Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Signings

Droomtransfer voor voetbalster Britt Tönis van FC Berghuizen

Droomtransfer voor voetbalster Britt Tönis van FC Berghuizen

ENSCHEDE – Voetbalster Britt Tönis verruilt komende zomer FC Berghuizen voor de Blue Raiders van het Lindsey Wilson College. De Enschedese gaat in de Verenigde Staten haar studie HRM combineren met voetballen op hoog niveau. ”Ik ben heel blij, maar ook onzeker of ik er in juli al naartoe kan.”

Foto – Rene Rijnbergen

Geen trainingen, geen wedstrijden en wekenlang werken vanuit huis. Britt Tönis vindt het maar niets. De 23-jarige linksback uit Enschede is te sportief om binnen te zitten. ”Gelukkig heb ik een hond en kan ik haar af en toe uitlaten. Maar verder is het heel saai, zo zonder voetbal.”

Tönis voetbalt het liefst iedere dag. Die droom wordt binnenkort werkelijkheid. De speelster van FC Berghuizen heeft een contract getekend bij de Blue Raiders van het Lindsey Wilson College in Amerika. Daar gaat ze voor twee jaar fulltime voetballen in combinatie met studeren. ”Zo kan ik mijn huidige opleiding, Human Resource en Business Management, toch nog afmaken. Het is een droom die uitkomt”, vertelt ze.

In het land van de wereldkampioen gaat sport en onderwijs hand in hand. De universiteiten verstrekken beurzen aan talenten, zoals bij Tönis. ”Mijn studie kost in Amerika tussen de 30.000 en 50.000 dollar per jaar.” Omgerekend is dat meer dan 26.000 euro. ”Dat wordt, doordat ik daar voetbal, helemaal vergoed. Ik krijg er niet nog een salaris bovenop, zoals bij profvoetballers. Wel krijg ik een appartement, drie keer per dag te eten en sportkleding. Alles wordt voor me betaald en geregeld.”

Buitenkans

Tönis ziet de stap als een tweede kans in haar voetbalcarrière. Als klein meisje werd ze al eens eerder opgepikt. Door de KNVB, als speelster van Sparta Enschede. ”Ze zeiden toen dat ik bij de jongens moest gaan voetballen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wilde met mijn vriendinnen blijven voetballen. Achteraf had ik dat misschien niet moeten doen.”

”Ik krijg geen salaris, maar verder wordt alles voor me betaald en geregeld”

In 2014 koos Tönis toch voor een nieuw avontuur. Ze vertrok naar FC Berghuizen. Die ploeg staat momenteel bovenaan in de eerste klasse. Ook speelde ze zes oefenduels met FC Twente Vrouwen. ”Dat was een mooie tijd”, zegt ze. Maar ze kwam tekort en was te oud om nog een contract af te dwingen. Daarom noemt ze de stap naar Amerika een buitenkans. ”Deze kans krijg ik niet snel weer. Als ik nu ‘nee’ zou zeggen, krijg ik later weer spijt.”

Videomateriaal

Afgelopen zomer werd Tönis benaderd door de organisatie KingsTalent, daarna ging het snel. Na telefonische gesprekken volgde een afspraak op het hoofdkantoor. ”We hebben videomateriaal gestuurd en uiteindelijk raakten zes scholen geïnteresseerd. Ik koos voor het Lindsey Wilson College. Zij spelen ieder jaar mee om het kampioenschap. Het niveau is vergelijkbaar met de Nederlandse eredivisie.”
De Blue Raiders komen uit in de Mid-South Conference. De competitie begint in augustus. ”Door het coronavirus ben ik wat onzeker of ik er in juli al terecht kan, hopelijk komt dat goed en staan we snel weer op het veld met Berghuizen. Ik wil heel graag nog normaal afscheid kunnen nemen. Het liefst met het behalen van het kampioenschap op het veld.”

Het artikel is afkomstig uit de Twentse courant Tubantia. Dit artikel is te vinden via deze link.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.