Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even Voorstellen … Jasper Moonen (Central Methodist Univeristy)

Even Voorstellen … Jasper Moonen (Central Methodist Univeristy)

 

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Jasper Moonen een handtekening onder zijn contract bij Central Methodist University uit Fayette, Missouri. De tijd vliegt, want hij zit nu alweer ruim een maand in Amerika. Maar wie is Jasper Moonen, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem terug op zijn bliksem transfer deze winter en vooruit.

 

Jasper, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Mijn naam is Jasper Moonen, ik ben 21 jaar en ik kom uit Valkenburg, in Zuid-Limburg. Ik woonde hier met mijn ouders, broertje en 2 hondjes. Ik heb het VWO afgerond op het Porta Mosana College in Maastricht, maar daarna stond mijn academische ontwikkeling een beetje stil. Omdat ik nog niet wist wat ik precies wilde doen na mijn VWO, ben ik aan het werken geslagen, totdat Kingstalent op mijn pad kwam. Op dit moment woon ik in een huis in Fayette, Missouri, met een Colombiaanse en Venezolaanse teamgenoot. We wonen op de campus op loopafstand van alle faciliteiten en gebouwen.

 

 

 

Waar speel je op dit moment?
Ik heb jarenlang bij SV Meerssen gevoetbald. In de jeugd speelden we in de 4e en 3e divisie en was ik als aanvaller verantwoordelijk voor de doelpunten. Na 2 seizoenen in het eerste elftal (1e klasse) heb ik afgelopen zomer de overstap gemaakt naar GSV’28, om vervolgens in januari de overstap naar Central Methodist University te maken. Met de ‘Eagles’ komen we uit in de NAIA Heart of America Conference. Helaas duurt het nog tot eind augustus voor de eerste echte competitiewedstrijd, want dan begint het seizoen pas. Op het moment zitten we in ‘Spring Season’, ter voorbereiding op het seizoen dat in Augustus start.

 

 

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Mijn vader maakt al jaren filmpjes van de voetbalwedstrijden van mij en mijn broertje, en zet deze op youtube. Hierdoor is hij een keer door Kingstalent gevraagd om hun showcase te filmen, en zo ben ik voor het eerst met Kingstalent in contact gekomen. Ik heb er goed over nagedacht, en toen besloten om het avontuur aan te gaan. Na mijn aanmelding, een eigen pagina met een filmpje begonnen de skype gesprekken met de coaches. In principe was het de bedoeling om een overstap te maken in de zomer van 2017, maar bij Central Methodist was het mogelijk om al in januari met mijn studie te starten en meteen aan te sluiten bij het voetbalteam. Dit heeft voor mij de doorslag gegeven, alhoewel ik deze beslissing pas in december heb gemaakt en daarna alles in sneltreinvaart in gang is gezet. Mijn aanmelding bij de school, de bond (NAIA) en mijn Visa zijn allemaal binnen korte tijd geregeld geworden, waardoor ik half januari al op het vliegtuig heb kunnen stappen.

 

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je naar Amerika zou vertrekken?
Mijn ouders en mijn vrienden waren heel enthousiast. Mijn ouders steunen mij enorm, en vonden ook dat ik dit avontuur niet kon laten lopen. Mijn teamgenoten vonden het jammer dat ze het seizoen zonder me moeten afmaken, maar ze willen allemaal weten hoe mijn leven hier eruitziet en vonden ook dat ik deze stap moet maken. Iedereen was heel geïnteresseerd waar ik terecht zou komen in de VS, en op dit moment vragen ze me de oren van mijn hoofd over het student-athlete leven en ze zijn heel erg benieuwd of het lijkt op wat ze uit de films gewend zijn, haha.

 

 

 

Wat is zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Het leukste vind ik tot nu toe dat het voelt alsof ik iedereen al ken. Omdat we zoveel met het team samenzijn, en zo vaak samen trainen zijn we echt al goede vrienden. Samen met 2 andere jongens die tegelijkertijd met mij zijn aangekomen, ben ik een van de nieuwelingen, maar daar merk ik erg weinig van. Het hele team voelt als een grote familie en ook naast het voetbal zijn we constant samen. Zo ga ik volgende maand met 3 teamgenoten naar Miami en de Bahama’s om daar ‘Spring Break’ door te brengen. Daarnaast is de professionaliteit op atletisch gebied ook fantastisch. De faciliteiten, de trainingsprogramma’s en alles wat er bij hoort zijn tot in de puntjes verzorgd. Ook al zijn we op dit moment niet in season, overal wordt aan gedacht. Wat me ook erg goed is bevallen is de vriendelijkheid van de Amerikaanse mensen. Bijna iedere leraar en campus medewerker kent me inmiddels al bij naam, en ze zijn iedere dag in voor een praatje en altijd even vriendelijk.

 

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en regio waar je terecht bent gekomen?
Central Methodist University ligt in het midden van de staat Missouri, op 35 minuutjes rijden van Columbia (115.000 inwoners) en 2 uurtjes van Kansas City en St Louis.  De campus zelf ligt in een klein dorpje genaamd Fayette, en wordt omringd door bos, weiland en een aantal meren. Ik hoop hier mijn diploma Communications te behalen.

 

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Ik heb mezelf geen specifieke doelen voorgelegd, maar wil vooral genieten van het Amerikaanse studentenleven, en zo goed mogelijk presteren met de Eagles. De doelstelling van het team is om verder te komen dan afgelopen jaar, en we gaan allemaal 100% ons best doen om dat te halen.

 

 

 

Hoe heb je je voorbereid op deze grote stap?
Omdat mijn overstap in zo’n korte tijd geregeld is, had ik vrij weinig tijd om me goed voor te bereiden. Ik zat midden in de drukste periode op mijn werk, voetbalde nog bij mijn vereniging en er zat ook nog een week wintersport tussen. Ik denk dat mijn conditie voor nu voldoende was, mede omdat we nu off-season zitten. Ondertussen merk ik dat ik hier al veel fitter aan het worden ben, en ik ben van plan dit deze zomervakantie door te trekken zodat ik fitter dat ooit aan de start van het seizoen sta in augustus.

 

 

 

Wat zijn je eerste bevindingen in Amerika?
In het begin was het wel even wennen, zonder mijn familie om me heen om op terug te vallen. Inmiddels ben ik gewend aan het leven op de campus, en heb het enorm naar mijn zin! Ik leer beetje bij beetje spaans door mijn Zuid-Amerikaanse huisgenoten, voetbal vrijwel iedere dag en verheug me heel erg op Spring Break!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.