Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Anne-Fleur Dabekaussen: “We willen de Conference winnen”

Anne-Fleur Dabekaussen: “We willen de Conference winnen”

Anne-Fleur Dabekaussen hockeyt in Amerika voor de University of New Hampshire. Sinds vorig studiejaar geniet ze van het vele sporten en wonen in Amerika. We spreken elkaar hierover en ook de grote doelen voor zichzelf én voor haar team.

Anne-Fleur geniet van haar tijd in Amerika. “Het is een groot verschil met Nederland, hier is sport leidend in alles wat je doet en je studierooster is afgestemd met hockey. Op onze campus heb je alle mogelijkheden om optimaal te presteren op school en met hockey. Wedstrijden en training gaan voor studie, als je iets mist kan je alles inhalen aan tentamens. Het was een mooi eerste jaar, waarin ik aan het begint echt even moest wennen aan alles. Fijn was wel dat mijn. Studievakken gingen mij makkelijk af. Volgend jaar start ik met de studie psychologie, ik verwacht dat dat iets lastiger wordt. Het is fijn dat ik nu weet hoe alles op elkaar is afgestemd.”

Met het intensieve schema is dat ook wel nodig. “We sporten iedere dag, ik hou ervan om meer te sporten dan in Nederland. De eerste weken is wel even schakelen voor je lichaam, dan train je twee keer per dag en je bent dan wel super stijf. Nu ben ik het gewend en gaat het gemakkelijk. Als we een weekje niks hebben dan voel ik dat ook gelijk, ik mis het dan echt en vind het heerlijk om intensief te bewegen.”

Ook het wonen in Amerika bevalt Anne-Fleur prima. “Ik woon in een dorm met alle eerste en tweede jaars en deel mijn kamer met een Engelse teamgenoot. We hebben een grote kamer en dat ging echt prima. Je leert snel allerlei andere mensen kennen, je zit lekker dicht bij elkaar. De campus ligt echt in een prachtige omgeving met mooie natuur en bergen dichtbij. Ik ben ook een keer een dagje gaan skiën, echt fantastisch. Ons hockeyveld ligt midden op de campus en omdat we daar zoveel moeten zijn is dat wel lekker. Ook de sfeer met andere atleten is erg leuk, we gaan bijvoorbeeld regelmatig met elkaar naar ijshockey kijken. ”

Natuurlijk mist ze wel Nederlandse dingen: een beetje stappen in de buurt in een kroegje zit er hier niet in voor je 21ste. En lekker cliché: natuurlijk mist ze sommige Nederlandse producten. Gelukkig hadden haar ouders een compleet survivalpakket meegenomen. “Ik ben een echte kaasliefhebber dus dat mis ik wel, die is hier zo vies. Mijn ouders kwamen hier voor mijn 18de verjaardag, dat was ook wel fijn, ik was zó blij ze te zien! Natuurlijk met allemaal cadeau’s, maar met de kaas en de hagelslag was ik toch wel het meest blij. Mijn teamgenoten lachten me wel uit, haha.”

In vergelijking met in Nederland, is de druk in Amerika wel hoger, merkt Anne-Fleur. “Het was wennen aan de coaching hier. Die is heel anders en soms ook wat harder. Zij moeten ons wel laten presteren en ook zelf voel ik daarin verantwoordelijkheid. Als internationale speelster zijn de verwachtingen hoog. Ze verwachten dat je altijd alles geeft, als je speelt, speel je de hele wedstrijd, het is hier heel normaal dat je niet wisselt.”

Anne-Fleur heeft ook veel plezier met haar vrienden hier en merkt soms dat wij maar uit een klein landje komen. “Ik was na het eerste semester met de kerst in Nederland en kwam net terug. Ik kletste even met een vriendin hoe het was geweest. Ze stelde super veel vragen aan mij hoe het was en ook over hoe ik met mijn ouders communiceer. Nou gewoon in het Nederlands, want ik ben zeg maar zelf ook Nederlands. En welke taal ik spreek met mijn vrienden? Hetzelfde antwoord. Ze moest heel hard lachen, was even vergeten dat niet alles Amerika is… Dat soort dingen zijn wel grappig. Ik ben ook op twee trips geweest met vrienden, Thanksgiving en Springbreak. Echt heel mooi hoe gastvrij iedereen is en hoe je gewoon uitgenodigd wordt om een week met iemand mee te gaan.”

Wat is Anne-Fleur haar plan voor de komende tijd? “Mijn studieplan is de bachelor psychologie gaan starten en halen. Met hockey hoop ik een volgende stap te zetten. Dit jaar haalden we voor het eerst in 6 jaar de halve finale van de nacompetitie, de Conference. Het doel is dat weer te halen en dan ook de finale te spelen natuurlijk! Ons team heeft nog nooit de Nationale kampioenschappen gewonnen, maar dromen mag natuurlijk altijd. Verder hoop ik nog veel te reizen als we niet in het seizoen zitten, zodat ik meer van Amerika kan gaan ontdekken. ”Persoonlijk zou het super cool zijn om een paar awards te winnen. Het belangrijkste is om het hier leuk te hebben, goed te presteren en daarna terug naar Nederland.”

Anne-Fleur is heel positief over haar ervaringen en het team. “Ik heb heel veel zin in het nieuwe seizoen. Dit team gaat nog beter worden dan het afgelopen jaar. We hebben een sterk én leuk team. Ik verwacht dat we echt heel goed gaan presteren komend seizoen. Het voelt als één grote familie.”

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.