrière uit zou kunnen voortvloeien.

Dit is alweer de laatste vraag. Wat wil jij meegeven aan studenten die twijfelen om het avontuur in Amerika aan te gaan? Zou je de combinatie van sporten en studeren in Amerika aanraden aan anderen?

Wat ik wil meegeven aan studenten die twijfelen, is dat je het gewoon moet proberen. Ik heb zelf kort van tevoren ook nog veel getwijfeld, maar uiteindelijk leek het proberen mij de juiste keuze. Je kan altijd nog naar huis als het je niet bevalt. Als je het uiteindelijk niet probeert en je zit over 20 jaar met een welvaartsbuikje op de bank, zal je je waarschijnlijk alleen nog maar afvragen hoe het had kunnen zijn.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.