Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Ayla Sessink neemt ons mee in preseason time bij de Falcons

Ayla Sessink neemt ons mee in preseason time bij de Falcons

Ayla zit volop in de voorbereiding voor komend voetbalseizoen. Deze periode voor de start van de competitie gaat het vooral om ervoor te zorgen dat iedereen fit is voor de competitie wedstrijden. Oefenwedstrijden, scrimmages, trainingen, herstellen, noem het maar op… deze periode wordt ook wel preseason genoemd in de USA.

Dit betekent dus dat Ayla constant bezig is met voetballen. Toch vond Ayla tijd om een week precies bij te houden wat haar dagelijks bezighield. Van zaterdag 17 augustus tot en met zaterdag 24 augustus heeft Ayla een blog bijgehouden. Hieronder het verhaal van Ayla:

 

 

Op dit moment ben ik ruim 2 weken in Odessa, Texas. Ik speel voetbal en volg mijn master Psychology aan de University of Texas Permian Basin. Preseason is voor mij nog steeds in volle gang en ik zal hieronder uitleggen hoe een week preseason er voor mij uitzag.

 

Saturday 08-17
Om 08:30 hadden we met een aantal van de Student Athletes hier op de Uni een Athlete Orientation. Dit hield in dat verschillende mensen ons informatie gaven over hoe dit jaar eruit gaat zien en aan welke eisen we moeten voldoen, academisch gezien.

Ook kwamen er onderwerpen aan bod waar ik nog nooit bij stilgestaan had, zaken zoals: dopingcontroles, praten met (mensen van) de media en hoe we moeten omgaan met social media (en hoe niet!!).

Om 13:00 begonnen de Physicals. Dit houdt in dat we medisch compleet gecheckt werden om te kijken of we in staat zijn om zo vaak te trainen. Werkelijk alles werd nagekeken, van logische zaken zoals: hart, longen, bloeddruk, gewicht en kracht/stabiliteit van spieren etc. Maar ook moesten we een hele hersentest maken. Mocht je een keer een hoofdbotsing of ander letsel aan je hoofd/nek oplopen, dan moet je deze test nog een keer maken. Als er sprake is van een hersenschudding zal de test (veel) lager uitvallen, waardoor de trainers dan kunnen bepalen of je wel of niet mag trainen/spelen.

 

Sunday 08-18
Deze dag stond in het teken van teambonding, dat vinden ze hier erg belangrijk. Eerst gingen we zwemmen met het team (we hebben hier op de campus een zwembad van Olympische afmetingen). Daarna hadden we een BBQ bij iemand thuis. Vervolgens om 20:30 naar bed voor het begin van preseason de volgende dag!

 

 

Monday 08-19
Wekker op 04:00! We trainen deze week elke dag om 05:30, dit heeft onder andere te maken met het weer. In West Texas is het namelijk super warm (35-45 graden) en heeft een lage luchtvochtigheid, wat maakt dat trainen ZWAAR is, doordat de lucht dus ontzettend droog is. Eerste trainingen zijn hier altijd fitness testen. Vanaf maart was ik hier al voor aan het trainen. We begonnen met de beeptest (shuttle run test). Na de training een ontbijt met het team. Iedere maaltijd krijgen we van de trainers deze week en is met het hele team, supergezellig en goed voor de teambuilding!

Voor elke training moeten we ons laten wegen bij de Athletic Trainers. Op die manier kunnen ze ons vochtverlies in de gaten houden. Na elke training moeten we ons weer opnieuw wegen. De trainers noteren dan het verloren gewicht.

Om 11:30 trainen we weer en vóór deze training (en elke andere training) moeten we minimaal 75% van het verloren gewicht weer zijn aangekomen, anders mogen we niet trainen. De trainers proberen zo uitdroging te voorkomen. Dit klinkt overdreven maar afgelopen week zijn er meerdere sporters flauwgevallen of moesten zelfs naar het ziekenhuis. De middag trainingen zijn superzwaar, het is dan namelijk op zijn warmst.

Er zijn bij ons standaard minimaal 4 trainers op het veld aanwezig en 2 verzorgers. Super goed geregeld dus. Er staan grote tonnen water naast het veld en we hebben veel drinkpauzes.

Tussendoor gingen we met het gehele team naar de lokale basisschool om kinderen een high five te geven omdat ze hun eerste schooldag erop hebben zitten. We gaan dit jaar ook veel activiteiten voor het goede doel doen, we willen als team iets teruggeven aan de community hier.

 

Om 16:30 hebben we nog een uur lang weights training in de gym.

 

Tuesday 08-20
Weer een conditietraining om 5:30 in de ochtend. Een positie/ groep training om 11:30 en een recovery training later op de dag.

Wat ook een heel verschil met Nederland is, is dat hier veel aandacht wordt besteed aan recovery. Na elke training wordt van ons verwacht dat we ons melden in de Athletic Training Room waar we dan een programma voor recovery krijgen of we mogen er zelf een samenstellen. Er zijn ontzettend veel keuzes zoals: cold tub, hot tub, ice bags, massages, NormaTec, hot pack, Ultrasound, Theragun, tapen, wondverzorging, foam rollen, cupping etc. Omdat we erg intensief en vaak trainen is dit echt ideaal. Tussen de trainingen door wordt ook verwacht dat we gaan slapen. Heel gek zo midden op de dag, maar het is wel echt nodig.

 

Wednesday 08-21
Trainingen op 05:30, 11:30 en 19:00.

Ook hadden we een meeting met de diëtist van het team, hij vertelde ons alles over koolhydraten en proteïnes en hoeveel we geacht worden ervan te eten. Alles om genoeg energie te hebben voor de trainingen en de wedstrijden en om ervoor te zorgen dat we spieren opbouwen en niet afbreken. Ook krijgen we Pedialyte, dit is een poeder dat je door je water mengt wat zorgt dat je minder snel uitdroogt. Ook wordt ons geadviseerd om juist méér zout in het eten te stoppen, om water beter vast te houden. De diëtist maakt schema’s met welke producten we het beste kunnen eten en op welk moment van de dag.

 

Thursday 08-22
Een iets rustigere dag omdat we morgen een wedstrijd hebben. We trainen om 05:30 en om 11:30 en alles is gericht op de wedstrijd. We bespreken en beoefenen tactieken en dode spelmomenten.

Omdat de helft van het team nieuw is krijgen we allemaal papieren mee naar huis om te ‘leren’ voor de volgende dag. Hierop staan aantekeningen waar we moeten staan, hoe we spelen etc.

Later op de dag hadden we Media Day. We kregen al onze wedstrijd tenues en gingen in de ‘thuis kleuren’ op de foto.

 

Friday 08-23
GAMEDAY!

De hele dag staat in het teken van de wedstrijd (die pas om 17:00 begint). We hebben een meeting met het team en eten weer samen. Vervolgens kunnen we nog recovery doen of gaan we rusten. Om 13:00 hebben we weer een team lunch en gaan we vervolgens beginnen met het voorbereiden voor de wedstrijd. We kunnen dus nog even langs treatment of muziek luisteren om te focussen.

Om 16:00 gingen we het veld op voor de warming up, waar na 5 minuten de bliksem en onweer losbarstte. Iedereen en alles naar binnen. We moesten naar de gym toe waar we de spieren warm konden houden en de focus konden vasthouden. Na een uur in de gym te hebben gewacht, kregen we helaas de mededeling dat onze wedstrijd gecanceld werd, omdat het té gevaarlijk zou zijn om te gaan spelen in dit weer. Het was de eerste keer in maanden tijd dat ze dit weer hebben, wat een timing… Een flinke domper, maar er worden voor volgende week gelukkig nog nieuwe wedstrijden gepland.

 

Saturday 24-08
Om 10:00 was er een recovery sessie en om 13:00 hebben we 2,5 uur getraind, om zo toch nog wat uren in de benen te krijgen. Al met al, een hele drukke maar ontzettend gave eerste week van preseason gehad.

De campus en dorms zijn supermooi! Mijn team bestaat uit hele fanatieke meiden en de coaches willen het beste in je naar boven halen. De faciliteiten zijn top en alles wordt voor je geregeld zodat wij ons allemaal vol kunnen focussen op het voetbal.

Op naar meer en GO FALCONS!

 

 

Bedankt voor je inzending, Ayla! Veel succes in Texas!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.