Stories

Terug naar het overzicht
Updates

Weekly Update – Week 49

Het was deze week do or die voor de talenten uitkomend in de NAIA. 4 talenten wisten zich te plaatsen voor het nationale eindtoernooi in Florida: Geert Bijl & Maurits Gersen (Beide Missouri Valley College), Merik Sliedrecht (Lindsey Wilson College) en Rowan Mankers (Marymount California University). Op het Seacrest Soccer Complex in Delray Beach, Florida werd de finale week van het NAIA National Championship afgewerkt. Het werd een spannende week met een bloedstollend slot, KingsTalent werd zelfs vertegenwoordigt in de finale om het National Championship. Door wie? Dat lees je in de Weekly Update.

Lange tijd werd er op het kantoor van KingsTalent uitgekeken naar het National Championship en op 28 november ging het voetbalgeweld dan eindelijk losbarsten.

Merik Sliedrecht en Rowan Mankers trapten het bal af. In een onderling duel moest er uitgevochten worden welk team zich in de kwartfinale mocht gaan melden. Nadat Lindsey Wilson al een paar ongevaarlijke corners had genomen was de eerste echte kans voor Marymount, de doelman van Lindsey Wilson kon echter redding brengen op de inzet. Beide teams begonnen erg afwachtend aan de wedstrijd en het was dan ook lang wachten op de volgende kans, een kwartier voor rust was er een eerste kans voor Lindsey Wilson. De grootste kans in de eerste helft was voor datzelfde Lindsey Wilson, vanaf rand strafschopgebied werd het vijandelijke doel onder vuur genomen maar Ramon Garcia, keeper van Marymount, was een sta-in-de-weg.
In de tweede helft was het Lindsey dat het eerste schot op doel noteerde. Het bleef echter spannend en het was al vrij snel duidelijk dat deze wedstrijd met 1 doelpunt beslist kon zijn. Beide teams leken op overtime af te stevenen maar 2 minuten voor tijd was het Marymount dat aan het langste eind trok. Reece Alexander omspeelde zijn directe tegenstander en schoof beheerst binnen.

Geert Bijl en Maurits Gersen speelden om half 7 lokale tijd tegen Madonna University uit Michigan. Missouri Valley schoot uit de startblokken en al na 6 minuten werd de score geopend, Sergio Toro wist de lange hoek te vinden. Madonna University ging direct op zoek naar de aansluitingstreffer maar vlak voor rust waren het opnieuw de Vikings die het net wisten te vinden.
Met een comfortabele 2-0 voorsprong begon Missouri ook in de 2e helft voortvarend, al binnen 10 minuten kreeg het een grote kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Madonna bleef echter in de wedstrijd en na een uur spelen kwam het langszij, uit een corner werd de 2-1 binnen gekopt. Even bleef het spannend maar een kwartier voor tijd werd de 3-1 tegen de touwen geramd.

Lange tijd om na te genieten van hun prestaties hadden de teams echter niet, een dag later stonden de kwartfinales al op het programma. Geert Bijl en Maurits Gersen kwamen als eerst in actie, met Missouri Valley namen zij het op tegen Mobile University uit Alabama. De Vikings hadden het moeilijk in de eerste helft, Mobile University kreeg een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. 10 minuten voor de thee was het toch Missouri Valley dat op voorsprong kwam, uit een corner kopte Maurits zijn eerste goal als Viking tegen de touwen.
Ook in de tweede helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Door de 1-0 voorsprong kregen de aanvallers van Missouri Valley steeds meer ruimte en 5 minuten voor tijd resulteerde dit in de verlossende 2-0. In de slotfase werd er niet meer gescoord en dus wisten de Vikings zich te plaatsen voor de halve finale.

Rowan Mankers nam het met Marymount in de kwartfinale op tegen William Carey, de nummer 2 van Amerika. Het begin was veelbelovend, in de eerste 5 minuten van de wedstrijd had Marymount al 2 goede kansen gekregen. Toch kwam William Carrey al snel op voorsprong, na 7 minuten voetballen lag de 0-1 in het net. Marymount ging opzoek naar de gelijkmaker en was de sterkere ploeg. Opnieuw kreeg het een aantal goede kansen en opnieuw viel het doelpunt aan de andere kant, 5 minuten voor de pauze werd het uit een counter 0-2. Rowan en zijn teamgenoten lieten zich niet uit het veld slaan en nog voor rust werd de aansluitingstreffer genoteerd, vanaf ruim 30 meter werd een doeltreffende racket tussen de palen gevuurd.
Ook na rust was Marymount de betere partij en ging het opzoek naar de 2-2. Al na 10 minuten kwamen de Mariners langszij, uit de rebound werd de gelijkmaker binnen geknikt. Marymount bleef aanvallen en 5 minuten voor het laatste fluitsignaal was het raak, van grote afstand werd binnen gekogeld.

Op vrijdag 1 december troffen Rowan Mankers, Geert Bijl en Maurits Gersen elkaar. Op het spel stond een plaats in de finale van het National Championship. Beide ploegen begonnen angstig aan de wedstrijd, in de eerste minuten kregen beide ploegen weliswaar een grote kans, het restant van de eerste helft was niet om over naar huis te schrijven.
In de tweede helft kwam er meer leven in de brouwerij. Beide ploegen kregen een aantal goede mogelijkheden om de score te openen maar het bleef lange tijd 0-0. Richting het slot werd Missouri Valley sterker maar kwam het nog niet tot scoren. Tot de allerlaatste minuut officiële speeltijd, uit een rebound werd de winnende 1-0 binnen gewerkt door de Vikings.
Marymount mag zich met de resultaten van deze week tot de 4 beste voetbalscholen van Amerika rekenen.

Door de 1-0 overwinning op Marymount stonden de Vikings op zaterdag 2 december 2017 in de finale van het National Championship. Tegenstander was Wayland Baptist dat in de halve finale de nummer 1 van het land al had uitgeschakeld. Om 6 uur lokale tijd werd er afgetrapt voor dé belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Missouri Valley, het schot van Wendel Gabriel werd geblokt. Hierna was het lang wachten op de volgende doelpoging, halverwege de eerste helft probeerde Wayland Baptist het van afstand maar werd de bal hoog over het doel gewerkt. De grootste kansen kwamen in de slotfase van de eerste helft. Patrick Irankunda, doelman van Missouri Valley, moest 1 keer reddend optreden.
Na de pauze kwam Wayland Baptist het best uit de kleedkamers, het kreeg al snel 2 grote kansen op de openingstreffer. Hierna volgde een sterke fase voor Missouri Valley waarin het de keeper van Wayland Baptist tot een aantal goede reddingen dwong. Ook in de slotfase kwamen beide ploegen niet tot scoren wat overtime betekende.
Al snel kregen de Vikings een reuze mogelijkheid, Slaven Baskalo raakte echter het aluminium boven de doelman. Ook in de tweede helft overtime was de beste kans voor Missouri Valley maar vond het opnieuw de doelman op haar weg. Beide ploegen leken het vanaf 11 meter te gaan beslechten totdat Wayland Baptist in de allerlaatste officiële minuut van 2017 de winnende 1-0 binnenschoot.
Hiermee eindigt het National Championship met een teleurstelling voor de Missouri Valley Vikings maar kunnen ze terugkijken op een succesvol seizoen waarin het uiteindelijk als nummer 2 van het land eindigt.