Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Highlights

“Als je toe bent aan iets nieuws en een echt avontuur wil aan gaan, zou ik dit aan iedereen aanraden” – Mats Roorda

“Als je toe bent aan iets nieuws en een echt avontuur wil aan gaan, zou ik dit aan iedereen aanraden” – Mats Roorda

Keeper Mats Roorda vetrok in de zomer van 2019 naar Binghamton University. Inmiddels is hij bezig aan zijn vierde jaar bij de Bearcats. Wij vroegen Mats het hemd van het lijf!

Hey Mats, je zit nu al in je vierde jaar bij Binghamton University, hoe kwam je op het idee om in Amerika te gaan studeren? En hoe ging je het proces in, wat verwachtte je ervan en hoe heb je het ervaren?

Na 7 jaar in de opleiding van FC Groningen kwam ik erachter dat ik eigenlijk wel toe was aan iets nieuws. Ik had het geluk dat ik in die tijd werd benaderd door Paul en al snel daarna vond er een gesprek plaats in het kantoor van KingsTalent. In het begin was ik een beetje terughoudend, aangezien het een grote stap is om naar Amerika te verhuizen zonder enige kennis te hebben over het land, de sport, cultuur, etc. Tijdens dit gesprek gaf Paul mij een duidelijk beeld wat ik kon verwachten als ik dit avontuur aan zou gaan. Vrij snel na het gesprek met Paul was het voor mij duidelijk dat ik mij bij KingsTalent aan wilde sluiten om het proces naar Amerika te starten.

Wat heeft in 2019 jou de uiteindelijk doorslag gegeven om FC-Groningen in te ruilen voor Binghamton?

Uiteindelijk gaf het verlangen naar iets nieuws de doorslag om mij bij KingsTalent aan te sluiten en om, uiteindelijk, naar Binghamton te verhuizen. Ik dacht er lang over na maar ik kwam erachter dat ik iets wilde doen wat anderen in mijn omgeving niet snel zouden doen. Uiteindelijk bracht KingsTalent daarin de beste oplossing, sinds dit mij een perfecte mogelijkheid gaf om te blijven voetballen op hoog niveau, maar ook om naar school te kunnen blijven gaan.

Welke dingen heb je buiten je studie en voetbal om gedaan? Welke plekken heb je bezocht?

Door Corona kon ik weinig plekken bezoeken tijdens de eerste twee jaren. Vorig jaar was eigenlijk pas echt het eerste jaar waarin ik en mijn vrienden konden reizen. Afgelopen jaar heb ik een paar leuke plekken bezocht; Cancun tijdens spring break en Miami de zomer daarvoor. Voor dit jaar is er nog een spring break trip gepland naar Puerto Vallarta, Mexico. Daarnaast had ik afgelopen zomer ervoor gekozen om in een zomercompetitie te spelen in Long Island, New York. Daar heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen, maar ook veel bekenden gezien. Aangezien een groot deel van mijn teamgenoten op Long Island wonen, was er altijd wel iemand in de buurt.

Als je iets vanuit Amerika mee naar Nederland zou mogen nemen, wat zou het dan zijn? 

De sportcultuur en hoe sport beleefd wordt, is in mijn ogen heel speciaal en is iets wat niet veel andere landen hebben. De professionaliteit (faciliteiten, aantal stafleden, gear, etc.) bij universiteiten op dit niveau is in mijn ogen veel hoger dan bij een groot deel van de jeugdopleidingen in Nederland.

Hoe kijken ze thuis mee naar jouw avontuur? Houd je veel contact met de mensen thuis?

Mijn familie thuis volgt alles op de voet mee, ik hou ze over alles op de hoogte en als ze kunnen kijken naar wedstrijden, wordt er zeker een stream aangezet. Daarnaast heb ik vrijwel dagelijks contact met mijn ouders en broers, vaak via Facetime.

Wat is echt het gaafste wat je tot nu toe hebt meegemaakt? Iets wat je nooit meer gaat vergeten (dit mogen natuurlijk ook meerdere dingen zijn).

Er zijn heel veel dingen die in mijn hoofd schieten; een aantal wedstrijden die mij altijd zullen bijblijven, vakanties en trips met mijn vrienden, maar ook de alledaagse dingen die ik hier meemaak, maar nooit in mijn leven in Nederland zou meemaken. Wat mij wel altijd bij zou blijven, is de vriendschappen die ik hier heb gemaakt. Je maakt zoveel dingen samen mee, omdat je samen in een huis woont, 5 keer in de week samen traint, samen in de bus naar uitwedstrijden gaat, etc. Ik kan nu al zeggen dat ik zeker weet dat ik contact blijf houden met deze jongens voor een lange tijd.

Hoe zie jij jouw toekomst voor je? Heb je al plannen voor na je Amerikaanse avontuur?

Ik blijf gegarandeerd nog 1 jaar hier in de VS, aangezien ik een extra jaar speelgerechtigheid heb gekregen door Corona. Daarna hoop ik een bachelor- en masterdiploma in mijn zak te hebben. Op dit moment ben ik van plan om terug te gaan naar Nederland en daar mijn voetbalcarrière te vervolgen. Waar dat precies is weet ik nog niet, maar wel weet ik dat ik door wil gaan met voetbal in Nederland.

Dit is alweer de laatste vraag. Wat zou je willen meegeven aan jongens of meiden die een Amerikaans avontuur overwegen?

Als je toe bent aan iets nieuws en een echt avontuur wil aan gaan, zou ik dit aan iedereen aanraden. Ik heb zoveel dingen geleerd over de laatste paar jaren waar ik erg dankbaar voor ben, aangezien deze dingen mijn hele leven bij zullen blijven. De combinatie tussen sport en school is uniek in elke zin, dus als je op zoek bent naar beiden is dit de perfecte oplossing.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.