Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen – Twan Verweij (Carson-Newman University)

Even voorstellen – Twan Verweij (Carson-Newman University)

 

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Twan Verweij een handtekening onder zijn contract bij Carson-Newman University uit Jefferson City, Tennessee. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Twan, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

 

Twan, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Twan Verweij, ik ben 22 jaar oud en geboren in Utrecht. Ik woon nog steeds bij mijn ouders in De Meern en heb twee broers (30 en 33) en een zus (27). Allebei mijn broers hebben het profvoetbal gehaald (NEC en FC Oss) en ook mijn zus is zeer sportief aangelegd. Mijn ouders werk(t)en beiden in het onderwijs en inmiddels zijn ook mijn broers voor de klas gaan staan. Mijn zus doet iets heel anders, zij werkt als Production Designer bij films en series.

Deze maand heb ik mijn Bachelor Bouwkunde afgerond aan de Technische Universiteit Eindhoven, in de richting van Vastgoed & Stedenbouw. Ik heb voor deze combinatie gekozen aangezien ik zeer geïnteresseerd ben in het oplossen van vraagstukken in een bestaande (stedelijke) omgeving. Het herinrichten/renoveren van gebieden en gebouwen is iets wat ik later graag zou willen doen.

Deze zomer zal ik vertrekken naar de Carson-Newman University in Jefferson City, Tennessee. Dit is een zeer ambitieuze universiteit die met hun college sports uitkomt in de South Atlantic Conference, op het tweede niveau van Amerika.
Omdat het gehele proces relatief snel is verlopen, ben ik zo goed als klaar om te gaan! Al moet ik toch nog even wachten tot augustus..

 

 

 

Waar speel je op dit moment?
Vanaf jongs af aan speel ik al bij VV De Meern en ik heb deze club zien groeien van een echt dorpscluppie tot één van de grootste voetbalverenigingen van het land. Momenteel maak ik deel uit van de Zondag 1, spelend in de Hoofdklasse A; waarmee we hard proberen uit de degradatiezone te blijven.

In de E1 besloot ik om keeper te worden, omdat ik het mij toen gaaf leek om bijvoorbeeld penalty’s te stoppen en daarmee mijn team te behoeden van een tegengoal. Dat ik uiteindelijk twee meter lang ben geworden heeft er mede voor gezorgd dat ik het zo ver heb geschopt -om maar in voetbaltermen te spreken-.

 

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Vorig jaar ben ik via mijn toenmalige teamgenoot Jurren van der Gun in contact gekomen met KingsTalent. Vroeger heb ik er wel eens over nagedacht hoe gaaf het zou zijn om een dergelijk avontuur te beleven en ik besefte: dit was mijn kans om dit te realiseren. Ik ging mezelf meteen verdiepen in het proces en ben direct wedstrijden gaan filmen.

Na mij te hebben aangemeld bij KingsTalent, ging het heel snel. Toen het eindfilmpje (een compilatie van wedstrijdfragmenten) door KingsTalent online werd gezet, had ik binnen één dag al contact met de coach van Carson-Newman. Hij maakte gelijk duidelijk dat hij mij graag wilde toevoegen aan het programma van de universiteit. Er was ook contact met andere universiteiten, maar aangezien Carson-Newman veel vertrouwen toonde, was de keuze voor mij snel gemaakt.

Voordat ik officieel kon worden aangenomen, moesten er nog wel wat dingen gebeuren. Zo moest ik onder andere een TOEFL-test maken, om te laten zien hoe goed mijn Engelse taalvaardigheid is. Dit ging gelukkig erg goed. Ook was het belangrijk dat ik mijn bachelor zo snel mogelijk zou afronden, want hierdoor ben ik langer speelgerechtigd in Amerika (dit hangt af van je studiejaren in Nederland). Dit gaf mij de motivatie om 5 extra vakken af te ronden in een half jaar tijd; iets waar ik nog steeds erg trots op ben.

 

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Ik heb louter positieve reacties gekregen op het nieuws, dit was eigenlijk wel heel leuk. Natuurlijk vindt mijn moeder het wel erg spannend, maar ze gunt het mij van harte. Gelukkig houdt mijn vriendin ook erg van Amerika, waardoor ze hopelijk vaak op bezoek komt. Ook vrienden en familie maakten gelijk plannen om langs te komen en mijn vader grapte: ‘Ik kom alleen de thuiswedstrijden hoor! Die uitwedstrijden zijn véél te ver.’

Het zal de eerste keer zijn dat ik op mezelf woon, en dat bijna 7000 km verder weg is zeker wel spannend. Gelukkig leven we in het tijdperk van Skype en zal ik dus veel contact houden met het thuisfront. Daarnaast ben ik ook van plan filmpjes te maken van mijn tijd daar, zodat ook anderen een indruk kunnen krijgen van mijn avonturen in de States.

 

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
De Amerikaanse drive tot succes spreekt mij zeker aan; alles staat in het teken van goed presteren. Daarom zijn de faciliteiten ook erg goed, waardoor je jezelf volledig kan focussen op je studie en het voetbal. Het lijkt mij daarbij ook zeer gaaf om onderdeel uit te maken van een hecht team, dat samen naar school gaat en samen op het veld staat.

Via Jurren en andere jongens die dit jaar al de overstap hebben gemaakt, lees ik hoe gaaf het leven in de Verenigde Staten is. Dit geeft mij alleen nog maar meer zin om te gaan!

 

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
De Carson-Newman University bestaat al sinds 1851 en telt momenteel iets meer dan 2500 studenten. De universiteit is gevestigd in het kleine plaatsje Jefferson City, aan de rand van de Smoky Mountains. De omgeving is erg mooi en staat op het lijstje van vele reisorganisaties; zo las ik op het internet. Via een toekomstige teamgenoot kreeg ik te horen dat de naastgelegen stad Knoxville erg leuk is om naartoe te gaan.

Ik ga in Jefferson City de Master in Business Administration doen; te vergelijken met wat hier Bedrijfskunde is. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel op de richting van mijn bachelor, maar er zijn toch zeker veel raakvlakken. Zo zijn aspecten als communicatie, marketing en ondernemerschap ook in mijn bachelor vaak naar voren gekomen. Doormiddel van deze Master kan ik mezelf hier nog verder in specialiseren.

Ik zal gaan wonen in een appartement vlakbij de campus, gedeeld met 1 of 3 teamgenoten. Wonen in een appartement geeft wat meer luxe en vrijheid dan wonen op de campus zelf, en dit vind ik een prettige gedachte. Omdat ik alleen op maandag college heb, zal er hopelijk genoeg tijd zijn om de buurt te verkennen.

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
De ambities van de school spreken mij enorm aan. Dit jaar ging het op het gebied van voetbal wat minder, maar volgend jaar willen ze zeker (weer) gaan strijden voor het kampioenschap. Ik hoop daar zeker mijn steentje aan bij te kunnen dragen en zal daarom hard trainen om de concurrentie voor te zijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we door kunnen stoten naar de nationals, maar hoe groot die kans is weet ik niet.

 

 

 

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
De exacte reisdata weet ik nog niet, maar begin augustus zullen we gaan beginnen met de voorbereiding op het voetbalseizoen. In die periode heb ik genoeg tijd om mij te settelen, voordat het schooljaar begint op de 28e van diezelfde maand.

 

Het is nog ongeveer 6 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Ik vind het enorm belangrijk dat ik 100% fit zal arriveren in Amerika en ga daarom naast mijn reguliere voetbaltraining ook regelmatig fitnessen. De trainingsintensiteit ligt in Amerika een stuk hoger, dus daar moet ik goed op zijn voorbereid.

Verder hoef ik eigenlijk alleen nog maar mijn visum te regelen, maar dit kan pas een paar maanden van tevoren. Tot die tijd houd ik mezelf vooral bezig met werken en voetballen, al kan ik eigenlijk niet wachten tot aankomende zomer!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.