Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“Gewoon doen, het is een onvergetelijke ervaring!” – Interview met Joost Meijs

“Gewoon doen, het is een onvergetelijke ervaring!” – Interview met Joost Meijs

Afgelopen zomer vertrok hockeyster Julia Meijs naar East Stroudsburg University om daar te gaan hockeyen. Wij spraken haar vader, Joost Meijs, over het avontuur van Julia en haar gezin!

Hoe is Julia op het idee gekomen om sport en studie te gaan combineren in Amerika? Wat was uw reactie hierop?

Julia is een fanatieke hockeyspeelster. Ze speelde hier in Hilversum altijd met heel veel plezier en dan op het hoogste of één na hoogste niveau. Toen ze in de laatste jaren van het VWO zat, zag ze voorbeelden van meisjes hier uit de omgeving die naar de USA gingen voor de combinatie studie en hockey. Dat heeft haar geïnspireerd. En wij hebben dat toegejuicht.

Hoe heeft u het gehele traject ervaren wat uw dochter met KingsTalent heeft afgelegd? In hoeverre bent u hierbij betrokken geweest?

We zijn daar nauw bij betrokken geweest. Het is tenslotte een echt avontuur en daar wil je met haar in meedenken en haar steunen. Het traject met KingsTalent is goed georganiseerd en de contacten waren top. Ook bij het aanvragen van het visum, wat een hele toer is.

Hoe is het voor u om een langere periode afscheid te moeten nemen van Julia?

Dat is best een stap, maar we zien dat ze het ontzettend naar haar zin heeft. Wat geruststellend werkt is natuurlijk het feit dat ze in een geoliede machine terecht kwam. Er is daar structuur, een (stevig) dagritme, goede begeleiding, woonruimte op de campus én een hele leuke groep teamgenoten, inclusief 3 andere meiden uit Nederland. Dat helpt allemaal om snel te wennen. We hebben haar in augustus naar ESU weggebracht, dat was erg leuk om te doen, om alles daar te zien en ervaren. En met Kerst komt ze alweer een aantal weken naar huis. Nu is het veel facetimen en dat werkt prima.

Wat is voor Julia de reden geweest om voor East Stroudsburg University te kiezen?

Ze was onder de indruk van de professionaliteit van alles wat ze zag in de oriënterende contacten. En die contacten waren bovendien heel prettig en warm. Dat gekoppeld aan het feit dat ESU meespeelt in de top van NCAA Division II, maakte de keuze best eenvoudig.

Zijn er voor Julia haar vertrek bepaalde doelen gesteld samen of is hier niet specifiek over nagedacht?

Nee, we hebben met haar geen doelen gesteld. Ja misschien dit doel: ga genieten, pak het serieus op en dan volgt de rest normaal gesproken vanzelf! Het zijn hele mooie stappen die ze daar nu zet in haar ontwikkeling, mooi om dat te zien, ook al is dat van een afstand.

Julia is met East Stroudsburg nog altijd ongeslagen. Hoe volgt u deze wedstrijden van uw dochter?

De wedstrijden worden gestreamd en dat kan je natuurlijk hier koppelen aan je grote TV. Levensgroot in de huiskamer. Mooi om dat te zien. Het tijdverschil bedraagt 6 uur, dus dat thuis kijken valt vaak wel in te passen.

Wat mist u het meest aan uw dochter nu ze niet meer in Nederland is?

Julia is de jongste van drie. We hebben nu geen kinderen meer thuis en dat maakt dat het flink stiller is geworden, ook met aanloop van vrienden en vriendinnen. Maar dat was ook zo geweest als ze in Nederland was gebleven, want dan was ze waarschijnlijk op kamers gegaan.

Heeft u al een reis naar Amerika gepland staan om uw dochter te bezoeken?

Dat wordt of eind oktober of eind februari. Omdat we haar hebben weggebracht en van haar coach daar een ruime rondleiding hebben gehad, weten we goed waar ze zit en hoe het daar werkt. Dat is geruststellend dus dat hoeft géén reden te zijn om haar heel snel op te zoeken. We gaan het zien.

Tot slot, heeft u nog tips voor studenten en/of ouders die een stap richting Amerika overwegen?

Voor Julia waren de videogesprekken met de verschillende universiteiten allesbepalend. Vooral de contacten met een Nederlands meisje dat al bij ESU zit, waren heel belangrijk. Dan leer je de ins en outs kennen. En één tip om stress te voorkomen: begin zo snel mogelijk met de visumaanvraag. En verder: gewoon doen, het is een onvergetelijke ervaring! Nu al.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.