Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Berna Kabakci: Avontuur in Amerika combineren met carrière als international

Berna Kabakci: Avontuur in Amerika combineren met carrière als international

Voetbalkeepster Berna Kabakci maakt zich op voor een avontuur in Amerika. Het is niet haar eerste avontuur buiten Nederland, ze is namelijk zelfs al als jeugdinternational actief. Ze kijkt heel erg uit om te gaan voetballen en studeren aan Carson-Newman.

Berna gaat in de zomer naar Amerika en heeft er zin in. Berna: “Het voelt nog niet alsof het gaat gebeuren. Maar de tijd gaat wel snel en het komt steeds dichterbij. Op 9 augustus moet ik me melden en dan gaat het écht beginnen.” Voor Berna kwamen wel meer avonturen op haar pad. “Ik heb op dit moment een tussenjaar en ik ben keepster van het elftal van Macedonië, dat én het avontuur naar Amerika zijn dingen die op mijn pad kwamen uit het niets. De mogelijkheid om studie en sport te combineren in Nederland is lastig, omdat je niet sport én studie een prioriteit kan maken, in Amerika kan dat wel.”

Hoe kwam Berna dan in het elftal van Macedonië terecht? “Ik ben geboren in Nederland, maar mijn beide ouders komen uit Macedonië. Iedere zomer gaan we naar Macedonië om familie op te zoeken daar. Tijdens deze periode heb ik voor mezelf een beetje getraind zodat ik na de zomervakantie fit was. Vervolgens zag mijn vader een groepje meiden voetballen op een veldje daar en mocht ik samen met mijn zusje met dit groepje mee trainen. Na een paar trainingen kreeg ik van de trainer de vraag of ik een Macedonisch paspoort heb en kwam ik erachter dat hij ook de bondscoach is voor het jeugdteam van Macedonië Onder-17. In 2021 heb ik vervolgens een oefentoernooitje meegedaan en eindigde we tweede, zo ben ik in het nationale team terechtgekomen.”

Een mooi en bijzonder verhaal en inmiddels heeft ze er al een aantal tripjes met Macedonië opzitten. “Een tijdje geleden was ik met het nationale team onderweg voor de EK-kwalificaties met Macedonië en inmiddels heb ik al negen periodes geselecteerd voor dit team. De laatste ronde speelden we tegen Israël, Gibraltar en Georgië. Hierdoor kwamen we één doelpunt tekort om door te gaan naar League A. Dit betekent dat we nog in League B zitten en dus nog even moeten werken om kans te maken.”

Maar straks gaat Berna naar Amerika, hoe gaat het dan met haar carrière als international? “Als ik straks in Amerika ben wordt het afwachten of ik nog geselecteerd wordt voor Macedonië, omdat ik nu te oud ben voor het jeugdteam zal dit zijn voor het A-team. Meestal zijn de wedstrijden tijdens de vakanties dus dat zou dan wel goed uitkomen. Tijdens de gesprekken met de school heb ik aangegeven dat ik in het nationale team zit. Dat heeft een grote invloed gehad op mijn keuze voor Carson-Newman, ze waren heel positief.”

Straks komt ze in een professionele omgeving terecht waar ze kan sporten en studeren in Amerika, dit zal anders zijn dan in Nederland. “Het combineren van sport en school in Nederland was voor mij niet heel lastig. Als ik weg was met Macedonië regelde ik dat met mijn leraren en ging dat wel goed. Ik heb mijn examens redelijk makkelijk kunnen halen dus het kostte mij niet super veel moeite. In Amerika zal dit wel wat lastiger zijn, maar als je je best doet en je tijd goed verdeeld dan komt dat wel goed.”

Wat zijn dan de doelen van Berna? “Ik wil sowieso het beste bereiken qua voetbal zowel persoonlijk als met het team, en dat is kampioen worden. Verder zou het ook mooi zijn om persoonlijke prijzen te winnen, maar ik heb liever dat we kampioen worden. Ook wil ik gewoon beter worden. Als ik na vier jaar terugkeer in Nederland, wil ik beter zijn dan dat ik nu ben. Ik geloof erin dat als je op ieder gebied je best doet, dan komen de kansen wel naar je toe. Doelen stellen is iets wat ik niet voor mezelf noteer, ik wil kijken hoe ver ik kom, met die mentaliteit ben ik tot nu toe ook ver gekomen.”

Maar natuurlijk zal Berna ook dingen missen als ze in Amerika is. “Ik weet nog niet hoe het leven daar precies is. Ik denk dat ik continu bezig ben en dat het leven druk is. Wat ik het meest ga missen is het rustig thuis zitten, film kijken en praten met de familie. Als je eenmaal in Amerika bent, ben je alleen maar bezig en heb je een kamergenoot dus dat is wel heel anders.”

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.